Ταξιδι στη Βυζαντινη Θρακη (+Video)

Μέσα από το νέο Επιμορφωτικό Κύκλο Ομιλιών για τη Βυζαντινή Θράκη του ΔΗΠΕΘΕ, της Εφορίας Αρχαιοτήτων και του ΤΕΦ

Ένα ταξίδι στην γειτονιά της Βασιλεύουσας, τη Βυζαντινή Θράκη των κάστρων, των πόλεων αλλά και των αυτοκρατορικών συγκρούσεων θα πραγματοποιήσουν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ν. Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., με τον νέο Επιμορφωτικό Κύκλο Ομιλιών για τη Βυζαντινή Θράκη.
 
Ο νέος αυτός κύκλος έρχεται μετά την επιτυχία το 2016 του Επιμορφωτικού κύκλου για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πάρα πολλών συμπολιτών μας. Για το νέο κύκλο μίλησαν η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η Προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα και η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ.  Ζωή Γαβρηιλίδου την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου. 

Σοφία Μενεσελίδου «Ο Επιμορφωτικός Κύκλος είναι το αποτέλεσμα μια πολύ όμορφης και σημαντικής συνεργασίας»

 
 
Τη μεγάλη της χαρά για το γεγονός ότι η συνεργασία όλων αυτών των φορέων συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την επιτυχία του περυσινού Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών για την Ρωμαϊκή Θράκη, εξέφρασε η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μενεσελίδου.
 
«Είναι το αποτέλεσμα μια πολύ όμορφης και σημαντικής συνεργασίας που ξεκινήσαμε με την Εφορία Αρχαιοτήτων και το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, με το οποίο ο Δήμος Κομοτηνής έχει μια πολύ σημαντική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε, τονίζοντας πως αποτέλεσμα αυτής είναι το κοινό της Κομοτηνής να παρακολουθεί διαλέξεις και επιστημονικές εισηγήσεις που έχουν την επιστημονική εγκυρότητα αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτές στον κόσμο που θέλει να επιμορφωθεί.
 
Η προσέλευση στον προηγούμενο κύκλο ομιλιών, σημείωσε, ήταν πολύ μεγάλη, κάτι που επιβεβαίωσε την ορθότητα υλοποίησης της πρωτοβουλίας και εξέφρασε την ελπίδα πως και φέτος θα κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο και θα έχουν την ευκαιρία η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη. 

Χρύσα Καραδήμα «Η Θράκη είναι στη γειτονία της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι απλώς μια επαρχία, είναι η περιφέρεια της Βασιλεύουσας»

 
 
Για τα «μυστικά» που κρύβει η Βυζαντινή Θράκη, τα οποία θα παρουσιαστούν στον κύκλο ομιλιών, μίλησε η Προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, επισημαίνοντας πως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη δράση μετά από τη μεγάλη επιτυχία που είχε ο περυσινός Κύκλος, αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού για τη Βυζαντινή Θράκη, ένα θέμα που ενδεχομένως δεν είχε τονιστεί όσο θα έπρεπε.
 
«Η Θράκη είναι στη γειτονία της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι απλώς μια επαρχία, είναι η περιφέρεια της Βασιλεύουσας, ένας τόπος πεδίο μαχών, αλλά και ανάπτυξης, μια σημαντική περίοδος που πρέπει να γνωρίσουμε» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως το Βυζάντιο, ως συνεχιστής της Ρωμαϊκής, είναι μια μακραίωνη αυτοκρατορία, και αυτό δεν έχει τονιστεί όσο πρέπει.
 
Η Θράκη είναι ο τόπος που μένουμε, τα μνημεία του ενδεχομένως τα έχουμε ακούσει, αλλά πρέπει να τα γνωρίσουμε καλύτερα, και την ιστορία» τόνισε, κάνοντας παράλληλα μνεία στη δική της ομιλία τον Φεβρουάριο, στην οποία θα αναφερθεί στο κάστρο της Κομοτηνής, την Μαξιμιανούπολη – Μοσυνούπολη, την Αναστασιούπολη, «όλες τους σημαντικοί σταθμοί της Εγνατίας Οδού, οχυρωμένες πόλεις-κάστρα από τον Ιουστινιανό αρχικά και από τους Παλαιολόγους στην συνέχεια, τη μοναστική κοινότητα του Παπικίου όρους και άλλες οχυρώσεις.
 
Σημείωσε δε πως υπάρχει περίπτωση να γίνει αναφορά και σε άλλα μνημεία, πέρα των αρχικών 5 ομιλιών του Κύκλου, σε δεύτερη φάση, η οποία θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρόνο.  

Ζωή Γαβριηλίδου «Μέσα από την πολιτισμική κληρονομιά μπορούμε να δούμε τα σημεία διεπαφής μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν και έδρασαν στην περιοχή»

 
 
Τη σημασία αυτής της συνεργασίας επισήμανε η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ.  Ζωή Γαβριηλίδου, χαρακτηρίζοντας την υποδειγματική, μιας και μέσω αυτής τρείς διαφορετικοί πολιτισμικοί φορείς συνεργάζονται, καλύπτοντας ο ένας τα κενά του άλλου, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, ώστε να πετύχουν ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα, το οποίο καλύπτει όλες τις πλευρές του εγχειρήματος.
 
«Τέτοιες δράσεις θεωρώ πως θα πρέπει να ενισχύονται και να αποτελούν υπόδειγμα για άλλες τοπικές κοινωνίες» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως η Κομοτηνή είναι μπροστά σε αυτό το κομμάτι.
 
Ο προηγούμενος Κύκλος, τόνισε, αλλά και αυτός που θα ακολουθήσει, αναδεικνύουν το παρελθόν της περιοχής, αυτό που ονομάζεται πολιτισμική κληρονομιά, «μέσα από την οποία μπορούμε να ερμηνεύσουμε καλύτερα αυτό το παρελθόν και να δούμε τα σημεία διεπαφής μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν και έδρασαν στην περιοχή».
 
Η συνεργασία αυτή έτσι καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με την κ. Γαβρηιλίδου, γιατί επιτρέπει στην τοπική κοινωνία να ανασκύψει στην ιστορία και την πολιτισμική της κληρονομιά και με βάση αυτή να ερμηνεύσει το παρόν. 

Τι περιλαμβάνουν οι ομιλίες του Κύκλου 

Ο Κύκλος, οι ομιλίες του οποίου θα γίνονται πάντα στις 19.30, ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, με τον κ. Γεώργιο Χαριζάνη, Λέκτορα Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ με την ομιλία «Η Θράκη κατά τους βυζαντινούς αιώνες (4ος-15ος )» και συνεχίζεται στις 23 Φεβρουαρίου με την ομιλία της κ. Χρύσας Καραδήμα, με τίτλο «Περιήγηση στα βυζαντινά μνημεία της Ροδόπης».
 
Θα ακολουθήσει, στις 30 Μαρτίου η κ. Μαρία Τζιάτζη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ με την ομιλία «Όστις ποτ’ αν βούλοιτο μαθείν την Θράκην: Η Θράκη μέσα από τους στίχους του επαίτη ποιητή Μανουήλ Φίλη», στις 27 Απριλίου ο κ. Γεώργιος Τσιγάρας, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ θα αναφερθεί στα «Τα βυζαντινά μνημεία της Θράκης στην ιστορία», ενώ στις 8 Ιουνίου η κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης θα μιλήσει για τα ευρήματα στις παραλιακές περιοχές, με την ομιλία «Από τον Νέστο στη Βιστωνίδα με ένα βυζαντινό δρόμωνα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.