Διαρκως αναπτυσσομενη η ελληνικη αστυνομικη λογοτεχνια

Δύο βραδιές αφιερωμένες στο ραγδαία αναπτυσσόμενο λογοτεχνικό είδος από την ΕΛΣΑΛ και τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής

Αφιερωμένες στην αστυνομική λογοτεχνία ήταν οι βραδιές της Παρασκευής 12 και του Σαββάτου 13 Απριλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, σε ένα διήμερο αστυνομικής λογοτεχνίας που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή, που ήταν αφιερωμένη στις πηγές έμπνευσης στην Αστυνομική Λογοτεχνία, με την κ. Μαίρη Μαργαρίτη να αναφέρεται στην «Μυστηριομάνια» και αστυνομική λογοτεχνία, ενώ για το μαθηματικό νουάρ μίλησε ο κ. Ανδρέας Λύκος.

Το Σάββατο η θεματική περιλάμβανε τη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνία τεκμηρίων και την αστυνομική λογοτεχνία, με τον Κώστα Καβανόζη να αναφέρεται στους κοινούς τόπους και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ λογοτεχνίας τεκμηρίων και ερευνητικής δημοσιογραφίας, ενώ ο Γιάννης Ράγκος αναφέρθηκε στο ντοκουμέντο ως μυθοπλασία στα ελληνικά μυθιστορήματα βασισμένα σε αληθινά εγκλήματα. Τον συντονισμό και τις δύο ημέρες είχε η κ. Ρένα Σαμαρά-Μάινα, Φιλόλογος, συντονίστρια Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.

Διάχυση των ελληνικών αστυνομικών έργων

Η ιδέα για τις βραδιές αστυνομικής λογοτεχνίας προέρχεται από την ΕΛΣΑΛ, που έχει περίπου 50 μέλη-συγγραφείς, και επιθυμεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις στην επαρχία, σημείωσε ο κ. Λύκος, για αυτό και ο ίδιος και η κ. Μαργαρίτη πρότειναν να γίνει αυτή η εκδήλωση στην Κομοτηνή, κάτι που έγινε δεκτό πολύ θετικά.

Έτσι έκαναν αυτό το διήμερο, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τους Έλληνες συγγραφείς που ασχολούνται με την αστυνομική λογοτεχνία που ανθίζει τα τελευταία χρόνια.

Στις δύο εκδηλώσεις θέλησαν να μιλήσουν για τα υποείδη της αστυνομικής λογοτεχνίας, θέλοντας να βάλουν τις βάσεις για τη συζήτηση με το κοινό.

Δυστυχώς το γεγονός ότι η Κομοτηνή βρίσκεται μακριά από το κέντρο, δεν επιτρέπει να γίνονται ανάλογες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, όμως ο κ. Λύκος εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσει να εξελιχθεί σε θεσμό και να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού.

Παλιά ιστορία για την Ελλάδα η αστυνομική λογοτεχνία

Από την πλευρά της η κ. Μαργαρίτη τόνισε πως η ιδέα προχώρησε όταν ανακάλυψε πως στην Κομοτηνή υπήρχε και δεύτερο μέλος της ΕΛΣΑΛ, ο κ. Λύκος, για αυτό και προχώρησαν στην εκδήλωση, με την ίδια να μιλά για τα «Απόκρυφα» ή «Μυστήρια» μια μορφή λογοτεχνικών έργων το 19ο αιώνα, που πρώτα δημοσιευόταν σε συνέχειες στις εφημερίδες, και στη συνέχεια αν σημείωναν επιτυχία εκδίδονταν σε βιβλία.

Σε αυτά υπάρχουν τα πρώτα σπέρματα αστυνομικής λογοτεχνίας, δηλαδή ο υπόκοσμος, η νύχτα, η μεγάλη πόλη, το ανώνυμο πλήθος και ο αστυνομικός.

Το πρότυπο ήταν Ευρωπαϊκό, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργούνται τα έργα και στην Ελλάδα, με «απόκρυφα» να δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες πόλεις της εποχής όπου υπήρχαν Έλληνες, από την Αθήνα μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.