Πρωτογνωρη, για την περιοχη και το ΔΠΘ, επεμβαση των ΜΑΤ στη Νομικη Σχολη

18 προσαγωγές και καταγγελίες για βιαιοπραγία από πλευράς των φοιτητών

Σοβαρές ευθύνες σε κυβέρνηση, Πρυτανικές αρχές και την πλειοψηφούσα παράταξη του φοιτητικού Συλλόγου βλέπουν οι φοιτητές

«Μπαλάκι ευθυνών» για την καταγγελία μεταξύ Κοσμητείας και ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

«Δεν εστάλη και δεν υπάρχει επιστολή της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ προς τον Χρυσοχοΐδη» ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος της παράταξης

Πρωτόγνωρες τόσο για τα θρακιώτικα όσο και τα «δημοκριτειακά» ιστορικά τουλάχιστον δεδομένα, στιγμές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο υπό κατάληψη από το πρωί της ίδιας ημέρας κτίριο της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.

Το πρωτόγνωρο των όσων έλαβαν χώρα έγκειται στην αιφνίδια έφοδο τριών διμοιριών των ΜΑΤ, που λίγο μετά τις 4 το απόγευμα «εισέβαλαν» στην Νομική Σχολή με στόχο την εκκένωση της κατάληψης, η οποία και στέφθηκε με επιτυχία και με 18 συνολικά προσαχθέντες φοιτητές και φοιτήτριες που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό Μέγαρο της Κομοτηνής.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό οι δυνάμεις των ΜΑΤ έπιασαν «εξαπίνης» όσους φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός της Σχολής και οι οποίοι από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν βιαιοπραγίες των ΜΑΤ κατά των φοιτητών καθώς και την βίαιη προσαγωγή των προσαχθέντων.

Με την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο, τόσοι οι παριστάμενοι φοιτητές όσο και υπόλοιπα μέλη της φοιτητιώσας νεολαίας του ΔΠΘ από τα τμήματα της Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό μέγαρο της Κομοτηνής, όπου υπήρχαν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Στο σημείο έσπευσαν και δικηγόροι προς υπεράσπιση των προσαχθέντων, εκπρόσωποι και μέλη συλλογικοτήτων της περιοχής όπως της ΕΝΙΔΥΚ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ΜέΡΑ25, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ν.Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», ευαισθητοποιημένοι πολίτες ενώνοντας τις φωνές τους με τους συγκεντρωμένους φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και καθηγητές του ΔΠΘ που ζήτησαν να συναντηθούν με τους προσαχθέντες ώστε να εξακριβώσουν ότι είναι καλά, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.

Λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ και ενώ η είδηση των εισβολής των ΜΑΤ είχε προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη την χώρα, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των κινητοποίησεων που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι 6 εκ των συνολικά 18 προσαχθέντων που σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων αντιμετώπισαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κατά την έξοδό τους έγιναν μάλιστα δεκτοί με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωθέντες φοιτητές, ενώ παρέμειναν στο σημείο διεκδικώντας την απελευθέρωση και των υπολοίπων προσαχθέντων.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι υπόλοιποι 12 προσαχθέντες κατόπιν των απολογιών τους αναμενόταν να κρατηθούν και να οδηγηθούν με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον του εισαγγελέα το πρωί της Τρίτης αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν σε διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας νομικού προσώπου του ποινικού κώδικα.

Τελικά παρά τις αρχικές αναφορές, λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ και οι 12 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες με το τέλος της προκαταρτικής εξέτασης που διεξάγεται αναμένεται να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να οδηγηθούν σε τακτική δίκη.

Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο Κοσμήτορας της Σχολής κ.Μιχαήλ Χρυσομάλλης, μίλησε για κατάληψη η οποία έγινε από μία μειοψηφία φοιτητών, υπογραμμίζοντας πως «την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έκρινε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη».

Όσον αφορά στην αναβολή των εξετάσεων, ο κ. Χρυσομάλλης ξεκαθάρισε πως «μία ομάδα επέμεινε στην κατάληψη και επέβαλε σε μένα να αναβάλω τις εξετάσεις. Εγώ αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις» ωστόσο όταν αυτή έγινε «για να αποφευχθούν τα χειρότερα ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων, κι έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις».

«Τότε η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως φοβισμένους κι ανήμπορους κι απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ.Χρυσοχοϊδη» συνέχισε ο ίδιος.

Η επόμενη ημέρα

Το πρωί της Τρίτης βρήκε την φοιτητική νεολαία, και όχι μόνο, της περιοχής σε αναβρασμό, ενώ στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.

