Επιτιμη Διδακτορας του Τμηματος Πολιτικης Επιστημης Κομοτηνης η ΠτΔ Κατερινα Σακελλαροπουλου

Φώτης Μάρης, Πρύτανης ΔΠΘ: «Είστε στο σπίτι σας, στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, σε ένα ιστορικό και ιστορημένο τόπο, που γνωρίζετε, αγαπάτε και μεριμνάτε για αυτόν»

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Σε αυτή την απαιτητική συνθήκη, το πλούσιο θρακιώτικο βίωμα, το ήθος και το πνεύμα των ανθρώπων του τόπου, είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη και ελπίδα μας για το μέλλον»

Σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών αναγορεύτηκε το πρωί της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μια τελετή που έλαβε χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.

Το παρών έδωσαν οι πρυτανικές αρχές, με πρώτο τον Πρύτανη κ. Φώτη Μάρη, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι των κοσμητειών αλλά και των διοικήσεων των τμημάτων του ΔΠΘ, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι των Τμημάτων Οικονομικών κ. Δημήτρης Δημητρίου, Ελληνικής Φιλολογίας κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, Παρευξεινίων κ. Ηλίας Πετρόπουλος, μέλη ΔΕΠ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών αλλά και άλλων τμημάτων της Σχολής, καθώς και πολλοί Φοιτητές.

Επίσης στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο τοποτηρητές Μουφτήδες Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή και Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, οι τρεις βουλευτές της Θράκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Οζγκιούρ Φερχάτ και Ιλχάν Αχμέτ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, Ιάσμου κ. Μουμίν Μουμίν και Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο πρώην Πρύτανης κ. Πολυχρονίδης, ο πρώην Υφυπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής κ.α.

Φώτης Μάρης: «Δεν σας υποδεχόμαστε ως επισκέπτρια. Είστε στο σπίτι σας, στην ιδιαίτερη πατρίδα σας»

Την τιμώμενη υποδέχτηκε ο Πρύτανης κ. Φώτης Μάρης, που στην ομιλία του στάθηκε στην ευαισθησία της κ. Σακελλαροπούλου στις ελευθερίες και το σεβασμό των δικαιωμάτων, τονίζοντας πως σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον με την γειτονιά μας να φλέγεται, αποτελεί τη φωνή της αγωνίας για την ειρήνη, και το σεβασμό στον άνθρωπο, την ζωή του, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά του.

«Τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αποτέλεσαν τα ζητούμενα του ελληνικού πολιτισμού, είναι σήμερα τα κυρίως απαιτητά και δυστυχώς όχι τα αυτονόητα, οπότε η θέση σας σε αυτά συνιστά μέγιστη ευθύνη, έναντι της οποίας έχουμε εδραία πεποίθηση ότι δραστηριοποιείστε» ανέφερε.

Ως πρύτανης του ΔΠΘ, ομόθυμα με τους υπηρετούντες σε αυτό, και μετά βεβαιότητας εκφράζοντας ομόθυμα το λαό της Θράκης, τόνισε πως «δεν σας υποδεχόμαστε ως επισκέπτρια. Είστε στο σπίτι σας, στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, σε ένα ιστορικό και ιστορημένο τόπο, που γνωρίζετε, αγαπάτε και μεριμνάτε για αυτόν, κα ταυτόχρονα ανταποδίδετε την τιμή που σας περιποιεί το γέννημα της Θράκης, το ΔΠΘ» τόνισε.

Της ζήτησε δε να αποδείξει εμπράκτως την ιδιαίτερη μέριμνα της για το Πανεπιστήμιό, ένα ίδρυμα που αγωνίζεται με όλες μας τις δυνάμεις, σε ένα ανταγωνιστικό Διεθνές και Εθνικό Περιβάλλον, ερευνά εντατικά, επενδύει στην καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση. Νοιάζεται πρώτιστα για τους φοιτητές του, συνδράμει τους διδάσκοντες και ελπίζει βάσιμα στην συναντίληψη του Εθνικού Κέντρου. Ευχαρίστησε δε την κ. Σακελλαροπούλου για το αμέριστο ενδιαφέρον, την παρουσία και αποδοχή της επιτιμοποιήσεως.

