Στην μαζικη «αποχαυνωση» της ελληνικης κοινωνιας αφιερωμενη η σατιρα του Συλλογου Εβριτων

Δίνουν ραντεβού την προσεχή Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνή με στόχο την διασκέδαση αλλά και την αφύπνιση

Στην μαζική «αποχαύνωση» που μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία είναι αφιερωμένη η φετινή θεματική της σάτιρας που πρωταγωνιστεί στην παραδοσιακή βραδιά του Kom On Party που επιμελείται ο Σύλλογος Εβριτών ν.Ροδόπης.

Η βραδιά αυτή για τους λάτρεις της παράδοσης παραμένει το “highlight” της όλης διοργάνωσης που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με «μπροστάρηδες» τον Σύλλογο Εβριτών και τον Σύλλογο Trelacademy και πλέον έχει καταστεί θεσμός για την περίοδο των Απόκρεων στην περιοχή μας.

Ο «τίτλος» αλλά και το μήνυμα της φετινής παραδοσιακής βραδιάς συνοψίζεται στο «Κι για τα δικά μας χάλια φταιν’ του κώλου τα μασάλια» που όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Χρήστος Χατζηπέμου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αφορά στο γεγονός ότι «ασχολούμαστε με πάρα πολλά υποδεέστερα πράγματα, γιατί με αυτά μας “ταίζουν” κυρίως μέσα από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και δεν ασχολούμαστε με τα πραγματικά μας προβλήματα». «Έχουμε ξεχάσει τι ακριβώς συμβαίνει δίπλα μας και γύρω μας, τι ακριβώς συμβαίνει στο πορτοφόλι μας και πράγματα που κυρίως “τρώμε”, στο ισχυρό μέσο που λέγεται τηλεόραση, είναι πράγματα πάρα πολύ ξένα σε αυτό που λέμε καθημερινότητα την οποία  βιώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης».

«Να βρούμε τον ξεχωριστό μας δρόμο»

Σκοπός της σάτιρας είναι η παρότρυνση στην σκέψη, γιατί όπως τόνισε ο ίδιος, «αν έρθει η σκέψη θα έρθει και η ενέργεια». Γεγονός που απαιτείται δεδομένου ότι «δεν αντιδρούμε σε όλα αυτά που μας επιβάλλουν. Αυτά τα οποία βιώνουμε είναι ξεχωριστά, είναι μοναδικά. Μπορεί να ασχολούμαστε με ένα σωρό πράγματα, αλλά όχι  με τα πράγματα της καθημερινότητάς μας που μας αγγίζουν άμεσα. Μπορεί να στενοχωριόμαστε για το τι συμβαίνει για παράδειγμα με το “σήριαλ” της Πισπιρίγκου γιατί έτσι τα κανάλια έχουν φροντίσει, αλλά ασχολούμαστε λιγότερο για το έγκλημα στα Τέμπη» πρόσθεσε ο ίδιος για να εξηγήσει πως «η παραδοσιακή μας σάτιρα αυτό θέλει να τονίσει, ότι κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε τον ξεχωριστό μας δρόμο, όχι αυτόν που μας ταΐζουν, όχι αυτόν τον δρόμο που θέλουν για μας, του χειροκροτητή, αλλά τον δρόμο του παρατηρητή, του ελεγκτή, τον δρόμο του ανθρώπου που είναι ενεργός, που συμμετέχει, διαμαρτύρεται, φωνάζει και διαμορφώνει κι ο ίδιος το μέλλον του».

Στην φετινή σάτιρα του Συλλόγου Εβριτών δεν θα υπάρχουν αναφορές σε τοπικά πρόσωπα και καταστάσεις, ωστόσο και φέτος ο προαναφερόμενος προβληματισμός αναμένεται να εκφραστεί μέσα από αυτή, τραγούδι, αλλά και χορό. «Συνοδοιπόροι» φέτος θα είναι το μουσικό συγκρότημα «ΟΔΡΥΣΕΣ» που θα ξεκινήσουν περιοδεύοντας στην πόλη για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής που θα ξεκινήσει το γλέντι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.