Να καθαρισει η εικονα, να παρουν ανασα τα θελω

Του Αντώνη Ρουπγίδη

Ήμουν έφηβος όταν ένα βράδυ βρέθηκα στην αυλή της νομικής. Θεατρική παράσταση από ομάδα φοιτητών… Ίσως η πρώτη μου επαφή με το θέατρο… Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, ούτε ονόματα συντελεστών… Μόνον ένα (σχεδόν) μονόλογο «Παρασκευή 10 η ώρα βράδυ μπροστά στο παράθυρο».

Αυτή η πρόταση αντηχούσε σε κάθε παράγραφο…  Ο ηθοποιός ξεκινώντας από τα γυμνασιακά του χρόνια έσκιζε το χώρο και το χρόνο φτάνοντας ως τη συνταξιοδότηση.
 
Περιέγραφε εικόνες, όνειρα, φιλοδοξίες, επιτυχίες μα και απογοητεύσεις, έρωτες και προσδοκίες πίκρες και συμβιβασμούς!
 
Η Παρασκευή, το βράδυ, το παράθυρο ήταν οι στάσεις, η ζυγαριά, ο απολογισμός.
 
Ανασύροντάς το λοιπόν από το «σκληρό μου δίσκο», σκέφτηκα να το αλλάξω λίγο…
Έτσι πρόσθεσα 15 λεπτά. Το τέταρτο της υπομονής. Και βροχή. Δυνατή βροχή! Σας έχει γίνει οικεία άλλωστε τους τελευταίους μήνες…
 
Από τη μία το τέταρτο της αμφιβολίας. Από την άλλη η βροχή, καταλυτική, μερικές φορές ερωτική, άλλες αδίστακτη… Αλλά πάντα εκεί, να ξεπλένει τη σκόνη και τη βρωμιά απ’ τα μάτια, τα δάκρυα… Να θεριεύει πόθους!
 
2010

Οκτώβριος λίγο πριν τις δημοτικές Παρασκευή 10:15 μπροστά στο παράθυρο. Έξω βρέχει, ετοιμάζεται για υπερθέαμα αλλά το πάει λάου-λάου…
Μόλις τελείωσε η δουλειά, χαμηλό μισογεμάτο βότκα, λεμόνι, πάγος… Στο μπαλκόνι φυσάει αρκετά…
Πρώτο μνημόνιο και τα νέα δεν είναι καλά!
Έχει τρεις μήνες που ψιθυρίζω τη λέξη δημοψήφισμα… Προχθές το είπα και στο Γιώργο…
Τα νέα απ’ την Αθήνα στα όνειρά μου σφήνα.
Μειώσεις μισθών, απολύσεις, φίλος χάνει τη δουλειά του… Έχω δυο παιδιά ρε μαλάκα…
 
Τα πρώτα λουκέτα, το δημοψήφισμα δεν ήρθε… Ήρθε για να μείνει το νέο λεξιλόγιο – μνημόνιο, spreads, ομόλογα, οίκοι αξιολόγησης (ούτε μόδας, ούτε ανοχής)… Μέτρα, μέτρα, μέτρα… η βροχή δυναμώνει… αισιοδοξία…
 
2011

Μάιος έχουν αρχίσει οι συγκεντρώσεις στην πλατεία, τα μέτρα έχουν βαρύνει πλαστικές καρέκλες, stand και πανό και μικρόφωνα… Και περίεργοι άνθρωποι πάνω-κάτω… Ο λαός ανησυχεί, τα μέτρα δεν αποδίδουν, μεσοπρόθεσμο… καλά!
Και πάλι μέτρα, τέλος ακινήτων.
 
Παρασκευή 10:15 μπροστά στο παράθυρο.
Βρέχει πολύ, έκανα ζεστό καφέ. Η πλατεία πλέον έγινε καθημερινή ασχολία, έχω θυμώσει, με ονομάζουν διεφθαρμένο και τεμπέλη.
 
Η επαρχία χαλαρή δεν έχει πάρει χαμπάρι… στις μεγάλες πόλεις τα λουκέτα πληθαίνουν!
 
Το ξέρω ότι έρχεται… θα χτυπήσει απότομα. Ήρθε και το δημοψήφισμα. Τώρα; Άσε μας ρε Γιώργο! Βλέποντας τη διαφορετικότητα της πλατείας τα κόμματα περιχαρακώνονται. Εγώ πάλι βλέπω την πρόκληση…Τέρμα ο καφές, πάω να δω τα παιδιά!
 
Νεκρός στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Παρελάσεις με κάγκελα… Χαίρε κράτος δικαίου!
 
