Περιφερεια Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης: Ενας ζωντανος ανθρωπινος καμβας

Η πολυπολιτισμική κληρονομιά και παράδοση ειρηνικής συνύπαρξης της Θράκης παρουσιάστηκε στη διάρκεια του «EAST MACEDONIAN THRACE FORUM II»

Η πολυπολιτισμική κληρονομιά και παράδοση ειρηνικής συνύπαρξης της Θράκης και η προοπτική, η ιδιαιτερότητα της περιοχής να αποτελέσει πλεονέκτημα στην προσέλκυση νέων ταλέντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκε στη διάρκεια του «EAST MACEDONIA THRACE FORUM II», που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε για το θέμα η διπλωματική ανταποκρίτρια Αλεξία Τασούλη, κλήθηκαν να δώσουν οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ενότητα, Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Δήμητρα Κουκουζίκα, μελετήτρια κλασικών σπουδών, σύμβουλος επικοινωνίας Ramada Plaza Thraki και μέλος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και Γιώργος Τσιγάρας, πρόεδρος του τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης.

«Το μουσείο ασχολείται με το προϊόν της σχέσης των ανθρώπων που έχουν με το περιβάλλον, με τους άλλους με την κοινωνία. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στα είκοσι χρόνια πορείας του, έχει συγκεντρώσει ερευνητικό υλικό που θα μπορέσει να εφαρμοστεί στο πεδίο» ανέφερε η κ. Γιαννακίδου, απαντώντας στην ερώτηση για τον ρόλο και το έργο του μουσείου. Διευκρίνισε ότι δεν είναι αυτοσκοπός η έρευνα και ότι στα αποτελέσματά της μπορούμε να δούμε τι είναι αξιοποιήσιμο για να το κάνουμε και πάλι μια δημιουργική δύναμη.

Σύμφωνα με την κ Γιαννακίδου «ένα μουσείο σήμερα, σαφώς έχει στόχο και σκοπό να διατηρεί, να ερευνά και να προωθεί και να γίνει ένας χώρος εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός. Όμως σήμερα, ένα μουσείο δεν είναι μόνο αυτό. Πώς ένα μουσείο θα εφαρμόσει τη συμπερίληψη, πώς θα κάνει, όχι απλά να ‘ρθει το κοινό του σ’ αυτό, αλλά να πάει αυτό στο κοινό και στο μη κοινό του. Πώς θα φέρεις τον άλλο κοντά σου και πώς θα κάνεις τις ομάδες για να εφαρμόσεις, να είσαι συνεπής με τη λέξη συμπερίληψη. Μέσα από το δρόμο του πολιτισμού». Σημείωσε πως συνιστά πρόκληση το πώς θα βρεις δρόμο να καλέσεις τον κόσμο να ‘ρθει, να τον πλησιάσεις. «Όχι να πεις ότι έκανες μία δράση, γιατί εδώ στη Θράκη είμαστε πλέον στο ‘και 12’ δεν είμαστε ούτε στο ‘παρά’» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με το ρόλο του μουσείου. «Η γη της Θράκης είναι γόνιμη, παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αλλά παράγει και νοήματα και αυτό αφορά το δικό μας κομμάτι, την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά…Η Θράκη και το μουσείο είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και πρέπει να τον υπηρετήσουμε…» κατέληξε. 

Ως τη μεγαλύτερη δεξαμενή προσέλκυσης νέων ταλέντων, χαρακτήρισε το πανεπιστήμιο η κ. Κουκουζίκα. «Το πανεπιστήμιο είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή προσέλκυσης νέων ταλέντων για την περιοχή . Φοιτητές που έρχονται και μένουν, δεν είναι τουρίστες, αποκτούν μία βαθύτερη γνώση της περιοχής, της κουλτούρας, της κοινωνίας της, κι αν όλα πάνε καλά, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές και εγκαθίστανται κι εδώ μόνιμα». 

Η κ. Κουκουζίκα αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προσέλκυσης νέων ταλέντων σε μία επιστημονική περιοχή που πλήττεται παγκοσμίως, διευκρινίζοντας ότι μιλάει για τις ανθρωπιστικές σπουδές οι οποίες έχουν, όπως λέει, ελάχιστους φοιτητές, περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, αδυναμία σύνδεσης με την αγορά.

Περιέγραψε το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, τις ψηφιακές εφαρμογές στις τέχνες και τον πολιτισμό. «Είναι ένα νέο διεπιστημονικό πεδίο σύνθεσης ψηφιακών και ανθρωπιστικών επιστημών, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές και προσφέρει νέες προοπτικές έρευνας και απασχόλησης σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Είναι το μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα που θα έχει αυτή την κατεύθυνση – ψηφιακές εφαρμογές στις τέχνες και τον πολιτισμό» . Διευκρινίζει ότι «όταν μιλάμε για ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, δεν μιλάμε πλέον μόνο για ψηφιοποίηση, αλλά και για αποκατάσταση με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, κειμένων και εικόνων, για την απόδοση τοπικής και χρονικής προέλευσης, αυτόματη μετάφραση. Έχουμε δηλαδή κάποια ερευνητικά εργαλεία που δεν υπήρχαν και ανοίγουν μια νέα εποχή για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τον πολιτισμό. Εκτός από αυτές τις ακαδημαϊκές εφαρμογές, έχουμε και κάποιες ψηφιακές εφαρμογές για ψυχαγωγία, για εκπαιδευτική δράση, όπως την τρισδιάστατη μοντελοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακά παιχνίδια εμπνευσμένα από την αρχαιότητα. Είναι ένας χώρος σύγχρονος οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επιστημόνων και φοιτητών υψηλού επιπέδου και μπορεί να προσελκύσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και υψηλή χρηματοδότηση». 

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η εξωστρέφεια, ο κ. Τσιγάρας αναφέρθηκε στον νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τα πανεπιστήμια: «Θεωρώ ότι είναι μια πρόκληση του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Θράκη και μας δίνει καινούριες ευκαιρίες αναφορικά με την έξοδο από την εσωστρέφεια που είχαμε ως ανθρωπιστικές επιστήμες, μία έξοδο προς την κοινωνία». Αναφορικά με τη σύνδεση των ανθρωπιστικών σπουδών με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, εξέφρασε τον προβληματισμό, πως ίσως φαίνεται παράξενη η σύνδεση αυτή. «Σκεφτόμουν πώς μπορούμε να εντάξουμε τις σπουδές αυτές στην επιχειρηματικότητα και βρήκα ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία παράγονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο καπνός, ο ισμαρικός οίνος που πηγαίνει πίσω στον Όμηρο, το κρασί της Μαρώνειας, η ελιά και το λάδι της Μαρώνειας και της Μάκρης και τα κουκούλια τα οποία είναι θρακιώτικα προϊόντα και πώς μπορούμε αυτά να τα εντάξουμε. Δηλαδή οι ιστορικοί επιστήμονες και οι ιστορικοί της τέχνης, μπορούν όλα αυτά τα προϊόντα να τα επεξεργαστούν θεωρητικά, να δώσουν το ιστορικό πλαίσιο και να τα εντάξουν μέσα σ’ αυτή την πλατφόρμα και στη συνέχεια να τη δουν οι επιχειρήσεις, μικρότερες και μικρομεσαίες, και να μπορέσουν να δουλέψουν πάνω σ’ αυτά και να αναπτυχθούν. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μας – όχι μόνο αυτά τα προϊόντα – είναι εναύσματα για να μας δώσουν ένα σύνδεσμο των ανθρωπιστικών σπουδών με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα» κατέληξε ο κ. Τσιγάρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.