Διαμαρτυρια για τις δραστικες αλλαγες που προωθει η κυβερνηση στην Παιδεια στην Κομοτηνη

Από τα μέλη του Συλλόγου Οικοτρόφων φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής

Διαμαρτύρονται τόσο για την κατάργηση του ασύλου και την εξίσωση των πτυχίων, αλλά και τη διαφαινόμενη είσοδο του ιδιωτικού τομέα και στις εστίες

Διαμαρτυρία τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στις Εστίες της Κομοτηνής, όσο και γενικότερα τις αλλαγές που προωθούνται από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου μέλη του Συλλόγου Οικοτρόφων φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, στην Παλιά Νομική.
 
Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Κινητοποιήσεων στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 φοιτητικοί σύλλογοι, με επίκεντρο την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το θέμα.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Ιάσων Χατζηγεωργίου, μέλος του Συλλόγου, πραγματοποιήσαν την Τετάρτη την Γενική τους συνέλευση, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τους φοιτητές καθώς και αποφασίστηκαν οι κινήσεις αντίδρασης, η πρώτη των οποίων ήταν η συγκέντρωση της Πέμπτης.
 
Ανάμεσα στα θέματα αντίδρασής τους είναι η κατάργηση του ασύλου, η διαφαινόμενη είσοδος ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση των φοιτητικών εστιών που θα κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και η θέσπιση του ν+2 και η εξίσωση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια.
 
Ειδικά για την Κομοτηνή, ζητούν να επιτραπεί η  πρόσβαση και στις εστίες της πάνω λέσχης που είναι αποκλειστικά για τους οικότροφους, μιας και οι ποσότητες φαγητού που προβλέπονται από τη σύμβαση ξεπερνούν κατά πολύ τους οικότροφους.

Αντίδραση για εξίσωση πτυχίων και ν+2

Όπως αναφέρεται και στο κείμενο που ενέκρινε η ΓΣ, οι πρώτες μέρες της ΝΔέφεραν την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ενώ έχει βάλει στο στόχαστρο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με εξαγγελίες που πλήττουν τα συμφέροντα των φοιτητών, για αυτό και οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με χιλιάδες φοιτητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή της κυβέρνησης στις τελευταίες πορείες.
 
Ένα σημείο αντίδρασης είναι η αντιστοιχία, μέσα από το ψηφισθέν Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, των πτυχίων Δημοσίων Πανεπιστημίων και Ιδιωτικών Κολεγίων, μετατρέποντας την παιδεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, καθώς στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι των Ιδιωτικών κολεγίων θα βρίσκονται σε πιο προνομιακή θέση γιατί τα πτυχία τους είναι πιο ανταγωνιστικά καθώς είναι και πιο εξειδικευμένα. Αυτό λοιπόν παρακάμπτει έμμεσα το Άρθρο 16 του Συντάγματος περί δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
 
Όσο για την επαναφορά του ν+2, θεωρούν πως δεν άπτεται οικονομικών κριτηρίων, καθώς οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών δεν κοστίζουν το παραμικρό στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, εφόσον στερούνται φοιτητικών παροχών (πάσο, στέγαση, σίτιση μεταφορά, συγγράμματα).
 
Έτσι στόχος του θεωρούν πως είναι ο «εξορθολογισμός» των υποχρεώσεων των φοιτητών, με ένα φοιτητικό σώμα το οποίο θα ασχολείται μόνο με τα των σπουδών του χωρίς συμμετοχή σε εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες, πολιτιστικές ομάδες κτλ.

Πλήττει ιδιαίτερα την Κομοτηνή η αξιολόγηση

Ο Σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, μέσω του θεσμού της αξιολόγησης να δημιουργούνται βέλτιστα προγράμματα λειτουργίας των ιδρυμάτων σύμφωνα με τα οποία θα αναδιαταχθεί ο πανελλήνιος χάρτης των σχολών, θεωρούν πως έχουν ως στόχο την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με κριτήρια παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας, όπως αυτά ορίζονται από την σημερινή αγορά εργασίας.
 
Αυτό όμως συνεπάγεται ολέθριες επιπτώσεις ειδικά σε ανθρωπιστικές σχολές, όπως είναι οι περισσότερες στη Κομοτηνή, καθώς ούτε μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερα στο ερευνητικό κομμάτι ούτε στην παραγωγικότητα της αγοράς. Αυτό θεωρούν πως θα οδηγήσει σε τροποποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους σε μορφή ιδιωτικών κολλεγίων, με αποτέλεσμα πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς σπουδών αλλά και αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία.
 
Επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναζητήσουν νέους πόρους είτε από τσέπες φοιτητών (δίδακτρα) είτε μέσα από συμφωνίες με ιδιώτες, παρακάμπτοντας για ακόμα μια φορά το άρθρο 16 του Συντάγματος.
 
