Τρυφερα πανδημη η υποδοχη της ποιητικης συλλογης «Terra Incognita: στιχοι (απο) δομησης – Πραξη Ι» της Καθηγητριας Μαριας Δημαση

Με εισηγητές τη Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά και τον Χρήστο Χαρτοματσίδη και απαγγελία ποιημάτων από την Καρολίνα Κωνσταντινίδου συνοδεία του βιολιστή Μεχμέτ Μουσταφά

Μαρία Δημάση, «Terraincognita: στίχοι (από) δόμησης – Πράξη Ι» εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2024

Ένα απρόσμενο βραδινό, την Τρίτη, 18 Ιουνίου, γεμάτο ποίηση, υψηλής ποιότητας εισηγήσεις από τους πρώτους αναγνώστες-εισηγητές και εξαιρετική θεατρική μουσική ανάγνωση-συζήτηση είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι συμμετείχαν στο κατάμεστο καφέ-μπαρ Gecko, στη δροσερή εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων λόγων, αλλά και τρυφερά πάνδημη εκδήλωση παρουσίασης της τέταρτης ποιητικής συλλογής της Καθηγήτριας Διδακτικής γλώσσας και λογοτεχνίας στον Παρευξείνιο χώρο Μαρίας Δημάση «Terra incognita: στίχοι (από) δόμησης – Πράξη Ι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.

Για την ποιητική συλλογή μίλησαν η ιστορικός-αρχαιολόγος και συγγραφέας κ. Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά και ο συγγραφέας κ. Χρήστος Χαρτοματσίδης, οι οποίοι διάβασαν εξαιρετικά εύστοχα και συμπληρωματικά ο ένας του άλλου την γεωμετρικά δομημένη συλλογή αποδόμησης του δημόσιου προσώπου της ποιήτριας και της δόμησης του ποιητικού της προσώπου.

…και δεξιά η Καρολίνα Κωνσταντινίδου και ο βιολιστής και εκπαιδευτικός Μεχμέτ Μουσταφά

Ακολούθως, η δρ εκπαιδευτικός, φιλόλογος και συγγραφέας κ. Καρολίνα Κωνσταντινίδου, με τη συνοδεία του βιολού του μουσικού-εκπαιδευτικού κ. Μεχμέτ Μουσταφά, σε συνομιλία με το ποιητικό έργο της μητέρας της, αλλά και την ίδια την ποιήτρια, μύησε το κοινό στις ποιητικές της συνέχειες όπως αποτυπώνονται στις τέσσερις μέχρι τώρα εκδεδομένες συλλογές της, αναδεικνύοντας μοτίβα που περνούν από τη μία συλλογή στην άλλη, όπως αυτό της Λιατέρας, της θυγατέρας του ήλιου και των σχέσεών της με το οικογενειακό της περιβάλλον στο πατρικό της σπίτι, αλλά και το αξιακό σύμπαν που της παρέδωσαν οι γονείς της.

Το ποιητικό βραδινό ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της συντονίστριας της εκδήλωσης, φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη, η οποία αφού παρουσίασε την ομάδα «ανάγνωσης» της ποιητικής συλλογής που συνιστούσε το πάνελ, έδωσε τον λόγο στην πρώτη ομιλήτρια, την ιστορικό-αρχαιολόγο και συγγραφέα κ. Βάντα Βουτσά-Παπαϊωάννου, η οποία είναι και συνεργάτης της ποιήτριας.

Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά

«Η “Terraincognita” σηματοδοτεί μια αχαρτογράφητη γη, η ποιήτρια φροντίζει όμως με τρεις ακόμη λέξεις: «στίχοι (από) δόμησης» να προσδιορίσει το είδος της άγνωστης γης»

Η κ. Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας σημεία από την προσωπική συνεργατική και πνευματική σχέση της με την ποιήτρια, επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων και πριν προβεί στην αναλυτική και σχολαστική ανάδειξη των αρμών της ποιήσής της, στον τρόπο γνωριμίας τους μέσα από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

«Είναι μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι στη συντροφιά παρουσίασης του νέου ποιητικού έργου της Μαρίας Δημάση, μεγάλη τιμή και η δική σας παρουσία βέβαια, τιμή μου και ευθύνη. Η γνωριμία και η φιλία μας με τη Μαρία Δημάση στηρίχτηκε σε καζαντζακική βάση όταν οργανώθηκε στην πόλη της Κομοτηνής συνέδριο από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών με πρόταση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη την οποία εκπροσωπώ στη Ροδόπη και ψυχή του συνεδρίου ήταν η Μαρία Δημάση. Το συνέδριο αναβλήθηκε μέσω κορωνοϊού, ωρίμασε κατά την εξέλιξη της πανδημίας και τελικά πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 διαδικτυακά. Ο κρίκος όμως διασύνδεσης και συνεργασίας είχε δημιουργηθεί ένα το κρατούμενο. Αργότερα η Μαρία Δημάση εκτίμησε και τη δική μου γραφή και έγιναν δύο τα κρατούμενα. Έτσι η φιλία μας και η αλληλοεκτίμηση άρχισε, ενισχύθηκε, συνεχίζεται και τριτώνει λογοτεχνικά απόψε με την παρουσίαση του νέου βιβλίου της. Ο τίτλος του βιβλίου “Terra incognita: στίχοι (από) δόμησης – Πράξη Ι” αρχίζει με μια λατινική φράση, έναν από τους διεθνοποιημένους λατινικούς όρους, οι οποίοι βρίθουν σε επιστήμες και τέχνες όπως το alter ego, το a priori, a posteriori –ποιους πρώτα να αναφέρει κανείς, είναι πάρα πολλοί. Η “Terra incognita” σηματοδοτεί μια αχαρτογράφητη γη, ένα άγνωστο πεδίο η ποιήτρια φροντίζει όμως με τρεις ακόμη λέξεις που ακολουθούν χωρίς έντονη γραφή μετά από άνω κάτω τελεία “στίχοι (από) δόμησης” να προσδιορίσει το είδος της άγνωστης γη, γης της. Δεν είναι έρημος, δεν είναι στέπα δεν είναι δομημένο περιβάλλον, πρόκειται για terra poetica, γη ποιητική πάνω στην οποία θα συμβούν εξελικτικά δόμηση και αποδόμηση κτισμάτων ποιητικών».