Σεβαστή Χατζηφωτίου: «Τύχη αγαθή το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα εσάς, την πρώτη πολίτη της χώρας»

Στην προσφώνησή της η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Καθηγήτριας κ. Σεβαστή Χατζηφωτίου χαρακτήρισε ύψιστη τιμή την παρουσία της στο ΔΠΘ και την Κομοτηνή, ενώ μεγάλη είναι η χαρά και η συγκίνηση όλων για την υποδοχή της πρώτης γυναίκας στο ύψιστο αξίωμα της χώρας, αλλά και η εκτίμηση στο πρόσωπο και τον θεσμό που εκπροσωπεί.

«Τύχη αγαθή το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα εσάς, την πρώτη πολίτη της χώρας, και να σας καλωσορίσει στην ακαδημαϊκή κοινότητά του ΔΠΘ ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος που τιμά την Ελληνική Περιφέρεια, πρωτοστατώντας στο διάβα των εξελίξεων σε επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο» ανέφερε.

Η αναγόρευσή της, τόνισε, αναδεικνύει την κρισιμότητα της σύζευξης θεωρίας και πράξης, στην οποία πρέπει να επενδύει ένα πανεπιστήμιο.

Κωνσταντίνος Δικαίος: «Τιμούμε μια άξια εργάτη μιας συγγενούς αλλά και διακριτής επιστήμης, της Νομικής, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο»

«Ιδιαίτερη τιμή, συγκίνηση, χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης» χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, που αφού αναφέρθηκε στην επανίδρυση το 2019 του Τμήματος, με ελάχιστο προσωπικό, πλέον στελεχώνεται από 9 μέλη ΔΕΠ, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων στην Πολιτική Επιστήμη, και κάνει τα πρώτα βήματα προς την αυτονόμηση και αυτοδυναμία.

Με την αναγόρευση αυτή, τόνισε, «τιμούμε μια άξια εργάτη μιας συγγενούς αλλά και διακριτής επιστήμης, της Νομικής, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, τόσο στη θητεία της στο ΣτΕ όσο και στο ύπατο αξίωμα της χώρας».

Το Τμήμα προχώρησε στην κίνηση της επιτιμοποίησης, της πρώτης που πραγματοποιεί, λαμβάνοντας υπόψη την συνεισφορά της στην πρόοδο της Ελλάδας γενικότερα, και στο πλαίσιο για την ανάπτυξη της Πολιτικής Επιστήμης ειδικότερα, ιδιαίτερα από το μέρος του επιστημονικού της έργου που αφορά την σχέση νομικών δικαστικών αποφάσεων και δημοσίου συμφέροντος, την ανεξαρτησία των δικαστών και την αυτονομία του δικαστού ως προστάτη των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ιωάννης Μπέκας: «Η τιμώμενη υπηρέτησε με το βέλτιστο τρόπο τις αξίες του δικαίου και της δημοκρατίας»

Την παρουσίαση του έργου της τιμωμένης πραγματοποίησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής, τ. Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και συμφοιτητής της στην Νομική Σχολή Αθηνών κ. Ιωάννης Μπέκας

«Γνωρίζω την τιμωμένη εξ απαλών επιστημονικών μας ονύχων, όταν το 1974 βρεθήκαμε πρωτοετείς στην Νομική Σχολή της Αθήνας» σημείωσε, και ανάμεσα στους φοιτητές εκείνου του έτους υπήρξαν πολλοί νομικοί που διέπρεψαν στη δημόσια ζωή του τόπου μας, με πολλούς διακεκριμένους δικηγόρους, διψήφιο αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου, πολλούς δικαστικούς, καθώς και βουλευτές, Υπουργούς, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ακόμα και πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή. Ακόμα και στην ανώτατη Ιεραρχία υπάρχει εκπροσώπηση εκείνου του έτους, με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να βρίσκεται στους πρωτοετείς εκείνου του έτους.

