Εγιναν τα πρωτα βηματα ανοιγματος του ΔΠΘ στην κοινωνια με το DUTH to the people

Το Σάββατο η τελική αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν για την ανασυγκρότηση του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ

«Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας του πανεπιστημίου, η οποία στόχο έχει την συστηματική επικοινωνία και διαβούλευση με την κοινωνία για θέματα που την αφορούν»

Στην Αλεξανδρούπολη θα λάβει χώρα, αυτό το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, η τελική αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας DUTH to the people του ΔΠΘ, που αφορούν την ανασυγκρότηση του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το πανεπιστήμιο, πριν από μερικούς μήνες, ζήτησε από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να υποβάλλουν προτάσεις στο πλαίσιο προκήρυξης έργων για τον περιορισμό των συνεπειών των πρόσφατων πυρκαγιών σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο όσο και στο φυσικό περιβάλλον, και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην ΠΑΜΘ, και τώρα έφτασε η ώρα της αξιολόγησης των δέκα επικρατέστερων.

Για την πορεία της πρωτοβουλίας, αλλά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, μίλησε η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ στο Ράδιο Παρατηρητής, τονίζοντας πως αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει το μοντέλο για το σχεδιασμό δράσεων για την κοινωνία, με την συμμέτοχή της στη διαμόρφωσή τους.

Συστηματική επικοινωνία και διαβούλευση

«Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας του πανεπιστημίου, η οποία στόχο έχει τη συστηματική επικοινωνία και διαβούλευση με την κοινωνία για θέματα που την αφορούν» σημείωσε η κ. Μιχαλοπούλου, που εξήγησε πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, ένοιωσαν την ανάγκη να αντιδράσουν και να ανοίξουν το πανεπιστήμιο στην κοινωνία για να αμβλύνουν τις επιδράσεις της πυρκαγιάς.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει δύο σκέλη. Η μία αφορά στις προτάσεις που οι ομάδες ειδικών ετοιμάζουν για  τις αρμόδιες αρχές και  υπουργεία, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τους αντίστοιχους πόρους, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα αποφασίσουν.

Το δεύτερο αφορά περισσότερο την περιοχή, το Duth to the people, μια προσπάθεια που το ίδιο το πανεπιστήμιο χρηματοδοτεί, έτσι ώστε οι καθηγητές, οι ερευνητές, τα μέλη ΔΕΠ, σε συνεργασία με φοιτητές, μεταδιδάκτορες, διδακτορικούς φοιτητές, να σχεδιάσουν προτάσεις οι οποίες θα μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες και θα έχουν  στόχο να αμβλύνουν τις επιδράσεις της πυρκαγιάς από  όλο το φάσμα των επιστημών που θεραπεύει το πανεπιστήμιο, από κοινωνικές επιστήμες, επιστήμες υγείας, επιστήμες περιβάλλοντος, επιστήμες μηχανικού και τα άλλα πεδία.

Η καινοτομία του ΔΠΘ, που θέλουν να γίνει και θεσμός, είναι ότι η τελική επιλογή, το ποιες προτάσεις θα χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους το πανεπιστήμιο να υλοποιηθούν, θα γίνει από την κοινωνία την ίδια.

Για αυτό και κάλεσαν όλους τους συναδέρφους τους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, που στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από μια τριμελή επιτροπή απαρτιζόμενη από εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου διοίκησης του ΔΠΘ, τον κ. Ανδρέα Ματζαράκη, Ερευνητή/Καθηγητή University Of Freiburg, Germany, τον κ. Ανδρέα Δημητρίου, Ομότιμο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Λευκωσίας, καθηγητή Ψυχολογίας, και τον κ. Γεώργιο Καψάλη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι δέκα επικρατέστερες προκρίθηκαν στην εκδήλωση του Σαββάτου, όπου και θα λάβει χώρα η τελική  φάση επιλογής των  πέντε προτάσεων, από εκπροσώπους φορέων αλλά και  πολίτες από τη Θράκη, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Σημαντική η ανταπόκριση των φορέων

