Αντανακλαστικα και προτεραιοτητες: Το ζητημα της «ροζ σημαιας»

Της Έκδοσης

Πέρασε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, σε ό,,τι αφορά την έντυπη έκδοση του «ΠτΘ» που μεταφράζεται σε ένα φύλλο, από την δημοσίευση του ρεπορτάζ που αφορούσε στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΧΕΝ Κομοτηνής.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ φιλοξενούνταν οι δηλώσεις της προέδρου της ΧΕΝ Κομοτηνής κ.Μακρίδου η οποία κληθείσα να στείλει τις δικές της ευχές για το νέο έτος, μεταξύ άλλων ευχήθηκε στην Ελλάδα του 2024,  «να είναι περιττή η προσπάθειά μας να ευαισθητοποιούμε για το ζήτημα της Ειρήνης αλλά και μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν ιδιαίτερα τις γυναίκες», υπενθυμίζοντας μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι θεωρητικά η χώρα μας έχε κάνει βήματα μπροστά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, και φέτος αυξήθηκαν τόσο οι γυναικοκτονίες όσο και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, όπως «είδαμε και δεκάδες περιπτώσεις συστηματικής καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών παρά τον δρόμο που ως χώρα έχουμε διανύσει».

Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες ώστε τα λεγόμενα της αλλά και η αίσθηση που είναι και πραγματικότητα για τη χώρα να επιβεβαιωθούν εκ νέου, αυτή τη φορά ευτυχώς όχι με ένα νέο περιστατικό γυναικοκτονίας ή βίας απέναντι στις γυναίκες, αλλά με ένα άλλο περιστατικό που ελάχιστα ωστόσο ως προς την σημαντική του διαφέρει δεδομένου ότι θέτει και ζητήματα σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης, καλλιτεχνικής και μη.

Ο λόγος για την «Λευκή Επιταγή» το Project του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης που είχε ως στόχο να δώσει χώρο σε νέους-ες καλλιτέχνες. Σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ των εκθεμάτων ήταν και η ροζ ελληνική σημαία της Γεωργίας Λαλέ που τιτλοφορείται «Neoghborhood guilt», φτιαγμένη από κομμάτια από σεντόνια που της δώρισαν γυναίκες επιζήσασες κακοποίησης από την Ελλάδα.

Το εν λόγω έκθεμα με απόφαση της Ελληνικής πολιτείας αποφάσισε με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σε συνέχεια των αναφορών του προέδρου της Νίκης κ.Νατσιού, να αποσυρθεί από την έκθεση.

Αυτής της Ελληνικής πολιτείας που να υπενθυμίσουμε ότι έχει «υποβιβάσει» την γενική γραμματεία ισότητας, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την έμφυλη ισότητα, πέραν των δηλώσεων καταδίκης σε κάθε ένα επαναλαμβανόμενο σχετικό περιστατικό, αλλά σκέφτηκε και έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή το “Panic Button” την αποτελεσματικότητα του οποίου είδαμε δυστυχώς και στην δολοφονία της Σαλαμίνας.

Δείχνοντας σαφώς καλύτερα «αντανακλαστικά» απέναντι στην «προσβολή» που ένιωσε ο κ.Νατσιός ως μοναδικός προφανώς «υπέρμαχος» του εθνικού μας συμβόλου, ο οποίος φρόντισε να ρίξει και το «τσιτάτο» περί ελληνικής σημαίας η οποίας βάφεται κόκκινη «μόνο με το αίμα των ηρώων μας», αντί σε κάθε ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά έμφυλης βίας και δολοφονιών που έχουμε μετρήσει τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Σε μια χώρα που μάλλον ως άλλες «ηρωίδες» θα πρέπει οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι καλούνται να επιβιώσουν και να προστατευτούν εντός της ελληνικής κοινωνίας, με ό,τι αυτή σήμερα εμπεριέχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.