Η υπέρτατη όμως καταξίωση του έτους τους πραγματώθηκε με την εκλογή της τιμωμένης από το Ελληνικό κοινοβούλιο στο ύπατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μακρόχρονη δικαστική της θητεία, στην οποία όπως τόνισε υπηρέτησε με το βέλτιστο τρόπο τις αξίες του δικαίου και της δημοκρατίας, στο ΣτΕ, που αποτέλεσε παραδοσιακά το ανάχωμα του πολιτεύματος, με την συμβολή της στην εμπέδωση του δικαίου να είναι θαυμαστή.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Το δίκαιο οφείλει να ελέγχει και να οριοθετεί την πολιτική, δίχως όμως να λειτουργεί υπονομευτικά για την ελευθερία του νομοθέτη»

Στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης για την τιμή που της αποδίδει. «Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνησή μου, καθώς η τιμή αυτή προέρχεται από τον τόπο της καταγωγής μου, για τον οποίο είμαι πάντα υπερήφανη» τόνισε.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, επισήμανε, είναι ένας εμβληματικός θεσμός για τη Θράκη και ένα από τα σημαντικότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Υπήρξε το πρώτο περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με υψηλή κοινωνική και οικονομική σημασία, πέρα από την πολύπλευρη εκπαιδευτική και ερευνητική του αποστολή.

Στο δίκτυο των σχολών του, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή αρχικά και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, αποτυπώνεται η βούληση της Πολιτείας να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο της Θράκης και να προωθήσει, με άξονα την εκπαίδευση, το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κοινωνική κινητικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη στην περιοχή, επισήμανε.

Ειδικά για το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, που ιδρύθηκε το 2009 και επανιδρύθηκε επί της ουσίας δέκα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες μελετούν την εξουσία και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί, τη νομιμοποίηση, τις εκφάνσεις και τις αντιφάσεις της στο πεδίο όχι μόνο της πράξης, αλλά και του λόγου.

«Το δίκαιο οφείλει να ελέγχει και να οριοθετεί την πολιτική, δίχως όμως να λειτουργεί υπονομευτικά για την ελευθερία του νομοθέτη. Η δημοκρατική βούληση και τα νομικά και θεσμικά αντίβαρα διατηρούν μια σχέση περιπλοκής, όχι αντίθεσης» σημείωσε, και έτσι η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τελούν σε αδιάσπαστη ενότητα, με ιστορικό και θεωρητικό βάθος. Αυτή η θέση αρχής εμπνέει τόσο τους νομικούς που μελετούν τους κανόνες, όσο και τους πολιτικούς επιστήμονες που αφιερώνονται στην ανάλυση της ζωής των θεσμών.

«Η συνεχής διάδραση ανάμεσα στην ταυτότητα και την ετερότητα είναι το ανεξίτηλο στίγμα της Θράκης και συνάμα η ηθική της πυξίδα»

«Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θράκη, αισθάνομαι την ιδιαιτερότητά της» ανέφερε, μιας και υπήρξε χωνευτήρι των λαών και των πολιτισμών και σταυροδρόμι συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και προϊόντων, μια επικράτεια που χαρακτηρίζεται από τους ανοικτούς της ορίζοντες και τη συμβίωση ανάμεσα σε κοινότητες διαφορετικής εθνοτικής και πολιτισμικής προέλευσης, ωστόσο γνώρισε και σκληρές συγκρούσεις, διώξεις και καταστροφές, μέχρι να εδραιωθεί η ελληνική παρουσία και η ειρηνική ώσμωση ανάμεσα σε διαφορετικά ήθη και παραδόσεις.

