Τα λαικα δρωμενα και τις τοπικες ενδυμασιες αναδεικνυει ερευνα του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας
Στην ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων ως κύριων μοχλών διαχείρισης της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς στοχεύει η έρευνα για τα λαϊκά δρώμενα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες στον χώρο της ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε από την ΠΕΔ ΑΜΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.
Η έρευνα, στην οποία ήταν Επιστημονικά Υπεύθυνος ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ και κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, ο οποίο συγκρότησε και την επιστημονική ομάδα, δημιούργησε ένα ψηφιακό αποθετήριο, με υλικό από πρωτογενή έρευνα, το οποίο μέχρι τότε ήταν απροσπέλαστο για τους Δήμους, τα Νομικά τους Πρόσωπα, τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους.
Το υλικό βρίσκεται στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, με το ενδιαφέρον του προγράμματος να στρέφεται σε υλικό αιχμής για την πολιτιστική διαχείριση από πλευράς των συλλόγων και αφορούσε δύο σημαντικά θέματα: δρώμενα και τοπικές ενδυμασίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Μέσω του έργου, αναδεικνύονται η ανάδειξη διαφορετικών εκδοχών (παραλλαγών) στα κατά τόπους δρώμενα και τις τοπικές ενδυμασίες αλλά και η συμβολή στη διάχυση των τοπικών πολιτισμών και των ιδιαιτεροτήτων τους.
Σχεδόν 1000 τμήματα εργασιών ψηφιοποιήθηκαν
Από το σύνολο των χειρόγραφων συλλογών πρωτογενούς λαογραφικού υλικού του «Λαογραφικού Αρχείου» του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο περιλάμβανε κατά την εκπόνηση του προγράμματος 3.523 φοιτητικές εργασίες στο πλαίσιο των μαθημάτων Λαογραφίας, εντοπίστηκαν 662 συλλογές υλικού που συνδέονται με οικισμούς των υπό εξέταση Νομών της Περιφέρειας.
Για την εισαγωγή των δεδομένων, επιλέχθηκαν 611 τμήματα εργασιών που αφορούν σε έθιμα του λαϊκού εορτολογίου και 322 που αφορούν στο παραδοσιακό ένδυμα, την υπόδεση και τον καλλωπισμό. Οι προαναφερόμενες εργασίες κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής: 154 χειρόγραφα από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, 258 από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, 236 από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, 139 από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και 151 από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
Τα τμήματα αυτά ψηφιοποιήθηκαν, μαζί με .1474 συναφή φωτογραφικά αρχεία που εμπεριέχονταν στις εργασίες και βρίσκονται στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό.
Όσο αφορά τα έθιμα που καταγράφονται, τον μεγαλύτερο αριθμό, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν τα έθιμα των Χριστουγέννων, ενώ ακολουθούν δύο έθιμα που παρόλο που έχουν παντού παραλλαγές, συνδέονται στενά με την παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης: η Μπάμπω και ο Άγιος Τρύφωνας.
Ειδικότερα για τη Ροδόπη, υπάρχουν καταγραφές εθίμων και φορεσιών από τους περισσότερους οικισμούς της περιοχής.
Δυνατότητα εμπλουτισμού της πλατφόρμας
Η ανάπτυξη της πλατφόρμας βασίστηκε σε ελεύθερο λογισμικό χωρίς χρηματική απαίτηση για την αγορά αδειών χρήσης. Το ψηφιακό αποθετήριο φιλοξενείται για όσο χρόνο απαιτηθεί στον ίδιο εξυπηρετητή που φιλοξενείται και ο διαδικτυακός τόπος του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ.. Επομένως, δεν υφίσταται ανάγκη ενοικίασης χώρου φιλοξενίας στο διαδίκτυο.
Μετά την παράδοση του έργου, υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού της ψηφιακής πλατφόρμας μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον χρήστη, το οποίο επιτρέπει σε χρήστες με τα κατάλληλα διαπιστευτήρια να ενημερώνουν συγκεκριμένους τομείς της πλατφόρμας που αφορούν πληροφορίες για τον φορέα και ανακοινώσεις για δραστηριότητες, εκθέσεις και εκδηλώσεις των συλλόγων που συνεργάζονται με τον φορέα.
Το προσωπικό της ερευνητικής ομάδας αποτελούνταν από μέλη ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον κ. Βαρβούνη και μέλη την κ. Αθηνά Μαχά, τον κ. Αθανάσιο Κούγκουλο και τον κ. Κυριάκο Σγουρόπουλο, και η ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.