Αδιαφορως κι επωνυμως… copy-paste!

Παρθενογένεση στη δημοσιογραφία και δη στην τοπική, δεν υπάρχει, καθότι τα θέματα που αφορούν και προβληματίζουν μία τοπική κοινωνία αλλά και τα πρόσωπα εκείνα που εκπροσωπούν θεσμούς, φορείς και λοιπές καταστάσεις, με τα οποία μπορεί κάποιος να υλοποιήσει το εκάστοτε ρεπορτάζ είναι λιγοστά και τουλάχιστον σε ό, τι αφορά την πολιτική, «ανακυκλώνονται» σε διάφορες θέσεις για πολλά χρόνια.
 
Το να θίξουν λοιπόν το ίδιο θέμα δύο ή και περισσότερα μέσα στην Κομοτηνή και στην κάθε πόλη, την ίδια μέρα, με το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια «μαρτυρία» συμβαίνει συχνά. Αυτό που κάνει τον αναγνώστη να επιλέγει από ποιο μέσο τελικά θα διαβάσει την είδηση, είναι ο τρόπος κάλυψης του ρεπορτάζ, μεταφοράς δηλαδή της είδησης και φυσικά στις περιπτώσεις που την είδηση συνοδεύει ένα κάποιο σχόλιο του συντάκτη, το κατά πόσο η άποψη αυτή είναι δομημένη με επιχειρήματα και εκφράζει και τον αναγνώστη του οποίου η άποψη τελικά βρίσκει, δια μέσου του σχολίου αυτού, χώρο να ακουστεί.
 
Παραδείγματα «δανεισμού» ρεπορτάζ ειδικά σε ό, τι αφορά το διαδίκτυο, ακόμα και από τα πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ έχουμε σε καθημερινή βάση και είναι πλέον κάτι όχι απλά αποδεκτό, αλλά κάτι που ως δημοσιογράφοι αποδεχόμαστε με χαρά, καθότι αποτελεί μία κάποια αναγνώριση της προσπάθειάς μας, εφόσον βέβαια ο «δανειζόμενος» αναφέρει το όνομα του «δανειστή», το μέσο δηλαδή της αρχικής δημοσίευσης ή έστω το όνομα του συντάκτη.
 
Πολλάκις θα έχετε λοιπόν συναντήσει και στην έντυπη έκδοση του «ΠτΘ» αλλά και στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα κείμενα και αρθρογραφία άλλων μέσων και συντακτών, τα οποία όμως πάντα φέρουν την πηγή από την οποία εμείς τα αλιεύσαμε. Και αυτό γιατί αυτό προστάζει αρχικά η δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά κυρίως ο σεβασμός και η ηθική για τη δουλειά του συναδέλφου και του μέσου δευτερευόντως που εκπροσωπεί.
 
Ο «ΠτΘ» βέβαια όπως και όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ παγκοσμίως πολλάκις έχουν έρθει αντιμέτωποι με το φαινόμενο του «δανεισμού», πολλές φορές και αυτούσιου, μέχρι τελείας, κειμένων και ρεπορτάζ των συντακτών του από άλλα μέσα δίχως την παραμικρή αναφορά της πηγής της δημοσίευσης ή έστω το όνομα του συντάκτη του, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών επιδείξαμε ανοχή, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες των τοπικών ανταγωνιστών μας.
 
Δεν γίνεται όμως τελικά να σιωπάς και να «χαρίζεις» τον κόπο τον δικό σου και των συναδέλφων σου κατ’ επανάληψη, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες φύλλων που διατυμπανίζουν μέσω των σελίδων τους τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία την οποία υπερασπίζονται σαν άλλοι «σταυροφόροι» καθώς επίσης και τις «αποκλειστικότητες» τις οποίες επιτυγχάνουν με το σχετικό γραφιστικό «διακοσμητικό του» ακόμα και σε περιπτώσεις που την «αποκλειστικότητα» αυτή φιλοξενούν το σύνολο των υπολοίπων ΜΜΕ της πόλης.
 
Δεν γίνεται δε πολύ περισσότερο να σιωπάς στις περιπτώσεις εκείνες που κατ’ επανάληψη, ο «δανεισμός» ξεπερνά απλά το περιεχόμενο της είδησης, τις πληροφορίες δηλαδή του ρεπορτάζ και γίνεται μία αυτούσια αντιγραφή, copy – paste δηλαδή, των δικών σου κειμένων ή μέρους αυτών, δίχως ουδεμία αναφορά της πηγής ή του ονόματος του συντάκτη, και μάλιστα, για να μην τους παίρνει όλους η μπάλα, από συναδέλφους –δημοσιογράφους, με χρόνια πορείας και εμπειρίας στα δημοσιογραφικά «σαλόνια», που ανεξαρτήτως αν προσωπικά με εκφράζει ή μ’ αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ασκούν το επάγγελμα, προσωπικά επιδεικνύω σεβασμό στην εμπειρία και στην πολύχρονη πορεία τους στον χώρο, ευχόμενη στον εαυτό μου μία παρόμοια, από άποψη χρονικής διάρκειας, πορεία σε αυτόν.
 
Ακριβώς όμως στις περιπτώσεις εκείνες, συναδέλφων, που γνωρίζουν εκ των έσω τον κόπο που καταβάλλει κάθε ένας από εμάς καθημερινά για την ουσιαστικότερη και σωστότερη κάλυψη της επικαιρότητας ή ακόμα και για την εύρεση του «εμπορικότερου» θέματος, γιατί μία εφημερίδα πρέπει να πουλήσει και φύλλα για να επιβιώσει, είναι το λιγότερο ανήθικη η συστηματική και κατ’ επανάληψη «υιοθεσία» ρεπορτάζ, θεμάτων, κειμένων κτλ κτλ κτλ. δίχως την παραμικρή αναφορά της πηγής.
 
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι ανεξαρτήτως αν υπηρετείτε το ενεργό ρεπορτάζ, που προστάζει την 24 «εγρήγορση» ενός δημοσιογράφου, δίχως να διαχωρίζει σαββατοκύριακα, διακοπές, αργίες κτλ, γνωρίζετε – άσχετο αν επιλέγετε να το ξεχάσετε- ότι το να έρχεσαι «δεύτερος» στον χώρο μας, στην κάλυψη ενός γεγονότος, ανεξαρτήτως της ποιότητας και της ουσίας στη μεταφορά της είδησης, σε βγάζει πάντα ζημιωμένο.
 
Και επειδή προσωπικά τρέφω απεριόριστο σεβασμό για το σύνολο, σχεδόν, των συναδέλφων μου, ανεξαρτήτως του μέσου το οποίο εκπροσωπούν, αλλά τρέφω απεριόριστο σεβασμό πρώτα απ’ όλα για τον κόπο που καταβάλλω εγώ και οι συνάδελφοι μου στον «ΠτΘ» οφείλω αυτή τη φορά να «υποδείξω» το άδικο.
 
Άλλωστε ο «ΠτΘ» δεν αρνήθηκε ποτέ, καθότι και ο ίδιος την έχει λάβει, τη βοήθεια από άλλους συναδέλφους. Ο ανταγωνισμός είναι εκεί και μάλιστα κραταιός …ο νικητής όμως σε κάθε περίπτωση κατά την ταπεινή μου άποψη, να απολαμβάνει και να «καυχιέται» για την νίκη του, όταν παίζει με σωστούς όρους.
 
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι λοιπόν… Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.