«Η συνεχής διάδραση ανάμεσα στην ταυτότητα και την ετερότητα είναι το ανεξίτηλο στίγμα της περιοχής και συνάμα η ηθική της πυξίδα ενόψει των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην δοκιμασία που αποτελεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό για την Ελλάδα και τη Ευρώπη, σημειώνοντας πως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα, η οποία, όμως, πρέπει να συμβαδίζει με το χρέος μας να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.

Η Θράκη βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο και μιας άλλης επώδυνης κρίσης του καιρού μας, της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε, αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές που την έπληξαν, που αποτελούν το καταστροφικό και θλιβερό αποτύπωμα μιας ανθρωπογενούς κρίσης με πολύπλευρες συνέπειες στο φυσικό οικοσύστημα και την οικονομία της περιοχής.

Το πλήγμα που δέχθηκαν η υλοτομία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και άλλα επαγγέλματα ήταν εξαιρετικά βαρύ, σημείωσε, και η στήριξη των ανθρώπων τους είναι επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της Θράκης.

«Το μέγεθος της φυσικής καταστροφής είναι ανάλογο και της ευθύνης που μας αναλογεί. Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και η οικολογική ευαισθησία και ετοιμότητα δεν αποτελούν απλώς μια ακόμη ατζέντα και προτεραιότητα, αλλά συγκροτούν τον πυρήνα μιας νέας πολιτικής θέσης και στάσης»

Κλείνοντας επισήμανε πως στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η Θράκη συνιστά ένα εργαστήριο πολιτικών και εμπειριών που μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης για την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Σε αυτή την απαιτητική συνθήκη, το πλούσιο θρακιώτικο βίωμα, το ήθος και το πνεύμα των ανθρώπων του τόπου, αυτό της απαράμιλλης αυταπάρνησης και του ξεχωριστού ακριτικού πατριωτισμού, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα, της βαθιά ευαίσθητης και οικολογικής επαφής με τη φύση, είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη και ελπίδα μας για το μέλλον» κατέληξε.

