Εντυπωσιακα τα αποτελεσματα της ασκησης σε πολιτες με εγκεφαλικα επεισοδια
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος εξηγεί ο Καθηγητής Βιοκινητικής της ΣΕΦΑΑ Νικόλαος Αγγελούσης
Απτά αποτελέσματα που αφορούν τόσο στην προμήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου 3 Tesla, όσο και στην ευρύτερη ανάπτυξη μιας ερευνητικής υποδομής, ικανής να προσφέρει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα πάνω στον τομέα της πρόληψης πιθανών προβλημάτων που ακολουθούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, και όχι μόνο, προσέφερε ήδη η υλοποίηση της πράξης «Μελέτη των συσχετίσεων νευροαπεικονιστικών, νευροφυσιολογικών και εμβιομηχανικών βιοδεικτών στην αποκατάσταση του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου» που υλοποίησαν το Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής και Άθλησης της ΣΕΦΑΑ σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η πράξη αυτή κατάφερε να κερδίσει χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014- 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), μέσα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία, η οποία ωστόσο στέφθηκε από επιτυχία με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Νευρολογίας κ. Κωνσταντίνο Βαδικόλια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της ΣΕΦΑΑ τον Καθηγητή Βιοκινητικής κ.Νικόλαο Αγγελούση.
Όπως εξήγησε ο δεύτερος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» στόχος του έργου ήταν ο εντοπισμός βιοδεικτών, δηλαδή χαρακτηριστικών τιμών, μέσα από μαγνητικές τομογραφίες, ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και άλλες νευροφυσιολογικές ή και βιομηχανικές μεθόδους ανάλυσης της κίνησης, της στάσης κ.ο.κ. οι οποίες μπορούν να προβλέψουν την κατάσταση ατόμων που έχουν νοσηλευτεί με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε διάστημα, ενός, τριών ακόμα και έξι μηνών, μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Με βασικό «επιστέγασμα» τον βέλτιστο δυνατό σχεδιασμό της διαδικασίας αποκατάστασής τους, ώστε ενδεχομένως να προβλεφθεί μέρος των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Όπως έκανε σαφές ο κ.Αγγελούσης στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις, κάνοντας ειδική μνεία και σε αυτήν που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, με την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και η οποία αφορούσε σε άτομα που βρίσκονται σε χρόνια φάση, ήτοι έχουν περάσει περισσότεροι των έξι μηνών από το εγκεφαλικό επεισόδιο και για διαφόρους λόγους συναντούν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
Στόχος του προγράμματος, που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» με τη συνδρομή και του επιστημονικού δυναμικού των ΤΕΦΑΑ αλλά και την στήριξη της ΠΕ Ροδόπης και του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη προσωπικά, ήταν η εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων έντονης άσκησης, για την βελτίωση της στάσης και της κίνησής τους, που αμφότερα είναι συνυφασμένα με την ποιότητα της ζωής τους.
Σημαντικά τα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες
Και όντως σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των ίδιων των συμμετεχόντων το πρόγραμμα αυτό πέτυχε σημαντική βελτίωση στην στάση του σώματός τους, της ισορροπίας αλλά ακόμα και της κίνησής τους, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως τόνισε, η εφαρμογή των προγραμμάτων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του ’23 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη.
Ερωτηθείς ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την δράση ο κ.Αγγελούσης εξήγησε πως αυτά τους εξέπληξαν ευχάριστα καθώς υπήρχε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στους συμμετέχοντες σε σχέση με αυτήν που η ερευνητική τους υπόθεση ανέμενε. Γεγονός μάλιστα που όπως τόνισε «αποτελεί αντικείμενο νέας έρευνας ώστε να δούμε γιατί πήγε τόσο καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε».
Σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων και των ερευνητών
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα οφέλη για τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, κυρίως από το γεγονός ότι τα προγράμματα άσκησης διαμορφώθηκαν σε συνεργασία των ίδιων των συμμετεχόντων, με τους οποίους χτίστηκε μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία βασίστηκε στην κατανόηση των ικανοτήτων των μελών που εφαρμόζανε τα προγράμματα άσκησης και από την άλλη στην κατανόηση των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αγγειακό-εγκεφαλικό επεισόδιο, από τις επιστημόνισσες που το εφαρμόσανε.
Προς αναζήτηση χρηματοδότησης για την απαραίτητη συνέχεια
Παρά τα θετικά αποτελέσματα το έργο ολοκληρώθηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χρηματοδότησή του, με τον κ.Αγγελούση να επισημαίνει ότι η πιθανή συνέχειά του, αυτή τη στιγμή «κολλά» σε λόγους γραφειοκρατικούς, όπως η καθυστέρηση της έκδοσης των σχετικών προκηρύξεων, που δημιουργεί μάλιστα σε ευρύτερο πεδίο κενό χρηματοδότησης της έρευνας σε όλη την χώρα. Ο ίδιος εξήγησε πως γίνονται προσπάθειες ανεύρεσης πόρων για την συνέχεια των δράσεων έως και την έκδοση των σχετικών προκηρύξεων, που όμως είναι χρονοβόρες και αρκετά ανταγωνιστικές ως διαδικασίες, τονίζοντας πως ναι μεν οι πόροι είναι πολλοί και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καλύπτονται από την ιδιωτική συμμετοχή των συμμετεχόντων. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, «αυτές οι υπηρεσίες, θα πρέπει να παρέχονται σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, στο πλαίσιο της κοινωνικής συνεισφοράς του κράτους».
Παρά λοιπόν την αναμονή όπως έκανε γνωστό ο ίδιος θα γίνει προσπάθεια συνέχειας των προγραμμάτων αυτών στους έως τώρα συμμετέχοντες, βασιζόμενοι σε εθελοντές, για να κάνει σαφές πως «αν η εφαρμογή της άσκησης σε τέτοιες περιπτώσεις διακοπεί για μεγάλο διάστημα, χάνονται τα οφέλη που έχεις αποκτήσει μέχρι τότε, γιατί υπάρχει αυτή η περίφημη αρχή της αντιστρεψιμότητας στην άσκηση, ό,τι κέρδισες με κόπο, το χάνεις πολύ γρήγορα αν σταματήσεις να δραστηριοποιείσαι».
Κλείνοντας επέμεινε στο κομμάτι της συνεργασίας, φορέων, επιστημών αλλά και επιστημόνων, εξηγώντας πως για το έργο εργάστηκε μια τεράστια ερευνητική ομάδα, με 83 ερευνητές και 14 μέλη ΔΕΠ, από την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ και το ΤΕΦΑΑ, η συνεργασία των οποίων οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα που κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν ως ιδιαιτέρως θετικά.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.