Ξεκινα το ταξιδι στην μοναστηριακη ιστορια του Παπικιου
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος «Το Αϊτόβουνο», μέσα από το οποίο εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να γνωρίσουν την μοναστική πολιτεία του Παπικίου, με έμφαση στο μοναστηριακό συγκρότημα του Ληνού, παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πυρκαγιάς που συνεχίζει να μαίνεται στην περιοχή (αν και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει πλησιάσει τον αρχαιολογικό χώρο) με όλους τους εμπλεκόμενους να εύχονται να κατασβεστεί το συντομότερο δυνατόν.
Εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό η μοναστική πολιτεία του Παπικίου
Η μοναστική πολιτεία του Παπικίου παραμένει άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, και αυτό ελπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων να αναστρέψει, τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος, Αρχαιολόγος Μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, με την επιμόρφωση των 30 εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στο χώρο να αποτελεί την ουσιαστική έναρξη του.
Έτσι γνώρισαν επιστημονικά το Παπίκιο, γνώρισαν το περιεχόμενο της μουσειοσκευής, έπαιξαν με αυτό και εκπαιδεύτηκαν από την κ. Δαλακούρα ως προς τον τρόπο χρήσης του, ανταλλάσσοντας ιδέες και γνώμες.
«Θα έχουμε συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και από τον Ιανουάριο, όταν οι εκπαιδευτικοί θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, οι μουσειοσκευές θα φτάσουν στα σχολεία, και αφού δουλέψουν με αυτές θα ακολουθήσουν οι επιτόπιες επισκέψεις από τους μαθητές στην Μονή του Ληνού.
Στόχος τους είναι να επισκεφτούν το χώρο όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, για αυτό και μετά την πρώτη πιλοτική φάση φέτος, στόχος τους είναι αν συνεχίσουν τις επόμενες χρονιές, με το υλικό να είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που θα έχει διάρκεια στο μέλλον.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όμως η κ. Δαλακούρα θεωρεί πως θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και από τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού.
Ανάμεσα στα περιεχόμενα της μουσειοσκευής θα είναι και το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα προβάλλεται στα σχολεία, διάρκειας επτά λεπτών, σε σενάριο της κ. Δαλακούρα, σκηνοθεσία του κ. Χρήστου Σαγιά Θεοδωρόπουλου, διεύθυνση φωτογραφίας του κ. Ορέστη Κουράκη, πρωτότυπη μουσική του κ. Κωνσταντίνου Βελένη και την αιγίδα της ΕΦΑ Ροδόπης.
Ο ανασκαφέας του Παπικίου Νίκος Ζήκος
Αυτό που ικανοποίησε ιδιαίτερα την κ. Δαλακούρα είναι το γεγονός ότι εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ ο ανασκαφέας του Παπικίου, ο κ. Νίκος Ζήκος, ο οποίος πέρασε 12 χρόνια σε αυτό, και δέχτηκε με πολύ χαρά να συμμετέχει σε αυτό.
Όσο για τον λόγο που τώρα υπάρχει ενδιαφέρον για το Παπίκιο, η κ. Δαλακούρα σημείωσε πως κάθε μνημείο έχει την ώρα του, και ενώ δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μαζί.
Μεγάλο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι υπήρξε χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και η συγκυρία ότι ανακινήθηκε το ενδιαφέρον για τη μοναστική πολιτεία. Έτσι όσο περισσότερο το ζητούν, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο έχει να ασχοληθεί ο μουσειολόγος.
Από την πλευρά της η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά, τόνισε πως το ενδιαφέρον τους για την τοπική ιστορία είναι γνωστό, με πάνω από 30 επιμορφωτικές εκδηλώσεις να έχουν διοργανωθεί με διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου, για τις οποίες πάντα οι εκπαιδευτικοί εκδήλωναν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον.
Για αυτό και υποστηρίζουν και τη συγκεκριμένη δράση, που αφορά μια άγνωστη σελίδα της ιστορίας της Ροδόπης για τους περισσότερους, το οποίο ελάχιστοι το έχουν επισκεφτεί.
Για αυτό και αδημονούν να μάθουν περισσότερα, με τους συναδέρφους τους να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για να προσεγγίσουν αυτή την σχετικά άγνωστη ιστορία, και ελπίζει πως θα έχουν πολλά να πουν και να κάνουν μετά την ολοκλήρωση και των τριών φάσεων.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.