Ορκωμοσια στη σκια της συγχωνευσης για το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

Τους τίτλους σπουδών τους παρέλαβαν 64 απόφοιτοι του Τμήματος και 11 μεταπτυχιακοί φοιτητές

Στη σκιά της προωθούμενης συγχώνευσης του Τμήματος με τα δύο άλλα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου η τελετή καθομολόγησης 64 αποφοίτων του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, καθώς και 11 μεταπτυχιακών φοιτητών.

Τόσο η ηγεσία του Τμήματος, όσο και απόφοιτοι που μίλησαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκαν στο ζήτημα το οποίο έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην κοινότητα του Τμήματος, τονίζοντας την ανάγκη για ανάδειξη, και όχι απαξίωση, των ανθρωπιστικών σπουδών γενικότερα και της φιλολογίας ειδικότερα.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, που τόνισε πως όλοι οι απόφοιτοι αρίστευσαν.

Και με τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου, «Λάμποντας μες στον ουρανό τους, μέρες προπάντως σαν και αυτές, δεν ξεπερνούν τον διπλανό τους, μα τον εαυτό τους οι αθλητές» τόνισε πως οι απόφοιτοι είναι αθλητές και αθλήτριες του πνεύματος, και τους προέτρεψε πάντα να ξεπερνούν τον εαυτό τους, και να κυνηγούν την πραγμάτωσή του ιδανικού εαυτού τους.

Ευχήθηκε δε να μην αφήσουν ποτέ να σβήσει η επιστήμη της Φιλολογίας, η σπουδή του λόγου, αλλά να αγωνιστούν σήμερα και αύριο ενάντια σε πρόσωπα και πολιτικές που θα το προσπαθήσουν, όχι με τη βία, αλλά με την δύναμη του λόγου, με μάτια καθαρά και αδερφοσύνη. Ευχήθηκε μάλιστα μετά από χρόνια να είναι αυτοί στη θέση τους, και να παραδίδουν αυτοί τα πτυχία τους νέους αποφοίτους.

Η σημασία της Ανθρωπιστικής Παιδείας

Ειδική αναφορά στη σημασία της Ανθρωπιστικής παιδείας γενικότερα έκανε ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Τσομής, που αφού συνεχάρη τους αποφοίτους και τους γονείς και φίλους που τους στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, επισήμανε πως αποτελεί τη βάση του πολιτικού όντος, επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του κόσμου, και καλλιεργεί γλωσσικά, ηθικά, ψυχικά συναισθηματικά και αισθητικά τον άνθρωπο.

«Έχουμε το προνόμιο να είμαστε οι φυσικοί κληρονόμοι ενός σπουδαίου πολιτισμού, που στις πιο γόνιμες στιγμές του συνομιλούσε με όλα τα δημιουργικά ρεύματα. Πρέπει να τον αναδείξουμε όπως του αξίζει, και αν θεωρήσουμε τους εαυτούς μας τους ευλογημένους θεματοφύλακές του» ανέφερε.

Ανησυχία και από φοιτητές και απόφοιτους

Τέλος το θέμα της συγχώνευσης απασχόλησε και τους βραβευθέντες, κυρίως τους αποφοίτους, με την πρωτεύσασα κ. Κωνσταντινιά Πετρίδου, η οποία ανέγνωσε και τον όρκο, να εκφράζει την ανησυχία της για την νέα ταυτότητα του τμήματος που θα προκύψει αμέσως μετά, τόσο για τις πρακτικές επιπτώσεις για τους αποφοίτους στον εργασιακό τομέα, όσο και για τον ίδιο τον μετασχηματισμό που θα υποστεί η επιστήμη της Ελληνικής Φιλολογίας, και αν θα αποτελεί καλύτερη προσέγγιση στο αντικείμενό της, διατηρώντας, όπως και άλλοι, βάσιμες επιφυλάξεις.

Η επιστήμη της Φιλολογίας, τόνισε, επιδιώκει μια βαθύτερη προσέγγιση, γνωριμία και ερμηνεία της αρχαίας και νεότερης Ελληνικής γραμματείας, και κάθε μετασχηματισμός της οδηγεί μοιραία σε απομάκρυνση από το στόχο της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.