Το «Καλντεριμι» παρουσιασε ο Γιαννης Καλπουζος στην Κομοτηνη

«Το Καλντερίμι πάνω από όλα σκύβει στα όνειρα, στα πάθη και τους καημούς των ηρώων του, εκεί που ο αναγνώστης θα βρει πολλά κομμάτια και πτυχές της ευρύτερης ζωής»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου ο Γιάννης Καλπούζος, για να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Καλντερίμι» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ψυχογιός» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Ο δημοφιλής συγγραφέας, καλεσμένος των Βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» συνομίλησε με τους αναγνώστες του για το νέο του βιβλίο, στις σελίδες του οποίου τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας αλλάζουν μαζί με την Θεσσαλονίκη, από το 1867 έως το 1919, με τις μνήμες τους να κλείνουν έναν κύκλο 99 χρόνων.

Μια ταραχώδης εποχή στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Καλπούζος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για ακόμα μια φορά στην Κομοτηνή για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο ανάμεσα σε αγαπημένους φίλους.

Το βιβλίο λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από το πολυφυλετικό της περιβάλλον και τη βαβυλωνία των γλωσσών που μιλούσαν οι κάτοικοί της, με τη μεγαλύτερη αριθμητικά φυλή να είναι οι Εβραίοι, η δεύτερη οι μουσουλμάνοι με περίπου τους μισούς ντονμέδες, δηλαδή εξισλαμισμένους Εβραίους, τρίτη φυλή οι Έλληνες και υπήρχαν βέβαια Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί, αρκετοί ευρωπαίοι και άλλοι.

Συνταρακτικά όμως είναι και τα γεγονότα αυτής της περιόδου που πραγματεύεται το βιβλίο, από τη σύσταση της Βουλγαρικής Εξαρχίας, κάτι που δυναμιτίζει την προπαγάνδα των Βουλγάρων σε Μακεδονία και Θράκη, οι βομβιστικές ενέργειες μέσα στη Θεσσαλονίκη από ομάδες Βουλγάρων, ο Μακεδονικός Αγώνας, το κίνημα των Νεότουρκων, την απελευθέρωση στους Βαλκανικούς Πολέμους, τη δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου τον Μάρτιο του 1913, και την αιματηρή εκδίωξη τον Ιούνιο του ίδιου έτους ενός ολόκλητου συντάγματος Βουλγάρων από τον Ελληνικό Στρατό μέσα από τη Θεσσαλονίκη.

Το 2014 ξεσπά ο πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος, και η διαμάχη Κωνσταντίνου- Βενιζέλου, με εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη ανδρών της Ανταντ στη Θεσσαλονίκη, τον βομβαρδισμό της από Ζέπελιν του γερμανικού στρατού, ενώ παραδίδονται στη Βουλγαρία αμαχητί το οχυρό του Ρούπελ και φεύγει ο Ελληνικός Στρατός από την Ανατολική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το κίνημα Εθνικής Αμύνης, και να συστηθεί κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.

Ένα τέλος κρίσιμο γεγονός στην ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι η μεγάλη φωτιά του 1917, που κατακαίει τα 2/3 της πόλης.

Όνειρα κι πάθη

Όσο αφορά την μυθοπλασία, το βιβλίο παρακολουθεί τρεις γενιές, τον παππού Αντύπα, τον γιό του Παράσχο και τον εγγονό Κλεάνθη, τις γυναίκες που τους πλαισιώνουν, με τους τρεις αυτούς ήρωες να έχουν περιπετειώδεις και μυστηριακές ζωές, με συνεχείς ανατροπές από τις θεομηνίες της ζωής, που αλλοιώνουν και τους χαρακτήρες τους.

Ρίχνονται λοιπόν στο κυνήγι της ευτυχίας, με άλλους να υψώνουν ως υπέρτατο αγαθό το συναίσθημα, τον έρωτα, το καθήκον, την αγάπη για την Ελλάδα, και άλλοι ξεπέφτουν, μπλέκουν με συμμορίες και πέφτουν στη λάσπη.

«Το Καλντερίμι πάνω από όλα σκύβει στα όνειρα, στα πάθη και τους καημούς των ηρώων του, εκεί που ο αναγνώστης θα βρει πολλά κομμάτια και πτυχές της ευρύτερης ζωής» ανέφερε, με τον έρωτα παρόντα σε πολλές εκφάνσεις.

Κατανοώντας το πλαίσιο

Ένας από τους «χαρακτήρες» είναι και η ίδια η Θεσσαλονίκη, η καθημερινή ζωή της οποίας από το 1867 μέχρι το 1919 αναπλάθεται μέσα στο βιβλίο με πιστότητα και ακρίβεια, μέσα από μια κοπιαστική έρευνα.

Έτσι πρωταγωνίστρια είναι κατά κάποιο τρόπο και η Θεσσαλονίκη και η ιστορία της, την οποία μπορεί ο αναγνώστης να μάθει μέσα από ένα μυθιστόρημα με τον πιο ελκυστικό τρόπο.

Άλλωστε αυτό που τον ενδιαφέρει, τόνισε ο κ. Καλπούζος, είναι να ζήσει ο αναγνώστης παραστατικά όσα διαδραματίζονται, αλλά και να μπορέσει να κρίνει τις ενέργειες και τις αποφάσεις των μυθοπλαστικών ηρώων, αλλά και να κρίνει τα ιστορικά γεγονότα με όσα ίσχυαν τότε, και τον τρόπο πρόσληψης του κόσμου, τους ανθρώπους της γνώσης, και τα ήθη της εποχής, και όχι με όσα ισχύουν σήμερα, ένα σύνηθες λάθος, να θέλουμε να κρίνουμε τις παλιές εποχές με τα σημερινά δεδομένα.

«Αυτοί βλέπουν την ιστορία από το σημείο που βρίσκονται προς τα μπροστά, ενώ εμείς βλέπουμε την ιστορία προς τα πίσω γνωρίζοντάς τη» ανάφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.