Το «ιστορικο» της ιδρυσης του Κεντρου Αρμενικων Σπουδων στο ΔΠΘ

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Μαρία Δημάση παραθέτει το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος που κατέληξε στην υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας

«Για εμάς η ίδρυση της έδρας ήταν θέμα χρόνου» δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»

Το «ιστορικό» της ίδρυσης του Κέντρου Αρμενικών Σπουδών τις «τάξεις» του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών παρέθεσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» η καθηγήτρια και αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος κ.Μαρία Δημάση.

Η κ.Δημάση ήταν άλλωστε και αυτή που εκπροσώπησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις «προπαρασκευαστικές» εργασίες που οδήγησαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Καλεσμένη στο ραδιόφωνα του «ΠτΘ» η κ.Δημάση εξήγησε πως το τμήμα κατά τεκμήριο θα έπρεπε να μελετήσει την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρμενίας ως μια εκ των παρευξεινίων χωρών, ενδιαφέρον για τα οποία εκδηλώθηκε λίγα χρόνια πριν από τον Επίκουρο Καθηγητή του κ. Ιάκωβο Αχτσιόγλου, ο οποίος με τη βοήθεια του αφυπηρετήσαντα σήμερα καθηγητή κ. Μανόλη Σέργη, οργάνωσαν τόσο επιστημονικά συνέδρια όσο και πάμπολλες λοιπές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ίδια υπενθύμισε επίσης πως κατά τη διάρκεια της θητείας της, ως προέδρου, στο Τμήμα εντάχθηκε για πρώτη φορά ως υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν μάθημα αυτό με τίτλο  «Αρμενία: Ο λαός και ο πολιτισμός της», το οποίο προσφέρεται και επιλέγεται από τους φοιτητές συνεχώς, ενώ υπενθύμισε και την Αρμενική εβδομάδα, μεταξύ άλλων δράσεων, που διοργανώθηκε το 2018, για να υπογραμμίσει πως το εγχείρημα του κέντρου «ήταν θέμα χρόνου» για τα μέλη του τμήματος.

Σε τι το πρωτόκολλο αφορά

Το εγχείρημα οι συζητήσεις επί του οποίου ξεκίνησαν το 2019 δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί άνευ της στήριξης των πρυτανικών αρχών, όπως εξήγησε, για να καταλήξουν στην υπογραφή του πρωτοκόλλου που στην ουσία αφορά στην ίδρυση έδρας αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού, με συγκεκριμένους όρους ως προς τις δράσεις που πρόκειται να συμβούν, από την ανταλλαγή προσωπικού μέχρι την ανάληψη επιστημονικών μελετών που να αφορούν την Αρμενία ως χώρα, την ιστορία, την κουλτούρα της, αλλά και τις αρμενικές κοινότητες στην Ελλάδα, καθώς και την ενίσχυση όσων εκπαιδευτών θα διδάσκουν την αρμενική γλώσσα και την κουλτούρα στα αρμενικά σχολεία, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα  υπό την ευθύνη των αρμενικών  κοινοτήτων.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ.Δημάση εξήγησε πως οι δράσεις της έδρας δεν θα απευθύνονται μόνο σε φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ή της όποιας διάδοχης κατάστασής τους, αλλά η φιλοσοφία του εγχειρήματος αφορά στη δυνατότητα εκμάθησης της αρμενικής γλώσσας σε πολίτες της περιοχής που ενδεχομένως ενδιαφερθούν αλλά και στην ευρύτερη επικοινώνηση της λαϊκής κουλτούρας και της ιστορίας της Αρμενίας.

Όπως τόνισε το ακριβές σχήμα θα αποφασιστεί από κοινού με τον πρύτανη ως επικεφαλής του ΔΠΘ και τους αρμοδίους αντιπρυτάνεις, για να εξηγήσει επίσης πως το πλήρες κόστος λειτουργίας της έδρας θα επιβαρύνει το αρμενικό κράτος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.