Εναντια στην συγχωνευση του τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας Φοιτητες και Καθηγητες

Κινητοποίηση στην πρυτανεία από το Σύλλογο Φοιτητών ζητώντας να μην προχωρήσει η συγχώνευση των Τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών

Κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια συγχώνευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Κομοτηνής με τα άλλα Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, το τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, πραγματοποιήσαν φοιτητές μαζί με καθηγητές τους το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου στην Πρυτανεία του ΔΠΘ.

Οι φοιτητές, που πραγματοποιήσαν κατάληψη της σχολής την ημέρα της κινητοποίησης για να διευκολύνουν την συμμετοχή σε αυτή, συνάντησαν τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Φώτη Μάρη, στον οποίο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη συγχώνευση, θεωρώντας πως πρόκειται για υποβάθμισή του, ζητώντας αντίθετα να ενδυναμωθούν τα άλλα Τμήματα, αλλά και η φοιτητική μέριμνα ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και της χρηματοδότησης και όχι συγχώνευση

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών κ. Ευδοξία Παπαδημητρίου, η οποία μετέφερε την αντίδρασή τους σε κάθε σκέψη για συγχώνευση της σχολής με τα άλλα δύο τμήματα, θεωρώντας πως η κίνηση αυτή δεν γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, και δεν βοηθά τους όρους σπουδών τους.

«Αυτό το νέο τμήμα καταργεί ουσιαστικά πολλές ειδικότητες που εμπεριέχει το κάθε Τμήμα, και θεωρούμε πως δεν είναι λύση και για τα άλλα δύο τμήματα, που έχουν λίγους εισακτέους» σημείωσε, τονίζοντας πως το κράτος είναι υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τμήματα αυτά, μέσω της υποχρηματοδότησης και της ΕΒΕ, αλλά και την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας που αποθαρρύνει τους φοιτητές να έρθουν να σπουδάσουν στην πόλη, από τα υψηλά ενοίκια, την μη δωρεάν μετακίνηση και σίτιση.

Φοιτητές και Καθηγητές του Τμήματος πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Πρυτανεία

Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα, τόνισε, και σε αυτά απαιτούν να βρει λύσει το κράτος για τα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν οι σχολές.

Για αυτό θα προχωρήσουν και σε κινητοποίηση στην πλατεία το μεσημέρι της Κυριακής, και θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αντίθεση και από τους καθηγητές της σχολής

Από την πλευρά των διδασκόντων ο κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, πρόεδρος του Τμήματος, τόνισε πως διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τα τρία Τμήματα της Σχολής, μια απόφαση για την οποία έχουν ενημερωθεί από τον κ. Μάρη. Επισημότερα στοιχεία δεν έχουν, σημείωσε, για αυτή την απόφαση, όμως μαθαίνουν πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πολύ σύντομα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών κ. Ευδοξία Παπαδημητρίου

Η Φιλολογία, τόνισε, είναι μια αυτοτελής και διακριτή επιστήμη από αυτές που θεραπεύουν τα άλλα Τμήματα, και δεν νοείται από επιστημολογική άποψη να «στριμώξουμε» περισσότερες επιστήμες σε ένα πρόγραμμα σπουδών, όπως θα γίνει με την Φιλολογία και το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας.

Το Τμήμα Φιλολογίας, σημείωσε ο κ. Παπαγιάννης, είχε μικρή απόκλιση σε σχέση με τον πλήρη αριθμό των φοιτητών, και με δεδομένη την γενικότερη κάμψη που υπάρχει στις ανθρωπιστικές σπουδές, αυτό δεν είναι σοβαρή μείωση.  Τα άλλα δύο τμήματα έχουν χαμηλό αριθμό εισακτέων σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια, και εκεί πατάει η συγχώνευση αυτή, για την εξασφάλιση της περεταίρω επιστημονική δραστηριότητα σε αυτούς τους δύο τομείς, και σκέφτηκαν αυτή τη λύση, να συγχωνεύσουν τα τμήματα, κάτι που όμως τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.