Νωρίτερα το μεσημέρι φοιτητές της Νομικής, μέλη του φοιτητικού Συλλόγου και λοιπών παρατάξεων συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Νομικής, με στόχο την οργάνωση του αγώνα τους τόσο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση της αλληλεγγύης τους απέναντι στους προσαχθέντες όσο και σε ό,τι αφορά την απόφαση της συμμετοχής τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα.

Γιώργος Μπαλαντίνος: «Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Κοσμήτορα και ΔΑΠ για τα ΜΑΤ»

Όπως εξήγησε ο κ.Γιώργος Μπαλαντίνος, εκλεγμένο μέλος του φοιτητικού Συλλόγου σε δηλώσεις του, «βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε την απόφαση της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής, να επικυρώσουμε το ψήφισμα αλληλεγγύης στους προσαχθέντες συμφοιτητές μας και να διατρανώσουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν θα ανεχτούμε να ασκηθεί καμία δίωξη απέναντι στου συμφοιτητές μας».

Κληθείς να εξιστορήσει τα γεγονότα της Δευτέρας ο ίδιος έκανε λόγο για αιφνίδια έφοδο τριών διμοιριών των ΜΑΤ στη Σχολή οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν στους παριστάμενους φοιτητές «ως ληστές και τρομοκράτες», εξηγώντας πως όσοι διέφυγαν της σύλληψης βρέθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Κατά τον ίδιο τα γεγονότα της Δευτέρας «ανέδειξαν πως οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε και με όπλο τον συλλογικό μας αγώνα, την μαζικότητα των συνελεύσεων και των διαδικασιών μας, θα συνεχίζουμε να απαντάμε στην τρομοκρατία και τις εισαγγελικές έρευνες που εξαγγέλλει η κυβέρνηση».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος τελικά κατέθεσε αναφορά για την είσοδο των ΜΑΤ στον χώρο ο ίδιος έκανε λόγο για «μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ του Κοσμήτορα της Σχολής και των μελών της παράταξης της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, η οποία ωστόσο σε ανακοίνωσή της διαψεύδει την όποια «συμμετοχή της».

«Νομίζω ότι αυτό που συνειδητοποιεί ο καθένας μας, είναι ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, των πρυτανικών αρχών αλλά και της κυβερνητικής παράταξης που εκπροσωπεί την κυβέρνηση εδώ» πρόσθεσε.

Σοφία Κούρλα: «Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας»

Το «ιστορικό» της επέμβασης περιέγραψε η κ.Σοφία Κούρλα, 2ο ετής φοιτήτρια, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. με την παράταξη της «Πανσπουδαστικής» και μια εκ των προσαχθέντων φοιτητών.

«Υπερασπιζόμαστε  τον δίκαιο αγώνα μας και είμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας» δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά τονίζοντας πως και κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο αστυνομικό μέγαρο της Κομοτηνής οι προσαχθέντες είχαν ακμαίο ηθικό από την εκδήλωση αλληλεγγύης τόσο όσων συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό όσο και από τις αποφάσεις συμπαράστασης που ελήφθησαν από πάρα πολλούς συλλόγους ανά την Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε και η καλύτερη απάντηση στην Πρυτανεία, την Κοσμητεία και την κυβέρνηση θα δοθεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης όπου στην κυριολεξία θα βουλιάξει η Αθήνα από φοιτητές που θα διεκδικούμε σπουδές με δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας και το επαγγελματικό μας μέλλον» συνέχισε.

Κώστας Σταθόπουλος: «Καμία τρομοκρατία δεν πέρασε»

Με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής προσήχθη στο αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής ο κ.Κώστας Σταθόπουλος, μέλος του φοιτητικού Συλλόγου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του ήταν ένας εκ των 6 προσαχθέντων που αφέθηκαν ελεύθεροι πρώτα, εξηγώντας πως ο ίδιος και οι συμφοιτητές του προσήλθαν στη Νομική Σχολή όταν έμαθαν για την παρουσία των ΜΑΤ.

«Μόλις μάθαμε ότι ήρθαν τα ΜΑΤ σπεύσαμε στο σημείο για να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας, φωνάζαμε τα συνθήματά μας και προσπαθήσαμε να μην περάσει καμία τρομοκρατία» ανέφερε τονίζοντας πως κατά την άποψή τους τα καταφέραν. «Θεωρούμε ότι τα καταφέραμε, καμία τρομοκρατία δεν πέρασε χθες, παρόλο που είδαμε εικόνες που θυμίζουν Χούντα, υπό την έννοια ότι δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ ΜΑΤ μέσα στις σχολές μας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ως προς την «εξαίρεση» της Νομικής τόσο σε σχέση με υπόλοιπα τμήματα του ΔΠΘ όπως η Πολυτεχνική ή Ιατρική Σχολή που τελούν υπό κατάληψη εδώ και μέρες ή και λοιπά τμήματα ελληνικών ΑΕΙ, στα οποία όμως δεν υπήρξε έφοδος των ΜΑΤ ο ίδιος τόνισε πως «πονάει την κυβέρνηση και την παράταξή της το γεγονός της αντίθεσης σε ένα “κάστρο” της, που αναδεικνύει και στελέχη της – ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Μαρινάκης και ο νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ.Ορφέας Γεωργίου είναι απόφοιτοι της Σχολής – και θεωρούν πως αυτοί είναι “τσιφλίκι” τους».

