Ασσασσινοι, οι πρωτοι διδαξαντες την τρομοκρατια ως ακατανικητο οπλο

Από το Σεπτέμβριο του 2001 μετά τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, και τις πρόσφατες φρικωδίες σε Παρίσι και Βρυξέλλες από τους «ψυχοπομπούς των πυλών της κολάσεως» επανήλθε στην επικαιρότητα μια λέξη που αποτελεί συνώνυμο της πολιτικής δολοφονίας με σκοπό την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης και την αποκόμιση ωφελειών απ’ αυτήν την πράξη: Ασσασσίνοι.
 
Όμως ποιοι ήταν οι Ασσασσίνοι και γιατί συνδέθηκε το όνομά τους με τρομοκρατία;
Η κεντρική ιδέα της κοσμοαντίληψής τους συνοψίζεται στη φράση: «Δεν φτάνει να σκοτώνουμε τους εχθρούς μας. Δεν είμαστε φονιάδες αλλά εκδικητές, πρέπει να ενεργούμε δημόσια για παραδειγματισμό. Θανατώνουμε έναν άνθρωπο, τρομοκρατούμε εκατό χιλιάδες. Ωστόσο δεν αρκεί να σκοτώνουμε και να τρομοκρατούμε, πρέπει να ξέρουμε και να πεθαίνουμε».
 
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον ιδρυτή και ηγέτη του μυστικού ισλαμικού τάγματος των Ασσασσίνων Χασάν Ιμπν Σαμπάχ. Η λέξη ασσασσίνος έχει επικρατήσει στις μέρες μας να έχει τη σημασία του πληρωμένου δολοφόνου. Είναι όμως αραβική λέξη και πρωτοήρθε στην Ευρώπη την εποχή των Σταυροφόρων και τότε αφορούσε το όνομα ενός αιρετικού Τάγματος μέσα από το σιιτικό τμήμα, παρακλάδι του Ισλάμ, που το έτρεμαν τόσο οι Σταυροφόροι όσο και ολόκληρο το μουσουλμανικό κατεστημένο.
Οι Ασσασσίνοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν συστηματικά το φόνο ως πολιτικό μέσο άσκησης πίεσης.
 
Η λέξη ασσασσίνοι αποτελεί παραφθορά των αραβικών λέξεων χασισίν ή χασασίν και χασισίγια που όλες είναι παράγωγα της λέξης χασίς, και υποδηλώνει τους καπνιστές χασισιού. Την ονομασία αυτήν προσέδωσαν οι Σταυροφόροι στους Νιζαρίδες Ισραηλίτες της Συρίας και της Αιγύπτου στα χρόνια της φατιμιδικής δυναστείας την οποία ανέτρεψε στα 1169-1171 ο Κούρδος Σαλαντίν που ίδρυσε αμέσως μετά τη σουνιτική δυναστεία των Αγγιουβιδών. Οι ίδιοι οι Ασσασσίνοι αυτοαποκαλούνταν Νιζαρίδες (Νιζαρί) και Ισμαηλίτες.
 
Οι Ισμαηλίτες Ασσασσίνοι ήταν μια σημαντική μουσουλμανική σιιτική δυναστεία μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα μ.Χ. που αναπτύχθηκε σε δύο βασικούς κλάδους. Ο πρώτος στην Περσία από το 1090 έως το 1256 και ο δεύτερος στη Συρία από το 1100 περίπου έως το 1273. Αρχικά αποτέλεσαν σοβαρή απειλή για τον ορθόδοξο Ισλαμισμό, που την εποχή εκείνη εκπροσωπούνταν από το αββασιδικό Χαλιφάτο της Βαγδάτης.
 
Οι Σταυροφόροι είναι υπεύθυνοι κατά το μεγαλύτερο μέρος και για τη μυθολογία πού αναπτύχθηκε γύρω από τη δράση των Ασσασσίνων ως δολοφόνων και για τη χρήση χασισιού από τους υποψήφιους εκτελεστές. Η λέξη Ασσασσίνοι εμφανίζεται για πρώτη φορά στα χρονικά των Σταυροφοριών ως ονομασία μιας ομάδας αιρετικών Μουσουλμάνων της Ανατολής, που καθοδηγούνταν από ένα μυστηριώδες πρόσωπο, γνωστό με το όνομα ο «Γέρος του Βουνού». Μια από τις πρώτες αναφορές συναντάται σε κείμενο του απεσταλμένου αυτοκράτορα Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα στη Συρία και την Αίγυπτο, το έτος 1175. Ο επίσκοπος της Τύρου Γουλιέλμος με τα γραπτά του βοήθησε κι αυτός να εδραιωθεί στους Δυτικούς η φήμη των Ασσασσίνων ως χασισοποτών δολοφόνων.
 
