Πανω απο 200 συνεδροι στην Κομοτηνη για το 4ο Συνεδριο των Νεοελληνιστων των Βαλκανικων Χωρων

Σύνεδροι από 18 χώρες συμμετέχουν στο συνέδριο, που διερευνά τις αμφίδρομες σχέσεις σε γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμό του νεότερου Ελληνισμού στα Βαλκάνια

Με μεγάλη συμμετοχή από συνέδρους, που ξεπέρασαν τους 200 από τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και όλης της Ευρώπης, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην Κομοτηνή το 4ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών με τίτλο: «Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019».
 
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.
 

Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα Α του Τμήματος Παρευξεινίων χωρών, μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής λόγω των προβλημάτων υπάρχουν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, παρουσία του Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, της Αντιπρύτανη και προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Ζωής Γαβριηλίδου, της Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή, του προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μανόλη Βαρβούνη, της προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρίας Τζιάτζη, της Προέδρου του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρίας Δημάση, εκπροσώπους Τοπικών φορέων και αρχών, αλλά και πολλών νεοελληνιστών, με την έναρξη να κηρύττει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών κ. Βασίλης Σαμπατακάκης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου.
 

Διεθνής ο χαρακτήρας του Συνεδρίου

 
Τους συνέδρους υποδέχτηκε ο κ. Βαρβούνης, τονίζοντας πως η παρουσία τους δίνει στο συνέδριο το Διεθνή Χαρακτήρα του, και συγχρόνως δικαιώνει τον κόπο και τον μόχθο που χρειάστηκε να διοργανωθεί αυτό το συνέδριο.
 
Σε αυτό συμμετείχαν σύνεδροι από 18 χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Πολωνία, Γεωργία, Ρωσία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα.
 
Ευχήθηκε δε στους συνέδρους η παρουσία τους στη Θράκη και την Κομοτηνή να είναι όχι μόνο πνευματικά και επιστημονικά παραγωγική, αλλά και ευχάριστη.

 

Τιμή για όλο το ΔΠΘ το συνέδριο

 
Ο Πρύτανης κ. Πολυχρονίδης τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για όλο το ΔΠΘ η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, με τη συμμετοχή 205 συνέδρων από 18 χώρες.
 
Για αυτό και εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του τόσο στον πρόεδρο του Τμήματος και της οργανωτικής επιτροπής κ. Βαρβούνη, όπως και σε όλα τα μέλη της επιτροπής για το εξαιρετικό πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει, αλλά και όλα τα μέλη του τμήματος για την πρόσφορά τους σε συγγραφικό και ερευνητικό επίπεδο, αλλά και το εξωστρεφές έργο που παράγουν.
 
Ο κ. Πολυχρονίδης ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε από το κτίριο στο οποίο γινόταν το Συνέδριο το 1974, με την ίδρυση της Νομικής, και πλέον εκτείνεται σε 4 πόλεις, με όλα τα τμήματά τους να περνούν τις εξωτερικές και εσωτερικές αξιολογήσεις με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.
 
Ευχήθηκε δε σε όλους να ευχαριστηθούν το συνέδριο, και για όσους ήρθαν από μακριά, να ευχαριστηθούν την πόλη της Κομοτηνής.
 

Οι δρόμοι των Ελλήνων και των άλλων λαών της Ν.Α. Ευρώπης από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα

 
Την Εναρκτήρια κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η κ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Έλληνες και άλλοι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 15ος-αρχές 19ου αι.: Δρόμοι παράλληλοι και τεμνόμενοι»
 
Όπως ανέφερε, κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα οι λαοί της ΝοτιοανατολικήςΕυρώπης βρέθηκαν, κατά περίπτωση, υπό οθωμανική, αψβουργική, βενετική (κυρίως παράλιοι και νησιωτικοί ως ενταγμένοι στο Statoda Mar),ή ρωσική/ γαλλική/αγγλική κυριαρχία.
 
Η διαφοροποίηση αυτή, λαμβανομένης υπόψη και της γεωγραφικής ποικιλότητας της χερσονήσου μαζί και με τον εκτεταμένο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου και του Ιονίου, δημιουργούσε πολλαπλές διεξόδους και οικονομικούς, πολιτισμικούς προσανατολισμούς. Ο ανταγωνισμός των κεντρικών και δυτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την εκμετάλλευση του εμπορίου της ανατολικής Μεσογείου αποτελούσε έναν ακόμη διαφοροποιητικό παράγοντα για τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης, ενώ οι θρησκευτικές διαφορές οδηγούσαν συχνά σε παράλληλους ή τεμνόμενους δρόμους.
 

