Παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη το βιβλιο του Νικου Κοσμιδη «Μαρτυρες, Μαρτυριο και Προφητικη Μαρτυρια»

Από τους Κλεοπάτρα Στογιαννίδου και Patryk Panasiuk, σε συντονισμό της Νάγιας Δαλακούρα, παρουσία του συγγραφέα

Ιδιαίτερης σημαντικής και ενδιαφέροντος, όπως αναμενόταν άλλωστε και από την ίδια την θεματική του βιβλίου, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και Υποψηφίου Διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ Νίκου Κοσμίδη με τίτλο «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ακρίτας».

Ένα βιβλίο που όπως εξήγησε ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας στον «ΠτΘ» «φέρει» σε διάλογο την ιστορία με την Θεολογία, εξετάζοντας μέσα από πλούσιο επιστημονικό υλικό και ιστορικές καταγραφές τη «σχέση» της εκκλησίας με τη βία, κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων ιστορικών περιόδων.

Ένα συγγραφικό πόνημα οκτώ και πλέον ετών για τον κ. Κοσμίδη, τον οποίο η Κομοτηνή υποδέχτηκε θερμά το απόγευμα της Παρασκευής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής.

Την εκδήλωση συντόνισε η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ. Νάγια  Δαλακούρα, η οποία εξ αρχής υπογράμμισε το πρωτότυπο του επιστημονικού αντικειμένου που το βιβλίο και ο συγγραφέας θίγει.

Η ίδια μίλησε αρχικά για την «πολυσχιδή» προσωπικότητα του κ. Κοσμίδη, απαριθμώντας κάποιες από τις πολλαπλές ιδιότητές του, με πρώτη και κύρια την συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού» στην Ξάνθη, του οποίου αποτελεί ιδρυτής και το οποίο αποτέλεσε αφορμή της γνωριμίας τους. Επέμεινε δε και στην ενασχόλησή του με την φωτογραφία,  γνωστοποιώντας πως έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εννέα ατομικές εκθέσεις, μέσω των οποίων προβάλει και ζητήματα που αφορούν την ιστορική μνήμη.

Μια επισήμανση η οποία «επιβεβαιώθηκε» άμεσα από την τοποθέτηση του ίδιου του συγγραφέα ο οποίος αναφέρθηκε στις πτυχές του βιβλίου με μία εκτενή παρουσίαση έργων αλλά και ιστορικών τεκμηρίων που σήμερα «κοσμούν» μνημεία, και όχι μόνο, του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αποτελούν ωστόσο αδιάψευστους μάρτυρες της σχέσης των εκκλησιών με τη βία, δια της στάσης που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια γεγονότων όπως πόλεμοι, αλλά και τη σχέση χριστιανισμού και ναζισμού.

Συγκεκριμένα ο ίδιος παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επιτόπια έρευνα του σε τόπους που διασώζουν τη μνήμη μαρτυρίας χριστιανών, οι οποίοι εν καιρώ πολέμων και βίας έγιναν φορείς και μάρτυρες της ειρήνης και της δικαιοσύνης του Θεού.

Για το βιβλίο τοποθετήθηκαν επίσης η δικηγόρος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η οποία επικεντρώθηκε στην έννοια του «δίκαιου πολέμου» καθώς και ο κ. Patryk Panasiuk, Θεολόγος και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» (Fundacja Hagia Marina / Πολωνία).

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Σοφολογιώτατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Τζιχάντ Χαλήλ, ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης κ.Ιωάννης Κυριαζής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ.Δημήτρης Καρασταύρου, ο δικηγόρος και πρώτην υπουργός κ.Γιώργος Πεταλωτής, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ.Στεπάν Ματεοσσιάν, ο κ.Βασίλης Ριτζαλέος, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.