Ξεκαθαριζοντας τι ισχυει στις εδαφικες διαταξεις της συνθηκη της Λωζανης

Στην εκδήλωση μνήμης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αδριανουπολιτών Νομού Ροδόπης «Η Αδριανού»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αδριανουπολιτών Νομού Ροδόπης «Η Αδριανού», πραγματοποίησε με επιτυχία στην Τσανάκλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, την εκδήλωση μνήμης για τα 100 και πλέον χρόνια από την «Συνθήκη της Λωζάνης» την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ενώ η εκδήλωση διανθίσθηκε μουσικά από τον Αθανάσιο Βαργεμτζίδη στο πιάνο – σύνθεση και τη Δέσποινα Αργυριάδου στο τραγούδι, μελοποιώντας τραγούδια Αδριανουπολιτών.

Ένας δυναμικός σύλλογος

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου, αλλά και πάνω από 100 από τη Συνθήκη της Λωζάνης, τόνισε η Πρόεδρος του κ. Κούλα Δαγκίδου. «Θεωρήσαμε καλό να κάνουμε μια ωραία εκδήλωση που θα μείνει υπόδειγμα στην Κομοτηνή» επεσήμανε η ίδια, στεκόμενη στην ποιότητα των δράσεων του Συλλόγου.

Σταθερά τα σύνορα ακόμα και χωρίς τη Συνθήκη

Στις εδαφικές διατάξεις της συνθήκης της Λωζάνης επικέντρωσε την ομιλία του ο κ. Αντωνόπουλος, σημειώνοντας πως αυτές έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την χώρα μας, μιας και ορίζει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και για άλλα γειτονικά κράτη της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, όπως το Ιράν και η Συρία.

Οι διατάξεις αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, σημείωσε, και τα σύνορα όπως καθορίζονται θα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και αν η συνθήκη πάψει να υπάρχει, σύμφωνα με ένα θεμελιώδη κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, με τον οποίο τα σύνορα προστατεύονται με μονιμότητα και σταθερότητα, και παραμένουν νομικά ισχυρά ακόμα και αν πάψει να ισχύει η συνθήκη που τα όρισε.

Οποιαδήποτε μεταβολή αυτών των συνόρων, επισήμανε, μπορεί να γίνει μόνο συναινετικά και όχι μονομερώς, με την κοινή συμφωνία των εμπλεκόμενων κρατών. Και σε αυτή την περίπτωση όλων των συμβαλλόμενων κρατών, χωρίς χρήση βίας και άλλου εξαναγκασμού, που στην περίπτωση της συνθήκης της Λωζάνης ξεκινά από τους άμεσα εμπλεκόμενους, προχωρά στην Βρετανία και τη Γαλλία και φτάνει μέχρι την Ιαπωνία.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης, τα επόμενα 100 θα είναι σαν τα προηγούμενα, δηλαδή ήρεμα χωρίς σοβαρές εντάσεις και συγκρούσεις που θα απειλούν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, και πως η συνθήκη θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε εδώ και ένα αιώνα.

Έωλες νομικά οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας

Σήμερα η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προβάλλοντας μια ιδιότυπη και προβληματική ερμηνεία του Άρθρου 12 της Συνθήκης της Λωζάνης. Η συγκεκριμένη ερμηνεία δεν ευσταθεί, τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος, μιας και είναι αντίθετη στην αρχή της καλής πίστης, και προσκρούει στο σύνηθες νόημα των όρων της συνθήκης.

Η Ελλάδα απέκτησε κυριαρχία επί όλων των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται πέρα από τα 3 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, ενώ αντίστοιχα με βάση το Άρθρο 16 της Συνθήκης, η Τουρκία παραιτήθηκε ρητά από την κυριαρχία επί όλων των εδαφών, άρα και των νήσων, πέρα από τα σύνορά της.

Όλες οι αμφισβητήσεις, σημείωσε, αντιμετωπίζονται με όρους διεθνούς δικαίου, εντός του πλαισίου άσκησης διπλωματίας και στο πλαίσιο μιας από τις πιο βασικές υποχρεώσεις που έχουν τα κράτη, να επιλύουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.