Καταληψη στο Τμημα Ιστοριας και Εθνολογιας

Οι φοιτητές του αντιδρούν στο σχέδιο συγχώνευσης

Στο χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στη συγχώνευση των τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών μπήκαν από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου και οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, πραγματοποιώντας κατάληψη στις εγκαταστάσεις του.

Θα προχωρήσουν δε και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, σε συντονισμό και με τους φοιτητές των άλλων δύο τμημάτων που επηρεάζονται, με αιτήματα όχι μόνο την ανάσχεση της συγχώνευσης, αλλά αντίθετα την ενδυνάμωση των Τμημάτων τους, καθώς και την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Όπως τόνισαν οι φοιτητές, βλέπουν μια επίθεση από την κυβέρνηση ενάντια στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, και την στοχευμένηαπαξίωση των ανθρωπιστικών σπουδών, που θεωρούν ότι απώτεροσκοπό έχει την σταδιακή εξάλειψη σκεπτόμενων πολιτών.

Μετά την αποδυνάμωση της Σχολής, και κυρίως δύο τμημάτων της, με τη θέσπιση της ΕΒΕ,ο νόμος Πιερρακάκη θεωρούν ότι θα κλείσει δια της «συγχώνευσης», τα τμήματα που προηγουμένως απαξιώθηκαν.

Αποδυναμώνεται το πτυχίο τους

Συγκεκριμένα η συγχώνευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας με τα άλλα δύο τμήματα σε μια νέα μονοτμηματική σχολή,πιστεύουν ότι θα έχει ένα ευρύτατο και ανομοιόμορφο επιστημονικό πεδίο και πρόγραμμα σπουδών που θααποδυναμώσει περαιτέρω το πτυχίο τους.

Έχουν δε πολλά ερωτηματικά λόγω της ασάφειας για το ίδιο το πρόγραμματης συγχώνευσης και την έλλειψη ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα από την πανεπιστημιακή διοίκηση, αφήνοντάς τους να κάνουν εικασίες για το τιακριβώς θα περιλαμβάνει η συγχώνευση αυτή.

Βάσει των λεγομένων του πρύτανη του ΔΠΘ, κ. Φώτη Μάρη,το νέο αυτό τμήμα ίσως να αποτελείται από δύο ξέχωρα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, υποβαθμίζοντας τα Τμήματά τους σε κατευθύνσεις.

Αυτό αφορά τόσο αυτούς που θα έχουν τελειώσει, καθώς το πτυχίο τους θα αντιστοιχεί σεένα τμήμα το οποίο δεν θα υπάρχει πλέον, και περισσότερο αυτούς που θα σπουδάζουν κατά τηδιάρκεια των αλλαγών, τονίζουν.

Θεωρώντας λοιπόν πως το σχέδιο συγχώνευσης θα πλήξει και τα τρία τμήματα της σχολής και τους φοιτητές, καλούν σε συμπόρευση όλων των φοιτητών, ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου που εμπεριέχουν την γενικότερη υποβάθμιση των ανθρωπιστικώνεπιστημών και τη σταδιακή κατάργηση συνόλου περιφερειακών πανεπιστημίωνκαι την αποδόμηση της δημόσιας δωρεάν και ποιοτικής εκπαίδευσης με άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα.

Για αυτό και μετά την κατάληψη του Τμήματος την Παρασκευή, προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην κεντρική πλατεία. Επίσης θα επιδιώξουν συντονισμό και επικοινωνία με τους Συλλόγους της Φιλολογίας και των Παρευξεινίων καθώς και τους υπολοίπους ΦΣ της πόλης και του ΔΠΘ, την δημοσιοποιήση του θέματος περεταίρω, καθώς και παρουσία στην επόμενη συνέλευση καθηγητών του Τμήματος αλλά και της Συγκλήτουκαι συλλογή υπογραφών κατά της συγχώνευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φοιτητές κάνουν και εκτεταμένη μνεία στον συνεχή περιορισμό των φοιτητικών παροχών, αλλά και τα προβλήματα των εστιών, που χρήζουν άμεσης ανακαίνισης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.