Στην πρόσκλησή τους έχουν ανταποκριθεί περίπου 60 φορείς, αντιπρόσωποι των οποίων έκαναν μια πρώτη συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη, στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής που κινδύνευσε από τις φλόγες τον Αύγουστο, σε μια  πρώτη συνάντηση για να εξηγήσουν σε αυτή τη διευρυμένη επιτροπή αξιολόγησης πώς θα γίνει  η αξιολόγηση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν το απόγευμα του Σαββάτου.

Εκτός από ιστοσελίδα, σημείωσε, έφτιαξαν και ένα σύστημα με το οποίο θα γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία εκείνη τη στιγμή μετά την σύντομη παρουσίαση που θα κάνουν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Τα κριτήρια που επέλεξαν να προκρίνουν για την κοινωνία είναι αυτό της ποιότητας τη πρότασης, έτσι όπως στην αντιλαμβάνονται όλοι, και τον αντίκτυπο τον οποίο πιστεύουν ότι θα έχει στην κοινωνία.

Όλη αυτή η διαδικασία, τόνισε η κ. Μιχαλοπούλου, αποτελεί μόνο την αρχή της προσπάθειας, γιατί στόχος τους, πέρα από τη χρηματοδότηση των προτάσεων, είναι να δημιουργηθεί ένας τρόπος ουσιαστικής επικοινωνίας και συζήτησης πάνω στα θέματα τον τρόπο με τον οποίο το πανεπιστήμιο μπορεί να  συμμετέχει σε αυτό που αντιλαμβάνεται κρίσιμο η κοινωνία.

Όσο για τις ίδιες τις προτάσεις, τους επόμενους έξι μήνες, στους οποίους θα πρέπει να υλοποιηθούν θα υπάρχει συνεχής επαφή με τους ερευνητές ώστε να συζητήσουν την  πρόοδο τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πως προχωρά αυτή η προσπάθεια.

«Είναι μια ζωντανή διαδικασία η οποία εξελίσσεται και έχει όλα τα αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να συζητηθούν» τόνισε, σε μια διαδικασία  ανοιχτή στο κοινό, που έχει πλαισιωθεί  από εθελοντές φοιτητές, υπό την οργανωτική επιτροπή που απαρτίζουν τρεις καθηγητές, ο  κ. Γιώργος  Σιάκας και ο κ. Λεωνίδας Μακρής Επίκουροι Καθηγητές του τμήματος  Πολιτικών Επιστημών, και ο κ. Αθανάσιος Μόγιας, Αναπληρωτής  Καθηγητής από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Αλεξανδρούπολης.

Σημαντικό το επίπεδο των προτάσεων

Το επίπεδο είναι σημαντικό, τόνισε, και οι προτάσεις από όλο το φάσμα  των επιστημών στο πανεπιστήμιο, κάτι πολύ ενθαρρυντικό για τη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας και για άλλα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

«Είναι  η πρώτη φορά που απευθυνόμαστε με αυτόν τον τρόπο, που συνδέουμε την ερευνητική δραστηριότητα με την άμεση ανάγκη της κοινωνίας και  απαιτεί και  εσωτερικά έναν μετασχηματισμό», και απαιτεί από όλους να κάνουν κάτι το διαφορετικό, με το πανεπιστήμιο αυτή τη φορά το έκανε πρώτο στην περιφέρεια και έτσι βγαίνουμε και έχουμε να συζητήσουμε το Σάββατο τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

Επιθυμούν άλλωστε να δώσουν έμφαση και σε αυτό το στοιχείο και στο μέλλον, τόσο μέσα στο πανεπιστήμιο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων στις οποίες συστηματικά επενδύουν, όσο και στην κοινωνία, ώστε να είναι παρούσα στις συζητήσεις που γίνονται για  αυτήν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.