Η πλήρης Αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Ακολουθεί αναλυτικά η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης για την τιμή που μου αποδίδει. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνησή μου, καθώς η τιμή αυτή προέρχεται από τον τόπο της καταγωγής μου, για τον οποίο είμαι πάντα υπερήφανη.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι ένας εμβληματικός θεσμός για τη Θράκη και ένα από τα σημαντικότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Υπήρξε το πρώτο περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με υψηλή κοινωνική και οικονομική σημασία, πέρα από την πολύπλευρη εκπαιδευτική και ερευνητική του αποστολή. Στο δίκτυο των σχολών του, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή αρχικά και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, αποτυπώνεται η βούληση της Πολιτείας να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο της Θράκης και να προωθήσει, με άξονα την εκπαίδευση, το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κοινωνική κινητικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, που ιδρύθηκε το 2009 και επανιδρύθηκε επί της ουσίας δέκα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες μελετούν την εξουσία και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί, τη νομιμοποίηση, τις εκφάνσεις και τις αντιφάσεις της στο πεδίο όχι μόνο της πράξης, αλλά και του λόγου. Στα πορίσματά τους ανατρέχουμε και εμείς οι νομικοί, καθώς η διεπιστημονικότητα στην προσέγγιση του δικαίου συνιστά αναγκαία συνθήκη για να συλλάβει κανείς πλήρως το νόημά του. Ο κανόνας του δικαίου, ως διακριτό αντικείμενο γνώσης, τοποθετείται πάντα σε ένα συγκείμενο, πολιτικό και θεσμικό, που αποδεικνύεται καθοριστικό για την ερμηνεία του. Για τους θεράποντες του δικαίου και τους δικαστές, ειδικότερα, που καλούνται συχνά να επιλύσουν διαφορές σε ευαίσθητα ηθικοπολιτικά ζητήματα, η κατανόηση της σύνθετης σχέσης δικαίου και πολιτικής αποδεικνύεται κρίσιμη για τη νομική τους κατάρτιση και για την ορθή διαμόρφωση της δικαιοδοτικής τους κρίσης. Ιδίως όταν αυτή εκφέρεται στο πλαίσιο του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και με αφορμή τα ζητήματα μεγάλης πολιτικής, όπως για παράδειγμα στην εποχή μας, την περίοδο των αλλεπάλληλων κρίσεων και των επιπτώσεών τους στα δικαιώματά μας. Συχνά ανακύπτουν ερωτήματα που δεν απασχολούν μόνο τους ειδικούς, αλλά και ευρύτερα -και μάλιστα με ένταση- τη δημόσια σφαίρα, για τα ακριβή όρια του δικαστικού ελέγχου, τον δικαστικό αυτοπεριορισμό ή τον ακτιβισμό και εν γένει για το φαινόμενο της εκνομίκευσης της πολιτικής ή αντιστρόφως της πολιτικοποίησης του δικαίου. Το δίκαιο οφείλει να ελέγχει και να οριοθετεί την πολιτική, δίχως όμως να λειτουργεί υπονομευτικά για την ελευθερία του νομοθέτη. Η δημοκρατική βούληση και τα νομικά και θεσμικά αντίβαρα διατηρούν μια σχέση περιπλοκής, όχι αντίθεσης. Η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τελούν σε αδιάσπαστη ενότητα, με ιστορικό και θεωρητικό βάθος. Αυτή η θέση αρχής εμπνέει τόσο τους νομικούς που μελετούν τους κανόνες, όσο και τους πολιτικούς επιστήμονες που αφιερώνονται στην ανάλυση της ζωής των θεσμών. Ο δάσκαλός μας, ο Αριστόβουλος Μάνεσης, σημείωνε εμφατικά τη σχετική αυτονομία του δικαίου, την ανάγκη να διαφυλάσσουμε τόσο τη νομική διάσταση του κανόνα, όσο και την κριτική μας ματιά, ιδίως απέναντι στους κρατούντες, με βάση το κοινωνικό, το πολιτικό και το οικονομικό, τους βασικούς δηλαδή παράγοντες που τον επικαθορίζουν. Αυτή η δύσκολη συχνά ισορροπία, που εκκινεί από τη νομική μέθοδο και καταλήγει στο πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο «διά ταύτα», είναι μια άσκηση που προϋποθέτει την ευρύτητα γνώσης και τη δυνατότητα διάκρισης του ουσιώδους.

Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θράκη, αισθάνομαι την ιδιαιτερότητά της. Το μοναδικό αποτύπωμα που φέρει ως τόπος πολιτισμού και συνύπαρξης, εθνικής ανάτασης και ηθικής δύναμης. Το βάρος του τόπου που συμπυκνώνει και εκπέμπει μια συναρπαστική και διδακτική ιστορία. Το σπάνιο φυσικό κάλλος αυτής της μοναδικής γέφυρας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και το υψηλό της φορτίο για τον ελληνισμό. Η Θράκη υπήρξε χωνευτήρι των λαών και των πολιτισμών και σταυροδρόμι συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και προϊόντων. Μια επικράτεια που χαρακτηρίζεται από τους ανοικτούς της ορίζοντες και τη συμβίωση ανάμεσα σε κοινότητες διαφορετικής εθνοτικής και πολιτισμικής προέλευσης. Γνώρισε, ωστόσο, ο τόπος αυτός και σκληρές συγκρούσεις, διώξεις και καταστροφές, μέχρι να εδραιωθεί η ελληνική παρουσία και η ειρηνική ώσμωση ανάμεσα σε διαφορετικά ήθη και παραδόσεις. Η συνεχής διάδραση ανάμεσα στην ταυτότητα και την ετερότητα είναι το ανεξίτηλο στίγμα της περιοχής και συνάμα η ηθική της πυξίδα ενόψει των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Η έννοια του συνόρου προσδιορίζει την ιστορία της Θράκης και των ανθρώπων της. Είναι υπαρξιακού συμβολισμού και σημασίας για την πατρίδα μας, η οποία σε μια περιοχή γεμάτη εντάσεις και αβεβαιότητες αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης. Στον Έβρο, το μεταναστευτικό και προσφυγικό συνιστά μια ανοικτή δοκιμασία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα, η οποία, όμως, πρέπει να συμβαδίζει με το χρέος μας να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.  Η χώρα μας και η Θράκη ειδικότερα έχουν αναλάβει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση μιας διαρκούς ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή δεν είναι μόνο ελληνική ή μεσογειακή υπόθεση, αλλά ενεργοποιεί την ευθύνη ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία με αλληλεγγύη και σε στενή συνεργασία με τρίτα κράτη πρέπει να επουλώσει την ανοικτή πληγή, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις θεμελιώδεις αξίες και τα ιδεώδη, τα οποία πρεσβεύει. Πρόκειται για την υπεράσπιση των κεκτημένων του νεωτερικού μας πολιτισμού. Καμία ανοχή δεν χωρεί στις απάνθρωπες πράξεις των διακινητών και την εργαλειοποίηση των ανθρώπων που αναζητούν απελπισμένα μια καλύτερη τύχη στη ζωή.

Η Θράκη βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο και μιας άλλης επώδυνης κρίσης του καιρού μας, της κλιματικής αλλαγής. Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στον Έβρο, κυρίως στο δάσος της Δαδιάς, είναι το καταστροφικό και θλιβερό αποτύπωμα μιας ανθρωπογενούς κρίσης με πολύπλευρες συνέπειες στο φυσικό οικοσύστημα και την οικονομία της περιοχής. Το πλήγμα που δέχθηκαν η υλοτομία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και άλλα επαγγέλματα ήταν εξαιρετικά βαρύ και η στήριξη των ανθρώπων τους είναι επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της Θράκης. Τόσο με την οικονομική ενίσχυσή της, στοχευμένα και αποτελεσματικά, όσο και με την έμφαση στις δομές της περιβαλλοντικής προστασίας, ώστε να εμπεδωθεί η θεμελιώδης αρχή της πρόληψης. Ζούμε πια σε κοινωνίες υψηλής διακινδύνευσης και αυτό επιτάσσει την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, καθώς και την εγρήγορση της κοινωνίας των πολιτών, όπως βέβαια και τις συνέργειες σε διακρατικό και διεθνές επίπεδο. Το μέγεθος της φυσικής καταστροφής είναι ανάλογο και της ευθύνης που μας αναλογεί. Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και η οικολογική ευαισθησία και ετοιμότητα δεν αποτελούν απλώς μια ακόμη ατζέντα και προτεραιότητα, αλλά συγκροτούν τον πυρήνα μιας νέας πολιτικής θέσης και στάσης.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η Θράκη συνιστά ένα εργαστήριο πολιτικών και εμπειριών που μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης για την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη μικρή της κλίμακα συμπυκνώνονται κρίσιμα ερωτήματα του καιρού μας, με καθολική εμβέλεια. Στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, στην περιβαλλοντική προστασία και στα θέματα των πολιτισμικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων, το διακύβευμα ξεπερνά τα τοπικά και τα εθνικά σύνορα. Σε αυτή την απαιτητική συνθήκη, το πλούσιο θρακιώτικο βίωμα, το ήθος και το πνεύμα των ανθρώπων του τόπου, αυτό της απαράμιλλης αυταπάρνησης και του ξεχωριστού ακριτικού πατριωτισμού, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα, της βαθιά ευαίσθητης και οικολογικής επαφής με τη φύση, είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη και ελπίδα μας για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.