Χρυσα Καραδημα,* «Η δημιουργια του Φωτογραφικου Λευκωματος, σημαντικη πρωτοβουλια της Περιφερειας ΑΜΘ – Περιφερειακης Ενοτητας Ροδοπης»

Αξιότιμοι κύριοι προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και φίλοι.

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ Via Egnatia, που αποτελεί έναν πολύ πετυχημένο θεσμό της Περιφέρειάς μας και λυπάμαι που λόγοι ανώτεροι από τη θέλησή μου δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας.

Το Φεστιβάλ τιμά για μια ακόμη φορά την Εγνατία Οδό, με μια μικρή φωτογραφική έκθεση-αναφορά στον δρόμο της αρχαιότητας που αποτέλεσε για αιώνες τον κύριο οδικό άξονα που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή, την Αδριατική με το Αιγαίο και τον Ελλήσποντο, τη Ρώμη με το Βυζάντιο. Το ρωμαϊκό όνομά της, που διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, κρύβει μια πραγματικότητα πολύ αρχαιότερη. Υπενθυμίζει τις απαρχές της κατασκευής της, τον αρχικό στρατιωτικό προορισμό της που σύντομα έγινε εμπορικός και ταξιδιωτικός, τη χρήση της και τις επισκευές της στο Βυζάντιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν εξακολούθησε να αποτελεί κύρια οδική αρτηρία των Βαλκανίων.

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 6ου Φεστιβάλ Via Egnatia, θα παρουσιαστεί και το ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα «Ροδόπη: Ματιές από το χθες στο σήμερα», μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ – Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Η παρουσίασή του θα γίνει από άλλους, αρμοδιότερους από μένα. Εγώ θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ τους συντελεστές για την τόσο πετυχημένη αυτή έκδοση και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Τσαλικίδη για την πρωτοβουλία του. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στο κεφάλαιο που αφορά στα μνημεία του παρελθόντος με βάση την περιγραφή του γιατρού Μ. Μελίρρυτου το 1871, στην «Ιστορική και Γεωγραφική υπ’ Εκκλησιαστικήν έποψιν της Θεοσώστου Επαρχίας Μαρωνείας». Η κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη έσκυψε με πολύ σεβασμό και τρυφερότητα πάνω στο κείμενο, αναζήτησε τη βιβλιογραφία και το φωτογραφικό υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας για τα τεκμήρια του παρελθόντος που διέσωσε ο Μελίρρυτος και με μια φρέσκια και πρωτότυπη ματιά τα παρουσίασε σε όλους εμάς, φωτίζοντας πλευρές που δεν προβάλλονται πάντα από τον ειδικό μελετητή.

Σας ευχαριστούμε θερμά όλους για την τόσο αξιόλογη αυτή έκδοση που σύντομα θα δούμε και θα απολαύσουμε και εκτυπωμένη.

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση!

*Η Χρύσα Καραδήμα είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Το κείμενο είναι η ομιλία της στην παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Ροδόπη: Ματιές από το χθες στο σήμερα. Ένα φωτογραφικό λεύκωμα / Rhodope: Glimpses from the Past to the Present. Photo album», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στη Λέσχη Κομοτηναίων, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.