Τον Κωνσταντινο Γ. Πιτσακη τιμησε η Συναντηση Ιστοριας Δικαιου στην Κομοτηνη

Με την παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου αφιερωμένου στην πολυπράγμονα προσωπικότητα του εκλιπόντος καθηγητή του ΔΠΘ

Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γ. Πιτσάκη ήταν αφιερωμένη η 23η Συνάντηση Ιστορίας Δικαίου, που έλαβε χώρα στην Νομική Κομοτηνής την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, με την Συνάντηση να κλείνει με την παρουσίαση και την επίδοση στην οικογένεια του εκλιπόντος καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ που άφησε τη «σφραγίδα» του στις τάξεις των ιστορικών του Δικαίου, αναμνηστικού τόμου.

Το Συνέδριο διοργάνωσε ο Τομέας Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. με την συμμετοχή ιστορικών του Δικαίου από όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη του εκλιπόντος, αλλά και να συνεχίσουν την προσπάθεια που ξεκίνησε το 1997, για την ανάδειξη αυτού του τομέα της Νομικής επιστήμης.

Κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή τη συνάντηση όλο αυτό το διάστημα, τόνισε η Καθηγήτρια κ. Μαρία Γιούνη, παρά την πανδημία αλλά και την οικονομική στενότητα του Πανεπιστημίου, η οποία κάθε χρόνο είναι και χειρότερη. Ευτυχώς έχουν βρει ένα τρόπο για να βρίσκουν πόρους, γιατί επιμένουν να συνεχίσουν να την πραγματοποιούν, και ενώ πλέον έχει γίνει διετής, έχουν επιστρέψει στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι πάρα πολύ χαρούμενοι που επέστρεψαν στην Κομοτηνή, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να κάνουν άλλες 23  συναντήσεις και ακόμη περισσότερες.

Ένας πολυπράγμονας επιστήμονας τις Ιστορίας του Δικαίου

Ειδικά για τον τόμο, η κ. Γιούνη τόνισε πως ήταν ένα τεράστιο ηθικό χρέος απέναντι στον αγαπημένο της συνάδερφο και συνεργάτη, που έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια της Ακαδημίας Αθηνών. «Περιλαμβάνει πολλές και αξιόλογες μελέτες, από συναδέρφους διαφορετικών αντικειμένων» ανέφερε, με μελέτες ιστορίας διακαίου, Βυζαντινού, Αρχαιοελληνικού, Ρωμαϊκού και όχι μόνο, καθώς και συμβολές Ιστορικών, Εκκλησιαστικού δικαίου κτλ. «Τα περιεχόμενα του Τόμου αντιστοιχούν στην πολυπραγμοσύνη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Πιτσάκη» τόνισε, μιας και είχε ένα τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο για την επιστήμη του, αλλά και περί παντός του επιστητού.

Τέτοιες εκδόσεις, σίγουρα αποτελούν ένα έναυσμα για τους νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα, σημείωσε η κ. Γιούνη, ενώ μάλιστα το ίδιο συμβαίνει με τις Συναντήσεις Ιστορίας Δικαίου. Για αυτό και η μεγαλύτερή τους χαρά είναι ότι πέρα από καταξιωμένους συναδέρφους από όλη την Ελλάδα, στην Συνάντηση συμμετέχουν και πολλοί φοιτητές τους, κυρίως μεταπτυχιακοί αλλά και προπτυχιακοί, που θέλουν να μάθουν, και αυτό έχει θετική αντανάκλαση στη διάχυση του αντικειμένου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.