Η εφαρμογή των πολιτικών αυτών περνά και από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που θεωρούν πως στοχεύει στη καταστρατήγηση των δημοκρατικών ελευθεριών των φοιτητών, όπως έγινε, σύμφωνα με τους ίδιους, πριν λίγες εβδομάδες στην παρ’ ολίγουσα επέμβαση της αστυνομίας στη κατάληψη του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, παρά στην αντιμετώπιση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων όπως το ναρκεμπόριο.

Προβλήματα στις φοιτητικές εστίες

Ειδικότερα για τις φοιτητικές εστίες, τα μέλη του Συλλόγου θεωρούν πως ο ενισχυμένος ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε σχέση με τις φοιτητικές εστίες που θα συμπεριληφθεί στο νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες για την ανέγερση και κατά συνέπεια την διαχείριση Φοιτητικών εστιών χωρίς να έχει κανέναν εποπτικό ρόλο το κράτος.
 
Όμως έτσι αίρεται το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν στέγαση των φοιτητ(ρι)ών, εφόσον η διαχείριση τους θα γίνεται βάσει των συμφερόντων του εκάστοτε ιδιώτη (ενοίκιο, έξωση σε περίπτωση μη συμπλήρωσης κατώτατου ορίου μαθημάτων, κ.α.).
 
Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση όλων των λεσχών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπως η Λέσχη των οικοτρόφων στην πανεπιστημιούπολη, ανησυχούν ότι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση κανονικότητας για καταβολή ενοικίου στις Φοιτητικές Εστίες που θα χτιστούν, στην οποία θα πρέπει και οι δικές τους Δημόσιες Εστίες να συμμορφωθούν.
 
Άλλωστε μετά από την ιδιωτικοποίηση της λέσχης πέρυσι, εφαρμόστηκε ένα καθεστώς, στο οποίο υπήρχαν λίστες σίτισης, με σκοπό να ελέγχονται όσοι φοιτητές πήγαιναν να φάνε στη λέσχη.
 
Όμως στη σύμβαση του ιδιώτη αναγράφεται η κάλυψη σίτισης για περίπου 700 άτομα, αντ' αυτού σιτίζονται εξ αιτίας των λιστών 200 μόνο άτομα, γιατί όπως σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου πολλά παιδιά δεν μένουν συνεχώς στις εστίες.
 
Αυτό όμως δημιουργεί ένα κενό 500 ατόμων, που πληρώνονται από το κράτος κανονικά αλλά δεν διατίθονται. Επιπλέον δημιουργείται και το δίλημμα του «φαγητό ή μάθημα» σε φοιτητές των πάνω σχολών που δεν προλαβαίνουν να σιτιστούν στην κάτω λέσχη λόγω του εντατικού τους προγράμματος, ενώ δηλώνουν πως και η ποιότητα του φαγητού έχει σαφώς χειροτερέψει και ταυτόχρονα η ποσότητα του φαγητού ελαχιστοποιήθηκε.
 
Το τελευταίο διάστημα, έπειτα από παρεμβάσεις μελών του ΣΟΦΕΚ, οι λίστες σίτισης αποσύρθηκαν, ώστε να μπορούν να φάνε και οι φοιτητές που βρίσκονται εκεί τα μεσημέρια, γιατί αντιλαμβάνονται τη σίτιση ως δικαίωμα των φοιτητών, κοινωνικό αγαθό και όχι ως προνόμιο λίγων.
 
Για αυτό και αντιμέτωποι με μια ολική αντιδραστική τροποποίηση της πραγματικότητας των σπουδών, που επιδιώκει να δυσχεράνει την καθημερινότητα μας και να διαλύσει τα κεκτημένα τους για αυτό και μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων, μαζί με τους άλλους συλλόγους.

Έτσι απαιτούν:

  • Δημόσια Δωρεάν Σίτιση και Στέγαση για όλους. Καμία σκέψη για αλλαγές στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των Εστιών. Να μην εφαρμοστούν οι λίστες Σίτισης στην Πάνω Λέσχη
  • Καμία σκέψη για ενοίκιο στις εστίες.
  • Καμία σκέψη για ανέγερση Ιδιωτικών Εστιών. Έξω οι εργολάβοι από τα Παν/μια
  • Να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Κυβέρνησης. Καμία εφαρμογή της Εξίσωσης Ιδιωτικών με Δημόσιων Πανεπιστημίων
  • Επαναφορά του Ασύλου.
  • Κατάργηση διδάκτρων μεταπτυχιακών σπουδών.
  • Πτυχία Ισχυρά με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο
  • Καλύτερο Φαγητό. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις Εστίες.
  • Αύξηση των Δρομολογίων στις ώρες αιχμής

 

Παράλληλα προχωρούν σε:

  • Εκδήλωση του Συλλόγου για την Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση
  • Μικροφωνική στην Παλιά Νομική την Πέμπτη 7/11 13:00 η ώρα
  • Παρέμβαση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για διαμόρφωση του μηνιαίου προγράμματος της Λέσχης από τον ΣΟΦΕΚ
  • Νέα Γενική Συνέλευση Σάββατο 9/11 19:00 η ώρα στην Πάνω Λέσχη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.