Οι προβλεψεις του νομοσχεδιου του υπ. Παιδειας για το ΔΠΘ

Δύο νέα τμήματα, ενσωμάτωση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ σε Καβάλα, Δράμα Διδυμότειχο, Συγχώνευση των τμημάτων της ΣΚΑΣ

Στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια περιλαμβάνεται οι παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την ενδυνάμωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου το ΔΠΘ αναβαθμίζεται με την ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων και την ενσωμάτωση όλων των Τμημάτων που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα την ίδρυση Τμήμα τος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών να αναμένεται το 2024. Επίσης προβλέπει την ίδρυση τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών να αναμένεται το 2025.

Όσο αφορά το Τμήμα Νοσηλευτικής, πρόνοια του νομοσχεδίου είναι η μεταφορά του από το 2025 στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να λειτουργεί με την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ.

Ενσωμάτωση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ σε Καβάλα και Δράμα

Όσο αγορά τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ σε Καβάλα και Δράμα που η μεταφορά τους προκάλεσε αντιδράσεις στις εκεί τοπικές κοινωνίες, αλλά χωρίς απτό μέχρι στιγμής αντίκρισμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα μεταφορά από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ 2 τμημάτων της Δράμας και πέντε της Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα για μεν την Καβάλα θα συγκροτηθούν δύο σχολές, η σχολή Θετικών Επιστημών που θα συναποτελείται από το Τμήμα Φυσικής, το Τμήμα Χημείας και το Τμήμα Πληροφορικής και η Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής που θα συναποτελείται από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Για δε τη Δράμα προβλέπεται η αναμόρφωση και μετονομασία του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και η αναμόρφωση και μετονομασία του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Το σύνολο του προσωπικού των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του ΔΙΠΑΕ που εντάσσονται στο ΔΠΘ μεταφέρονται αυτοδικαίως με την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ και οι φοιτητές των εν λόγω τμημάτων εντάσσονται και ολοκληρώνους τις σπουδές τους στο ΔΠΘ.

Συγχώνευση των τμημάτων της ΣΚΑΣ και δημιουργία μονοτμηματικής σχολής

Με το νομοσχέδιο αλλαγές επέρχονται και στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας για τη συγχώνευση με τα άλλα δύο τμήματα της σχολής, αποδείχτηκαν βάσιμες, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των τριών τμημάτων σε μία μονοτμηματική Σχολή υπό τον τίτλο Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα λειτουργούντα τμήματα θα πάψουν να παίρνουν φοιτητές από το 2025, οπότε και θα ξεκινήσει η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στη νέα μονοτμηματική σχολή.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί και ένα νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών υπό τον τίτλο Ψηφιακές εφαρμογές στις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.