Τα μυστικα της συντηρησης των ευρηματων του Βυζαντινου Καστρου Κομοτηνης

Ανακάλυψαν τα μέλη του Συλλόγου Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής από το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν τα μέλη του Συλλόγου Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης στην Κομοτηνή, που αφορούσε το μνημείο στο οποίο έχουν αφιερώσει την ενέργεια και τον σύλλογό τους, το Φρούριο της Κομοτηνής.

Τα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στη δράση που διοργάνωσε η ΕΦΑ Ροδόπης και το Τμήμα Συντήρησης της, με στόχο τη γνωριμία και παρουσίαση στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής των ευρημάτων, που προέρχονται από το Βυζαντινό Κάστρο και περιήγηση στο χώρο του.

Γνωριμία με τον κόσμο της συντήρησης

Στον κόσμο της συντήρησης εισήγαγε τα μέλη του Συλλόγου η κ. Ευαγγελία Λαϊνίδου, Τμηματάρχης Συντήρησης της ΕΦΑ Ροδόπης, που τόνισε πως ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO) και εορτάστηκαν για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κάθε χρόνο, ανέφερε, πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία, να γνωρίσει τη δουλειά των συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Στην Ελλάδα τις δράσεις συντονίζουν από κοινού, η ΔΣΑΝΜ, ο ΣΣΑΕΤΤΕ και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM , ύστερα από πρόσκληση του ΣΣΑΕΤΤΕ, επίσημου εκπροσώπου της ECCO στη χώρα μας.

Το Τμήμα συντήρησης της ΕΦΑ Ροδόπης πραγματοποιεί τα τελευταίαχρόνια δράσεις στο πλαίσιο αυτών των ημερών, και φέτος αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δράση, που περιλαμβάνει εκτός από την περιήγηση στο Βυζαντινό Κάστρο ,το στολίδι της πόλης, και μία παρουσίαση συνοδευόμενη από οπτικό υλικό, στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής.

Οι συντελεστές και συμμετέχοντες στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης ήταν, πέρα από την κ. Λαϊνίδου, ο κ. Γιώργος Εφραιμίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός του έργου, η κ. Στυλιανή Καλτσογιάννη, Αρχαιολόγος του έργου, και η κ. Μαρία Λαγαμτζή, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων του έργου.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το επάγγελμα του συντηρητή, μέσα από ομιλία, ερωτήσεις και απαντήσεις στον χώρο του μνημείου, ενώ ενημερώθηκαν για τα ζητήματα της φθοράς των υλικών κατασκευής (λίθος, κονίαμα) καθώς και τα αίτια φθοράς.

Παρουσιάστηκαν δε οι επεμβάσεις συντήρησης, οι οποίες στηρίζονται στον κώδικα Δεοντολογίας της συντήρησης και εφαρμόστηκαν σε επιλεγμένα, νέα ευρήματα από το μνημείο.

Πώς γίνεται η συντήρηση των ευρημάτων

Τα ευρήματα παρουσίασε η κ. Λαγαμτζή, ενημερώνοντας και για τη μέθοδο συντήρησης που ακολουθείται.

Γενικά, η συντήρηση απαιτεί ταυτόχρονα με τη θεωρητική γνώση, δεξιότητες καιεμπειρία. Μία ακόμη αρχή που ακολουθούν ως συντηρητές είναι η ελάχιστη δυνατή επέμβαση στα ευρήματα, με τη χρήση αντιστρέψιμων υλικών.

Τα συντηρημένα ευρήματα, που προέρχονται από το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους μετάλλινα, κεραμικά και σε μικρότερο ποσοστό γυάλινα και μαρμάρινα.

Τα ευρήματα, τα παραλαμβάνουν από τους αρχαιολόγους. Η πρώτη εξέταση τους είναι μακροσκοπική, ελέγχουν δια γυμνού οφθαλμού και αποφασίζουν τον τρόπο συντήρησής τους. Προκειμένου να εντοπίσουν λεπτομέρειες χρησιμοποιούν το μικροσκόπιο στο εργαστήριο. Φωτογραφίζουν το αντικείμενο στο αρχικό στάδιο της συντήρησης, κατά τη διάρκεια και στο τελικό στάδιο και αυτό συνιστά την ηλεκτρονική τεκμηρίωση της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.