Η συμβολή της εντάχθηκε στην ανάπτυξη των παραγόντων που συνέβαλαν σε κοινά εμπορικά δίκτυα ανάμεσα στους λαούς της χερσονήσου εντός του πλαισίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των ευρωπαϊκών οικονομικών εξελίξεων αλλά και των παραγόντων που οδήγησαν στην ενδυνάμωση κάποιων από τους λαούς αυτούς (όπως π.χ. των Ελλήνων), στον τομέα της παιδείας με παράλληλες επιδράσεις επί άλλων λαών της περιοχής ή και με συνθήκες που οδηγούσαν σε ώσμωση.
 
Οι επαφές με τη Δύση και λόγω Αναγέννησης αλλά και λόγω της μακρόχρονης βενετικής κυριαρχίας δημιουργούσαν για τους Έλληνες στερεότερες γέφυρες προς λειτουργία εκδοτικών οίκων στη Βενετία, Βιέννη κ.α. και συνεπώς ταχύτερη επαφή με ιδεολογικά, πολιτιστικά ρεύματα (Αναγέννηση, Ουμανισμό, Διαφωτισμό, επαναστατικές τάσεις εκ της Γαλλικής Επανάστασης, Εθνικισμό).
 
Οι δε διακρατικές συνθήκες ειρήνης, ιδίως μετά από πολέμους, διαμόρφωναν το εκάστοτε περιβάλλον παράλληλων δρόμων, ώσμωσης ή και αντιπαλοτήτων. Ο ρόλος της Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αρχιεπισκοπή Peć, Μητρόπολη Κάρλοβιτς κ.ά.) ήταν επίσης ενοποιητικός ή και διαφοροποιητικός για τους ορθόδοξους λαούς.

Τον Αλέξανδρο Καζαντζή για την προσφορά του τίμησε το ΤΙΕ

 
Έναν πρωτεργάτη των Ελληνοβαλκανικών πνευματικών σχέσεων στην Κομοτηνή, τον επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών κ. Αλέξανδρο Καζαντζή, τίμησε στο πλαίσιο του συνεδρίου το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, για την μεγάλη συμβολή του στη διοργάνωση σειράς Βαλκανικών Επιστημονικών Συνεδρίων στην Κομοτηνή και για την εξέχουσα προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου.
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρός του κ. Βαρβούνης, η Εταιρεία σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας πρωτοστάτησε στην διοργάνωση 3 Βαλκανικών Επιστημονικών Συνεδρίων, τα πρώτα μεγάλα και συγκροτημένα Βαλκανικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, που άνοιξαν το δρόμο για την πραγματοποίηση συνεδρίων σαν και αυτό, και στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ του επιστημονικού κόσμου της Κομοτηνής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα.
 
Ο κ. Καζαντζής από την πλευρά του τόνισε πως  «όσο  θα ζω θα  προσφέρω  στην  κοινωνία  και  στον άνθρωπο» ενθυμούμενος τις προσπάθειες που έγιναν για την διοργάνωση των παλιών Διαβαλκανικών συνεδρίων, με στόχο να αναδείξουν την σημασία της αλληλοκατανόησης  και  της ειρηνικής συνύπαρξης  σαν επακόλουθο της επικοινωνίας μεταξύ των λαών,  με σκοπό την διεθνή κοινωνική ευημερία, που στην σημερινή εποχή καθίσταται επιτακτική.
 
«Είχα την τύχη και την τιμή να διατελέσω ιδιαίτερος  του πρώτου πρύτανη, του κ. Λυσίμαχου  Μαυρίδη  το 1974 – 75,  και να μετέχω  στο  γίγνεσθαι  της  πρώτης  χρονιάς  λειτουργίας  του  ΔΠΘ, από την οποία διατηρώ πολλές  καλές αναμνήσεις.
Γι αυτό  αγαπήσαμε  υπέρμετρα  τόσο  εγώ  όσο και  η  γυναίκα  μου  Ελένη  το  Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο   Θράκης» τόνισε ο κ. Καζαντζής που έκανε αναφορά και στη διαχρονική συνεργασία του με το πανεπιστήμιο και τη διοίκησή του, μέσα από την οποία προέκυψαν οι Σχολές Γονέων σε Πανθρακικό  επίπεδο , με  διοργάνωση της εταιρείας και του ΔΠΘ  με πρύτανη  τον κ. Ι. Πανούση, ενώ με  την  ίδια συνεργασία   προέκυψε  η  ίδρυση του Τμήματος Παρευξεινίων,  με πρύτανη τον κ. Κ.  Σιμόπουλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.