«Εξυπνα» Ηλιακα Παγκακια (Smart Solar Bench) στην πολη της Κομοτηνης!

Κομοτηνή: Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2024. Βραβείο «Ειδική μνεία για την πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προσβάσιμων Πόλεων 2021. Ομολογουμένως δύο πολύ τιμητικές διακρίσεις για την πόλη μας. Ο Δήμος πρέπει «χτίζοντας» στις παραπάνω διακρίσεις, να προετοιμάζει την σταδιακή μετάβαση της πόλης στις νέες δομές των μελλοντικών έξυπνων πόλεων μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις προς όφελος της νεολαίας και όλων των κατοίκων. Κάτι που κάνουν από ετών ήδη πολλές πόλεις της χώρας μας. Μια πόλη μάλιστα που έχει το πλεονέκτημα να φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι οποίοι συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομική δραστηριότητα, την αύξηση του εισοδήματος, αλλά και την ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων. Συνεπώς ο Δήμος θα έπρεπε για έναν επιπλέον λόγο να ανταποκρίνεται με γρηγορότερα αντανακλαστικά στις σύγχρονες καθημερινές ανάγκες αυτής της νεολαίας. Μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση την οποία έχουν ήδη υλοποιήσει δεκάδες δήμοι σε όλη την χώρα τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι η παρακάτω:

Να τοποθετηθούν στα γνωστά πολυσύχναστα σημεία της πόλης «έξυπνα ηλιακά παγκάκια». Είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος πράσινης ενέργειας που παρέχει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις μελλοντικές βιώσιμες πόλεις. Είναι σύγχρονα, καινοτόμα, όμορφα σχεδιασμένα, χωρίς μεγάλο κόστος. Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός συμβατικού σημείου ξεκούρασης. Αποτελεί όμως παράλληλα μια καινοτομία που θα μπορούσε να εντάσσεται και στις δράσεις μιας «Έξυπνης Πόλης» (Smart City) . 

Το «έξυπνο παγκάκι» λειτουργεί αποκλειστικά με καθαρή ηλιακή ενέργεια. Αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται και είναι διαθέσιμη όλες τις ώρες της μέρας. Ουσιαστικά, μέσω ενσωματωμένων κυψελών μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Έτσι ένα «έξυπνο παγκάκι» συνιστά έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό σταθμό διευκολύνσεων ο οποίος προσφέρει στους χρήστες πολλές παραπάνω υπηρεσίες από την ανάπαυση. Διαθέτουν θύρες USB, όπου καθένας μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Επιπρόσθετα, διαθέτουν θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης, και δυνατότητα παροχής δικτύου wi-fi. Μπορεί επίσης να περιέχει, οθόνη για ώρα, ημερομηνία και θερμοκρασία, καθώς και μια μεγάλη οθόνη με χρήσιμες πληροφορίες, όπως καιρός, ενημερώσεις, ανακοινώσεις ,αλλά και δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων και ποδηλάτων. Εκπληκτική είναι η παρουσία τους τη νύχτα αφού μόλις πέφτει το φως του ήλιου φωτίζονται με χρώμα επιλογής. Επιπλέον, υπάρχει ένας αισθητήρας, προκειμένου σε περίπτωση βροχής τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας συνεπώς την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Έχει ρυθμιζόμενη θερμοκρασία για άνεση ανάπαυσης, ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες.

Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, και πρέπει να προτείνουμε σύγχρονες λύσεις αν θέλουμε να γίνουμε στο μέλλον μια «έξυπνη» πόλη.

*Ο Γιώργος Καρακωστίδης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Κρυονερίου Ροδόπης 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.