Σταθερα δυναμικος παραμενει ο τομεας Διεθνους Δικαιου στη Νομικη Κομοτηνης

Η διαχρονική έμφαση που δίνει η Σχολή στον τομέα μέσα από το Συνέδριο Διεθνολόγων Αποφοίτων του Τμήματος

Την δυναμική του τομέα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Κομοτηνής, που στήθηκε από τον αείμνηστο Κρατερό Ιωάννου και συνεχίζει την πορεία του μέσα στο χρόνο ανέδειξε το Συνέδριο Διεθνολόγων Αποφοίτων του Τμήματος που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου στην Κομοτηνή, και συνεχίζεται σήμερα.

Στο χώρο της Νομικής Σχολής συγκεντρώθηκαν απόφοιτοι του Τμήματος, αλλά και μελλοντικοί νομικοί, στο Συνέδριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του του Εργαστηρίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων «Κρατερός Ιωάννου».

Όπως τόνισε ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είναι ένα συνέδριο και παράλληλα συνάντηση των αποφοίτων που ειδικεύτηκαν στο Διεθνές Δίκαιο, έχοντας κάνει αυτό επάγγελμά τους από διάφορες θέσεις, είτε ακαδημαϊκές, είτε ως πρακτική δικηγορία προσφεύγοντας σε διεθνή δικαστήρια ή διαιτησίες είτε στο διπλωματικό σώμα, είτε σε οργανισμούς.

Πολλοί απόφοιτοι ακολούθησαν το Διεθνές Δίκαιο

«Έχουμε πάρα πολλούς αποφοίτους που ειδικεύτηκαν στο Διεθνές Δίκαιο, μεγάλος αριθμός από τους οποίους το ακολούθησαν» σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος, κάτι που απέδωσε στην προσωπικότητα του Κρατερού Ιωάννου, που από το 1974, που εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα διδασκόντων στην Νομική Σχολή, έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία και τη διάδοση του Διεθνούς Δικαίου, και δεν έπαυε ποτέ να επισημαίνει τη σημασία του, παρά το γεγονός ότι πολλοί το απαξιώνουν, ότι δεν έχει αποτελεσματικότητα, είναι μια πραγματικότητα η οποία αντέχει.

«Είναι η κοινή γλώσσα όλων των κρατών, δεν υπάρχει κοινή θρησκεία, κοινό πολιτιστικό σύστημα στον κόσμο, και τα κράτη συναλλάσσονται με όρους διεθνούς δικαίου» ανέφερε. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούν βία, επικαλούνται νόμιμες αιτιολογίες που  παρέχει το Διεθνές Δίκαιο, όμως είναι και το τελευταίο ανάχωμα υπεράσπισης του ατόμου απέναντι στον αυταρχισμό, μιας και αν υπάρχει μια αυταρχική κυβέρνηση στο εσωτερικό ενός κράτους, είναι το διεθνές δίκαιο που αποτελεί την τελευταία γραμμή υπεράσπισης.

Όλα αυτά επικοινωνούσε ο Κρατερός Ιωάννου, όπως τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος και επηρέασε πάρα πολλούς φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, στρέφοντάς τους προς την επιλογή του Διεθνούς Δικαίου ως του κλάδου ειδίκευσής τους, και επειδή η παραγωγή διεθνολόγων της σχολής είναι μεγάλη, αποφάσισαν να συνδυάσουν την επέτειο των 50 ετών με μια συνάντηση- συνέδριο Διεθνολόγων.

Το ενδιαφέρον άλλωστε των φοιτητών του Τμήματος παραμένει σημαντικό, κάτι που προσπαθούν να ενισχύσουν και οι διδάσκοντες με τις εκδηλώσεις του εργαστηρίου, τη συμμετοχή στην εικονική δίκη Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη, την ενθάρρυνση συμμετοχής των φοιτητών σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ και άλλων περιφερειακών οργανισμών, που φέρνει μια συνεχή στροφή φοιτητών προς το Διεθνές Δίκαιο και την ενασχόλησή τους με αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.