Απο την Κομοτηνη, για να γινει θεσμος, ξεκινησε το 1ο Πανελληνιο Συνεδριο Διαπολιτισμικης Ψυχολογιας

Όσα έλαβαν χώρα στην τελετή έναρξης της διήμερης διοργάνωσης του κλάδου Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Από το κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας που διοργανώνουν ο κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι παράλληλες θεματικές συνεδρίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενώ η έναρξη του συνεδρίου έλαβε χώρα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, παρουσία ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών αλλά και πλήθους φοιτητών που έδωσαν το παρών.

Φώτης Μάρης: «Το ΔΠΘ θέτει σε προτεραιότητα την επιστημονική έρευνα σε τομείς που ωφελούν τον άνθρωπο και την κοινωνία»

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης ο οποίος καλωσόρισε τόσο τους προσκεκλημένους ομιλητές όσο και το σύνολο των συνέδρων, τονίζοντας πως το ΔΠΘ μεταβαίνει γοργά στη νέα εποχή του ακαδημαϊκού κόσμου, που θέτει σε προτεραιότητα την επιστημονική εξωστρέφεια, τη διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας στην κοινωνία, την προώθηση της έρευνας σε τομείς που ωφελούν τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε «το 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας συνεισφέρει τη δική του αξιοσημείωτη συμβολή» κάνοντας ειδική αναφορά στο πλούσιο και πολυσχιδές, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμά του, μέσα από το οποίο θίγονται ζητήματα καίριας σημασίας για τη βιωσιμότητα και τη μετεξέλιξη ατόμων και κοινωνιών σε διεθνές επίπεδο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και το πολιτισμικό κεφάλαιο που φέρουν μαζί τους και το οποίο καλούνται να μεταδώσουν στους νέους τόπους διαβίωσής τους, κάνοντας λόγο για «κρίσιμο ζήτημα» το οποίο η παγκόσμια κοινότητα καλείται να κερδίσει.

«Στα χρόνια που έρχονται θεσμικά κατοχυρωμένες οντότητες, όπως οι κοινωνίες και επίσημοι φορείς γνώσης και κοινωνικοποίησης, όπως το Πανεπιστήμιο, θα έρθουν να πάρουν θέση και να αναπτύξουν δράση απέναντι σε μια μείζονα μετάβαση που ακουμπά όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε κάνοντας ειδική μνεία και στην περιοχή μας, που όπως τόνισε αποτέλεσαν και αποτελούν τόπους ιδιαίτερης πολιτισμικής σημασίας, «σταυροδρόμια πολιτισμών» όπως τα χαρακτήρισε στα οποία συνυπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες.

«Αν μας διδάσκει κάτι η ενατένιση του τοπικού μας παρελθόντος και η παρατήρηση του πολιτισμικού μας παρόντος είναι ότι η εξωστρέφεια, η ανοικτότητα και ο σεβασμός της ετερότητας αποτελούν το κύριο διακύβευμα του μέλλοντος μας» ανέφερε δεσμευόμενος πως «το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι προσανατολισμένο σε αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζει επιστημονικές διαδικασίες οι οποίες συμβάλλουν θετικά ως προς αυτό».

Ένα συνέδριο που θα γίνει θεσμός

Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Μακρής ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στις θεματικές που αναμένεται η διήμερη διοργάνωση να «καλύψει» μέσα από ήδη καταξιωμένους, όπως τόνισε, ομιλητές, Έλληνες και ξένους επιστήμονες, αφοσιωμένους στο πεδίο της ψυχολογίας, υπογραμμίζοντας όμως και την παρουσία των νέων επιστημόνων. Παρουσία στη βάση της οποίας, όπως επεσήμανε, βασίζει την πεποίθηση πως «το συνέδριο αυτό θα είναι το πρώτο μιας σειράς συνεδρίων που θα το καταστήσουν θεσμό στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας».

Περισσότεροι των 100 επιστημόνων από 26 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού

Για τον επιστημονικό σκελετό αλλά και τις θεματικές του συνεδρίου μίλησε ο πρόεδρος του συνεδρίου και Καθηγητής Διαπολιτισμικής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Παυλόπουλος, ο οποίος περιέγραψε επίσης την «παρουσία» της διαπολιτισμικής ψυχολογίας ως επιστημονικού αντικειμένου έως και σήμερα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο αριθμός των επιστημόνων που ασχολούνται με τον κλάδο αυτό τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αυξηθεί. Όπως εξήγησε επίσης ο ίδιος, οι εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να καλύψου ένα ευρύ φάσμα και εφαρμοσμένων ζητημάτων στον χώρο της έρευνας, μέσα από την δουλειά περισσότερων των 100 συγγραφέων που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους, προερχομένων από 15 διαφορετικά ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και από 11 πανεπιστήμια του εξωτερικού από 8 διαφορετικές χώρες.

Ευθύμιος Λαμπρίδης: «Υπάρχει πολύς χώρος ακόμα για έρευνα σε ζητήματα της διαπολιτισμικής ψυχολογίας»

«Διαβάζοντας κανείς το πρόγραμμα του συνεδρίου, το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο μπορεί κανείς να καταλήξει είναι ότι τελικά στην Ελλάδα γίνεται έρευνα σε ζητήματα διαπολιτισμικά, όχι μόνο από ψυχολόγους αλλά και από επιστήμονες που θεραπεύουν κοντινές και συναφείς επιστήμες» δήλωσε με την σειρά του ο επίσης πρόεδρος του Συνεδρίου και αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας του ΔΠΘ κ.Ευθύμιος Λαμπρίδης για να συνεχίσει με το δεύτερο συμπέρασμα που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι «υπάρχει πολύς χώρος ακόμα για να γίνει έρευνα σε αυτά τα ζητήματα».

Όπως ανέφερε ο ίδιος σήμερα ζούμε στο πλαίσιο μιας ιστορικής συγκυρίας, με μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, για να τονίσει πως «όταν φεύγεις από έναν τόπο  δεν κουβαλάς μόνο το “σαρκιό” σου, αλλά κυρίως την ψυχή σου, τον πολιτισμό, την γλώσσα, την νοοτροπία, συνήθειες, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, μνήμες κτλ.»  επισημαίνοντας τις δυσκολίες αλλά και τον πόνο που αυτό κρύβει.

Ο κ. Λαμπρίδης επανέλαβε πως η επιστημονική κοινότητα οφείλει να κάνει την δουλειά της, «να μελετήσουμε όσο μπορούμε το σήμερα, να βγάλουμε συμπεράσματα, να τα εξηγήσουμε και να τα εφαρμόσουμε στην κοινότητα, ακριβώς για να κάνουμε τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη» για να καταλήξει, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι τυχαίο πως το συνέδριο ξεκινά την πορεία του από την Κομοτηνή, ένα σταυροδρόμι, όπως το χαρακτήρισε πολιτισμών, στο οποίο ζουν διαχρονικά άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείας και όχι μόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.