Νίκος Αργυρός: «Εκ του νόμου ο μόνος που μπορεί να καλέσει την αστυνομία εντός της Σχολής είναι οι Πρυτανικές αρχές»

Καμία επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καμία καταγγελία προς τις αστυνομικές αρχές, για την οποία μάλιστα εκ του νόμου δεν νομιμοποιούνται, δεν προχώρησε η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ όπως δήλωσε ο κ.Νίκος Αργυρός, αναπληρωτής πρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Κληθείς να καταθέσει την δική του εκδοχή επί των γεγονότων ο κ.Αργυρός εξήγησε πως πάγιο αίτημα του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου ήταν η κανονική λειτουργία των Σχολών και η διεξαγωγή της εξεταστικής και κατά την τελευταία εβδομάδα αυτής όπως έγινε και τις προηγούμενες τρεις, τασσόμενοι υπέρ της διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων ώστε να αποφασίσουν επί των πιθανών καταλήψεων ή μη μετά το τέλος αυτών.

«Ό,τι έγινε έγινε γιατί ορισμένοι επέλεξαν να φέρουν ως αίτημα μια έκνομη πράξη- γιατί όπως και να ‘χει η κατάληψη είναι παράνομη – και μάλιστα με παράνομη διαδικασία, προχωρώντας σε γενικές συνελεύσεις παρατύπως, δίχως να υπάρχει σχετικό αίτημά τους στο Δ.Σ.» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «στο Δ.Σ. δεν αποφασίζουν οι επτά άνθρωποι που ευαγγελίζονται ότι το κάνουν, είναι οι εκπρόσωποι των 914 ανθρώπων που ψήφισαν στη Νομική πριν πέντε μήνες με βάση την βούληση των φοιτητών».

Αναφορικά με την επέμβαση των αστυνομικών αρχών ο ίδιος εξήγησε πως «δεν θα μπορούσαμε να το γνωρίζουμε» ξεκαθαρίζοντας πως «κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι αν κάποιος μπορεί να καλέσει την αστυνομία μέσα στην Σχολή είναι τα θεσμικά όργανα της Σχολής, είτε ο Κοσμήτορας, που μας διαβεβαίωσε ότι πράγματι την αστυνομία δεν μπορεί να την καλέσει, είτε ο πρύτανης, ο οποίος και εκ του νόμου μπορεί να την καλέσει, είτε αυτεπαγγέλτως η αστυνομία να προσέλθει».

Ο κ.Αργυρός τόνισε πως υπήρξαν αιτήματα που ήθελαν το άνοιγμα της Σχολής και την διενέργεια της εξεταστικής ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχοποιούμε συγκεκριμένους ανθρώπους» τονίζοντας πως «αν η απόφαση ανήκει σε κάποιον, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι των πρυτανικών αρχών».

Συνεχίζοντας μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει βίντεο στο οποίο ο διοικητής της αστυνομίας απαντώντας στους φοιτητές αναφέρει πως κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τον Κοσμήτορα της Σχολής, για να υπογραμμίσει πως εκ του νόμου «η μόνη απόφαση που μπορεί να παρθεί είναι του πρύτανη».

Ως προς την ύπαρξη επιστολής προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο ίδιος διέψευσε τόσο την αποστολή όσο και την ύπαρξή της τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν εστάλη καμία επιστολή και δεν υπάρχει αυτή η επιστολή που να στάλθηκε στον Χρυσοχοϊδη». «Υπήρξε επιστολή από την Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας που ζητούσε την διεξαγωγή της εξεταστικής και σε επέκταση αυτής την ομαλή διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης» ξεκαθάρισε υπενθυμίζοντας πως η παράταξη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ήταν αυτοί που ήθελαν την διεξαγωγή γενικής χθες Τρίτη η οποία ωστόσο δεν διεξήχθη λόγω του κλίματος τρομοκρατίας που έχει δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα.

Όπως αποφασίστηκε στην συγκέντρωση που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, οι φοιτητές της Νομικής αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα, ενώ νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή για την συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ελήφθη εκ νέου απόφαση για κατάληψη, σε συνέχεια της αντίστοιχης της προηγούμενης Παρασκευής καθώς και η πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων το βράδυ της ίδιας ημέρας με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τα δικαστικά έξοδα των προσαχθέντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.