H Μαρία Δημάση υπογράφοντας αντίτυπα της ποιητικής συλλογής

Χρήστος Χαρτοματσίδης

«Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο έργο, που απαιτεί προσεκτική ανάγνωση»

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης, ο οποίος επίσης εστίασε στον τίτλο, τονίζοντας την παραπομπή του θεατρικού όρου Πράξη Ι στον υπότιτλο, θεωρώντας πως όσο διαβάζουμε την ποιητική συλλογή τόσο περισσότερο μπορούμε να εμβαθύνουμε ερμηνευτικά και να βγάλουμε τα δικά μας συμπέρασματα.

«Απόψε» είπε, μεταξύ άλλων, «έχω τη χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσω το ποιητικό έργο της καθηγήτριας της Σχολής Παρευξείνιων γλωσσών του Δ.Π.Θ. – της κυρίας Μαρίας Δημάση. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο έργο, που απαιτεί προσεκτική ανάγνωση. Οι προβληματισμοί αρχίζουν ακόμη από τον τίτλο, από τον οποίον προκύπτουν δύο βασικές ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τον τίτλο “Terra incognita” και η δεύτερη τον υπότιτλο: “στίχοι (από)δόμησης Πράξη 1”.

Terra incognita στα λατινικά σημαίνει “άγνωστη γη”. Ποια είναι λοιπόν αυτή η άγνωστη γη στην οποία θα μας ξεναγήσει η κ. Δημάση. Γιατί ονομάζει το έργο της “στίχους (από) δόμησης”; Πού παραπέμπει ο θεατρικός όρος “Πράξη Ι”; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Μια πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι πως: η άγνωστη γη είναι μάλλον ο έρωτας, η πορεία του οποίου μένει πάντα αβέβαιη κι ανεξερεύνητη. Θα μπορούσε όμως κι απολύτως δικαιολογημένα η άγνωστη Γη, να είναι η πορεία στο ΜΕΤΑ, δηλαδή μετά τα δρώμενα της 1ης πράξης, Να είναι η ίδια η 2η πράξη. Όσο για την (από) δόμηση, μπορεί να διαβαστεί και σαν (από) γοήτευση, η αποδόμηση του ειδώλου. Όλα αυτά είναι, η εύκολη ερμηνεία. Αν συνεχίσουμε όμως να εμβαθύνουμε, παρουσιάζονται καινούργια στοιχεία, ακριβώς όπως όταν στον καμβά, κάτω από σχετικά νεότερο έργο προβάλλουν στην αρχή αχνά, μα μετά όλο και περισσότερο διακρίνονται οι γραμμές παλαιότερου, ανεκτίμητης αξίας πίνακα αναγεννησιακού ζωγράφου».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η ποιήτρια που απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους, αλλά και τους φοιτητές της με τον χαρακτηριστικό της νεανικό τρόπο, υποσχόμενη ότι θα εκδοθούν και τα δικά τους κείμενα δημιουργικής γραφής, ενώ, συνομιλώντας ποιητικά μέσω και των τεσσάρων ποιητικών συλλογών της και της γέφυρας που έστησε με το σύνολο του ποιητικού της λόγου η κόρη της Καρολίνα, με τη μουσική συνδρομή του βιολιστή Μεχμέτ Μουσταφά, «συστήθηκε» όντως στους συμπολίτες της, Κομοτηναίους και μη, αναφερόμενη στα μικράτα της και τους διαρκείς αγώνες της για γνώση και μάθηση, τις θεολογικές της σπουδές και τη λειτουργία της βυζαντινής γραμματείας ως πηγή γλωσσικής έμπνευσης, τη σχέση της με την κλασική μουσική και τους στίχους, ενώ υπήρξε ακάματη και στον μεγάλο αριθμό αντιτύπων της συλλογής της που υπέγραψε για τον κάθε ένα εκ των παρευρισκομένων τους οποίους γνώριζε προσωπικά. [Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ]

Στιγμιότυπο από το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τη Μαρία Δημάση και τους συνομιλητές της κατακλύζοντας τον αύλειο χώρο του καφε-μπαρ Gecko

Οι παρευρισκόμενοι

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, όπως προαναφέρθηκε, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές της ποιήτριας, φίλοι και συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της επιτροπής του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής κ. Κώστας Κατσιμίγας και η σύζυγός του κ. Ντίνα Σκαπαριώτου, η φιλόλογος και επιστημονική σύμβουλος του δημάρχου Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, κ. Μαίρη Κοσμίδου, η Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, κ. Μαρία Τζιάτζη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ κ. Άγγελος Παληκίδης, ο ιστορικός Βασίλης Ριτζαλέος, ο διεθνολόγος Βασίλης Γραμματίκας, οι φιλόλογοι κ. Άννα Παληκίδου, Λένα Χατζή, Βίκυ Τριανταφυλλιά, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου κ. Χρύσα Μαυρίδου, ο ποιητής και βιβλιοθηκονόμος του ΤΕΦ/ΔΠΘ Πασχάλης Κατσίκας, η σύζυγος του σοφολογιωτάτου Μουφτή Κομοτηνής κ. Τζιχάτ Χαλήλ κ.ά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.