2012

Πρόγραμμα για ευάλωτες ομάδες… Ζω από κοντά τα ζόρια συνταξιούχου, μονογονεϊκών, ΑΜΕΑ. Σταματά το πρόγραμμα πάνω στο εξάμηνο… Εκτίθεμαι σε ανθρώπους! Αποφάσισα να τους έχω από κοντά.
 
Παπαδήμος, το σήριαλ «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» καλά κρατεί… Ξύλο και χημικά στις διαδηλώσεις, απολύσεις, λουκέτα, εφεδρεία! Μνημόνιο στην Κύπρο!
Τα ΜΑΤ δέρνουν συνταξιούχους! Πριβέ παρελάσεις…
 
Διπλές εκλογές, τρικομματική, Στουρνάρας… καταστολή, καταστολή, καταστολή, μέτρα, μέτρα, μέτρα…
 
Νύχτα Νοέμβρη Παρασκευή 10:15 μπροστά στο παράθυρο… Βρέχει καταρρακτωδώς ποτό με φίλους. Αντέχω, αντέχεις, αντέχει… Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση.
Κάποιοι δεν άντεξαν, θα σιωπήσω γι’ αυτούς… στο δρόμο ο κόσμος παραμιλάει, καταστολή και μέτρα θ’ αντέξουμε… Ο ιδιωτικός τομέας εξαφανίζεται η ανεργία καλπάζει, οι νέοι φεύγουν…
 
Με πονοκεφαλιάζουν τα αυτονόητα- Δημοκρατία προπαγάνδα.
 
2013

Μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας…
Πλέον πρόκειται για σχέδιο γενοκτονίας…
Κατάργηση δώρων, επιδομάτων… Η κρίση στη μικρή μας πόλη. Λουκέτα, η αγορά στενάζει, βλέπεις το άγχος στους μύες του προσώπου, η δουλειά πέφτει ραγδαία, οι επαγγελματίες σταματούν να πληρώνουν τον ΟΑΕΕ.
 
Παρασκευή 10:15 μπροστά στο παράθυρο, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ… ψιλοβρέχει είμαι λυπημένος πλέον. Δεν θυμώνω πια! Τον ραδιοφωνικό τον φυλάνε με βάρδιες προσωπικό και φοιτητές, θα πάω να τους δω, χαίρονται με κάθε επίσκεψη.
Τελικά ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Μέχρι πότε θα λιώνουν οι καναπέδες; Πόσο θα κρατήσει ο μεσαίωνας; Ψυχραιμία… Το καράβι βυθίζεται στα πολυνομοσχέδια.
 
2014

Ο λαός συσπειρώνεται γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δημοκρατικές – περιφερειακές είναι το πρώτο δείγμα.
Αρχίζει το παιχνίδι με τα χρήματα που πρέπει να εκταμιεύσει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Όσο κρατούν οι δηλώσεις τόσο διαφαίνονται οι εκλογές σαν λύση.
 
Γιορτές… Δεκέμβριος, Παρασκευή 10:15 εκλογή προέδρου τελευταία επιλογή της κυβέρνησης θα προτιμήσω να βγω… Δεν έχω αγωνία ξέρω ότι πάμε σ’ εκλογές, μπορεί να βρέχει, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν… Το παλέψαμε! Τώρα μόνο θετικά σκέψη και καθαρό μυαλό…
 
2015

Λίγο μετά τις εκλογές… Επικρατεί αισιοδοξία.
Αλλαγή πορείας; Θα μπορέσουμε να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας; Πρώτα μέτρα για τους πιο ευάλωτους… Επαναπρόσληψη απολυμένων μετά από δικαστικούς αγώνες… Η δυναμική με τους θεσμούς σκληραίνει… Τα «καλά» παιδιά μας τέλειωσαν; Μεγάλη κουβέντα… θα δείξει.
 
Κατά τα άλλα βρέχει σχεδόν κάθε μέρα…
Κάποτε προμελετημένα κάποτε απ’ το πουθενά…
Δεν πειράζει, να καθαρίσει η εικόνα, να πάρουν ανάσα τα θέλω.
 
Παρασκευή 3 Ιουλίου, μεσημέρι…
Δεν ξέρω τι καιρό θα κάνει το βράδυ… Είναι εδώ και η Ελεωνόρα.
Ήθελα να αποτυπώσω στιγμές των τελευταίων χρόνων
Κάποιοι θα συμφωνήσουν κάποιοι θα διαφωνήσουν.
Λίγες οι εικόνες, πολλά τα ερεθίσματα… και οι μνήμες.
Εμπιστευθείτε το αισθητήριό σας!
 
*Ο Αντώνης Ρουπγίδης είναι ψυχολόγος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.