Αφιερωμα στον Μιλος Φορμαν απο τη ΦΕΞ

Τις Τρίτες του Φεβρουαρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στον Τσεχοσλοβάκο δημιουργό Μίλος Φόρμαν είναι αφιερωμένος ο Φεβρουάριος στην κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ. Τις Τρίτες του Φεβρουαρίου (6,13, 20 και 27 Φεβρουαρίου) και ώρα 21.00 η ΦΕΞ θα προβάλλει ταινίες του σκηνοθέτη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Ο Μίλος Φόρμαν


Ο μεγάλος δημιουργός, τη δεκαετία του 60 και με ταινίες όπως: Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς (1964), Φωτιά… πυροσβέστες (1967), υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου που εκφράστηκαν κατά του πολιτικού συστήματος της πρώην Τσεχοσλοβακίας.


Λίγο πριν το 1968 και την στρατιωτική εισβολή των συμμάχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία που έβαλε τέλος στην «Άνοιξη της Πράγας» ο Φόρμαν έφυγε για τις ΗΠΑ μέσω Γαλλίας.


Εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και η καριέρα του απογειώθηκε με την ταινία Η φωλιά του κούκου (1976), που κέρδισε πέντε Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου σκηνοθεσίας κι έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου.


Στην φιλμογραφία του Μίλος Φόρμαν κυριαρχούν επίσης οι ταινίες Hair (1979), Ragtime (1981), Valmont (1989) Υπόθεση Λάρι Φλιντ (1996) και τρίτη υποψηφιότητα του Μίλος Φόρμαν για Όσκαρ σκηνοθεσίας, το Man on the Moon ( 1999).


Ο αστεροειδής 11333 Φόρμαν πήρε την ονομασία του από τον Μίλος Φόρμαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.