Ο Ερρίκος της Καμπανίας, σύμφωνα με τον συνεχιστή του Γουλιέλμου στο γυρισμό του από την Αρμενία, επισκέφθηκε τον «Γέροντα» στο κάστρο του Αλαμούτ στο όρος Ελμπούρζ, και εκεί υπήρξε μάρτυρας της απόλυτης αφοσίωσης των υπηκόων του στον άρχοντά τους.
 
«Ο Γέρος του Βουνού» διέταξε κάποιους από τους στρατιώτες του να πέσουν από τις επάλξεις του κάστρου, για να αποδείξουν την τυφλή εμπιστοσύνη τους. Κανείς όμως δεν είναι τόσο υπεύθυνος για την ευρύτερη γνωστοποίηση της δράσης των Ασσασσίνων, όσο ο γνωστός σε όλους Μάρκο Πόλο, ο οποίος κατά τη μετάβασή του στη Μογγολία πέρασε από τις περιοχές που ζούσαν και δρούσαν οι Ασσασσίνοι λίγο μετά την κατάκτησή τους από τους Μογγόλους.
 
Αυτός διηγήθηκε και την ιστορία σύμφωνα με την οποία ο «Γέρος του Βουνού» είχε δημιουργήσει έναν κήπο καθ’ ομοίωση της περιγραφής του Παραδείσου που υπήρχε στο Κοράνι. Εκεί δεν άφηνε να μπει κανένας εκτός από εκείνους που προόριζε για εκτελεστές του. Στην είσοδο του κήπου υπήρχε ένα κάστρο όπου κρατούσε αρκετούς νέους από δεκατριών έως είκοσι χρόνων, οι οποίοι είχαν τα προσόντα να γίνουν καλοί στρατιώτες και μεταξύ άλλων τους διηγούνταν γλαφυρές ιστορίες για τον παράδεισο. Κάποιες φορές, αφού τους πότιζε με ένα ποτό και τους νάρκωνε, τους κουβαλούσε κοιμισμένους μέσα στον κήπο, όπου οι νεαροί ξυπνούσαν μετά το βαθύ ύπνο. Εκείνοι πίστευαν ότι βρίσκονταν στον αληθινό παράδεισο και γεύονταν όλα τα καλά που περιείχε ο κήπος, καθώς και την περιποίηση γυναικών που ερωτοτροπούσαν μαζί τους.
 
Όταν ο «Γέρος του Βουνού» ήθελε να στείλει κάποιον σε αποστολή, έριχνε ναρκωτικό στο ποτό του και όταν ξυπνούσαν βρισκόταν στο παλάτι του Γέροντα φυσικά δυσαρεστημένος που έχασε τις απολαύσεις. Εκεί του έδινε την εντολή να σκοτώσει κάποιον, λέγοντάς του πως αν το έκανε οι άγγελοι του θα τον έβαζαν στον παράδεισο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο δεν υπήρχε εντολή στην οποία να μην υπάκουαν οι πιστοί στον «Γέροντα του Βουνού».
 
Η λέξη Ασσασσίνοι που χρησιμοποίησε ο Μάρκο Πόλο είχε έρθει από τη Συρία και όχι από την Περσία, αραβικές και περσικές πηγές διευκρινίζουν πως ήταν τοπική ονομασία μόνο για τους Ισμαηλίτες της Συρίας και δεν χρησιμοποιούνταν για εκείνους της Περσίας ή άλλης χώρας. Και ο τίτλος «Γέρος του Βουνού» είναι κι αυτός συριακός. Οι Ισμαηλίτες αποκαλούσαν τον αρχηγό τους «Γέροντα» ή πρεσβύτερο, στα Αραβικά Σαΐχ και στα περσικά Πιρ, όρος που υποδηλώνει σεβασμό.
 
Ο τίτλος «Γέρος του Βουνού» χρησιμοποιήθηκε προφανώς από τους Σταυροφόρους και αφορούσε πιθανώς μόνο τη Συρία, αφού δεν συναντάται σε κανένα αραβικό κείμενο της εποχής. Οι σημερινοί Τζιχαντιστές τρομοκράτες για να επιβάλουν τον διαρκεί τρόμο, χρησιμοποιούν τα δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα, την ιδεολογία και την οργάνωση, που μας κάνει να σκεφτούμε ότι εμπνέονται και καθοδηγούνται ως άξιοι μιμητές αντιγράφοντας πιστά με επιτυχία τον τρόπο δράσης των Ασσασσίνων.
 
Από τα σύγχρονα γεγονότα των οποίων γινόμαστε μάρτυρες, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Χασάν Ιμπν Σαμπάχ κατασκεύασε την πιο τρομερή φονική μηχανή στην ιστορία, για να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.