Τελος για το διημερο 6ο Φεστιβαλ «VIA EGNATIA» στην Περιφερειακη Ενοτητα Ροδοπης

Με την παρουσίαση του ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος «Ροδόπη -Ματιές από το χθες στο σήμερα» για την επέτειο 100 των χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης

Το Σάββατο(18/12) και την Κυριακἠ(19/12) που μας πέρασε η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης υλοποίησε  το διήμερο  εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα που φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο  του 6ου Φεστιβάλ «VIA EGNATIA», θεσμού που από το 2015 καθιέρωσε, και διοργανώνεται από τότε ανά έτος, ο αείμνηστος περιφερειάρχης  Γεώργιος Παυλίδης, όπως ανέφερε ανακηρύσσοντας την έναρξη του εορταστικού διημέρου  ο αντιπεριφερειάρχης κ.Νικόλαος Τσαλικίδης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και η Πρόεδρος της Επιτροπής του Εορτασμού των 100 χρόνων του Δήμου κ. Σοφία Μενεσελίδου, η κ. Λίνα Λαζαρίδου, ο συλλέκτης φωτογραφικού υλικού κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, οι κ. Μαρία Κόμνιου, Δώρα Γιοβανούδη, Νατάσσα Δοσεμετζή, Γιώτα Καλύβα κ.ά.

«Σκοπός  αυτής της θεσμοθετημένης διοργάνωσης της Περιφέρειας ΑΜΘ», όπως ανέφερε ο κ. Τσαλικίδης  στην πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Νατάσσας Βαφειάδου, «είναι  η σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή πολιτιστική – τουριστική δραστηριότητα». Διευκρινίζοντας στη συνέχεια ὀτι το  6ο Φεστιβάλ «VIA EGNATIA περιλαμβάνει τόσο την παρουσίαση του  ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος  «Ροδόπη -Ματιές από το χθες στο σήμερα» για την επέτειο 100 των χρόνων από την Απελευθέρωση και Ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, παρουσίαση  που συνοδεύτηκε και από έκθεση φωτογραφίας με  ευρήματα της αρχαίας Εγνατίας και ιστορικό φωτογραφικό υλικό, όσο και  τον καθιερωμένο λαϊκό αγώνα δρόμου εντός πόλης 5 χλμ., το  «VIA EGNATIA RODOPI RUN 2021», με το οποίο και ολοκληρώνεται.

Η παρουσίαση του  ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος 

Στην τελετή παρουσίασης του Επετειακού Λευκώματος, την έκδοση χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο συλλέκτης φωτογραφικού υλικού κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, εκ μέρους  και του κ. Θρασύβουλου Παπαστρατή.

Ακολούθως τον λόγο έλαβαν, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, διαρκής αρωγός των δράσεων πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, Καθηγητής  κ. Γεώργιος Τσιγάρας και ο Καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημήτρης Γουλιμάρης.

Ακολούθησε παρουσίαση της ψηφιακής έκδοσης από την επιμελήτρια του τόμου Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη και του δημιουργικού της αποτυπώματος υπό την ευθύνη της Εταιρείας LTH Advertising.         

Ορίζοντάς το ως καταληκτική εκδήλωση της χρονιάς κι  αναφέροντας χαρακτηριστικά   ότι «με την 6η διοργάνωση του Περιφερειακού Φεστιβάλ “VIA EGNATIA” αποχαιρετούμε το 2021», ο κ. Τσαλικίδης  ευχαρίστησε  τους φορείς του τόπου που στήριξαν τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ήτοι την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, τον Δήμο  Κομοτηνής, το ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την 29η Ταξιαρχία, το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, το  Γενικό  Νοσοκομείο Κομοτηνής, την Αστυνομική Διεύθυνση   Ροδόπης  -Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, το ΕΚΑΒ Κομοτηνής και το Σώμα  Σαμαρειτών  Διασωστών & Ναυαγοσωστών  Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.