Ο θηλασμος παραθυρο για τον τροπο ζωης των αρχαιων κοινωνιων

Μέσα από την βιοαρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ και παρουσίασε η Ελισσάβετ Γκανιάτσου

Σημαντικά ευρήματα που ανοίγουν ένα παράθυρο στον τρόπο ζωής στις ανθρώπινες κοινωνίες από την προϊστορία μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει η βιοαρχαιολογική έρευνα για τον θηλασμό και τη βρεφική υγεία στις ανθρώπινες κοινωνίες, που παρουσίασε η κ. Ελισσάβετ Γκανιάτσου, Μεταδιδάκτωρ Φυσικής Ανθρωπολογίας, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Η παρουσίαση ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων – αφορμή συζητήσεων υπό τον γενικό τίτλο «Είσαι ό,τι τρως – Είσαι με όποιους τρως: Όψεις της διατροφής στον αρχαίο κόσμο» που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, και φιλοδοξούν να αποτελέσουν αφορμή συνάντησης ανάμεσα στους επιστήμονες και στο κοινό, ώστε να εκφραστούν απορίες σκέψεις και προβληματισμοί. Κρίνοντας από την πρώτη εκδήλωση, φαίνεται πως ο επίμαχος στόχος επετεύχθη, μιας και της παρουσίασης ακολούθησε μια ζωντανή συζήτηση με πολύ ενδιαφέρον.

Παράθυρο στις κοινωνίες του παρελθόντος

Ειδικότερα η κ. Γκανιάτσου παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τον θηλασμό, χρησιμοποιώντας σκελετικά κατάλοιπα. Κάτι που αποτελεί μια από τις μοναδικές ευκαιρίες που έχουμε να μελετήσουμε πόσο θήλασε κάποιος στο παρελθόν, με τη μελέτη να αφορά κάθε άτομο ξεχωριστά.

«Μπορεί να υπάρχουν πληροφορίες από γραπτές ή άλλες πηγές, αλλά με την βιοαρχαιλογική ανάλυση μπορούμε πραγματικά να ξέρουμε πόσο ένα άτομο θήλασε στο παρελθόν» σημείωσε. Με αυτή την πληροφορία μπορούν να διερευνήσουν γιατί κάποιος θήλασε παραπάνω από κάποιον άλλον, τι άλλες πληροφορίες έχουν για τις επιπτώσεις του χρόνου θηλασμού, αν υπήρχε κάτι στο περιβάλλον του κ.α.

Η μελέτη πάνω στην οποία βασίστηκε η παρουσίαση έγινε στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης που ήρθαν στο φως, όμως μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά ευρήματα.Η μεθοδολογία είναι παρόμοια διεθνώς, και έχει αναπτυχθεί και στο εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ. Επειδή όμως είναι σχετικά καινούρια, θα ήταν ευχής έργο αν μάζευαν και άλλα δεδομένα από άλλες θέσεις, περιόδους και εποχές, για να έχουν μια συνολική εικόνα.

Για να μπορέσουν μάλιστα να έχουν καλύτερη εικόνα για το παρελθόν, χρησιμοποιούν και στοιχεία που συγκεντρώνονται σήμερα όσο αφορά το θηλασμό, ώστε οι αναλύσεις που γίνονται, να λειτουργήσουν σαν τον χαμένο κρίκο σε καταστάσεις του σήμερα, ώστε να δουν αν έχουν αλλάξει και πώς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.