Τα Χριστουγεννα των Ρωμιων στην Πολη

Τι χαμπέρια από την Πόλη;

Τα Χριστούγεννα των Ρωμιών στην Πόλη ξεκινούν από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Σύλλογοι, κοινότητες, σύνδεσμοι, σχολεία, όλοι οργανώνουν εκδηλώσεις. Κάθε σαββατοκύριακο σε κάποια περιοχή της Πόλης, από τις ακτές στη Θάλασσα του Μαρμαρά στο Μακροχώρι μέχρι τις ευρωπαϊκές ακτές του Βοσπόρου στο Μέγα Ρεύμα και στο Νιχώρι κι απέναντι στη Χαλκηδόνα και στο Μόδι. Αλλά και στην καρδιά του Πέρα στα μεγάλα σχολεία, στο Ζωγράφειο και στο Ζάππειο και στην ιστορική χερσόνησο στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Κάποτε, τις εποχές που οι Ρωμιοί αποτελούσαν μια δυναμική και πολυπληθή κοινωνική ομάδα, την παραμονή των Χριστουγέννων παιδιά και σύλλογοι βγαίναν μέχρι αργά το βράδυ για τα κάλαντα. Ο καθένας στην κοινότητά του, στη γειτονιά του. Εξάλλου τα σπίτια ήταν πολλά και δεν προλάβαιναν να πάνε και πιο μακριά. Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων η καμπάνα χτυπούσε και καλούσε τους πιστούς στη εκκλησία της ενορίας για τη λειτουργία. Με το τέλος της οι οικογένειες επέστρεφαν στο σπίτι και καθώς ήταν ακόμα νωρίς το πρωί, μια ζεστή κοτόσουπα ήταν το πιάτο που τους ζέσταινε και θα τους κρατούσε μέχρι το μεσημέρι για το πλούσιο γιορτινό τραπέζι, που θα συγκέντρωνε την ευρύτερη οικογένεια γύρω του.

Σήμερα όμως οι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής και οι τεράστιες αποστάσεις από τη μια και η συρρίκνωση του πληθυσμού της ρωμαίικης ομογένειας από την άλλη έχουν δημιουργήσει τελείως διαφορετικά δεδομένα. Η ανάγκη για τη δημιουργία κοινοτικού πνεύματος, σύσφιξης των δεσμών και μετάδοσης του αισθήματος του ανήκειν στις νέες γενιές έχουν οδηγήσει όσους διαχειρίζονται τα κοινά των Ρωμιών να διοργανώνουν δράσεις και εκδηλώσεις που απευθύνονται στο σύνολο των μελών της Ομογένειας.

Έτσι το Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου ξεκινά κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις και συγκεντρώνει δεκάδες μικρά παιδιά με τους γονείς τους στον επιβλητικό ναό των Ταξιαρχών με την υπέροχη αυλή. Η κ. Ντόρα Διακρούση, που ανέλαβε την Προεδρεία του βακουφιού μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν το 2022, έχει καταφέρει να διοργανώνει δράσεις που έχουν την αποδοχή και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ρωμιών αλλά και φίλων που δεν ανήκουν στην κοινότητα. Με τραγούδια, θεατρικά, χριστουγεννιάτικα εργαστήρια και παραδοσιακά δρώμενα μικροί και μεγάλοι μπαίνουν από νωρίς στο πνεύμα των γιορτών. Από κοντά και η Χαλκηδόνα στην ασιατική ακτή με τον κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου στο τιμόνι του βακουφιού διοργάνωσαν φέτος έκθεση βιβλίου, μπαζάρ αλλά κι ένα μικρό γλέντι στην καταπληκτική κοινοτική αίθουσα στο Μόδι.

Το γιορτινό μπαζάρ του Ζαππείου, στο κέντρο της Πόλης, πάνω στην πλατεία του Ταξίμ,  είναι φημισμένο και το επιβλητικό σαν ανάκτορο κτίριο του ομογενειακού σχολείου γεμίζει αυτή τη μέρα με πολύ κόσμο, που βρίσκει την ευκαιρία να το επισκεφτεί καθώς είναι ανοιχτό στο κοινό. Κι εκεί στην είσοδο μπροστά στην επιβλητική σκάλα τους υποδέχεται το στολισμένο δέντρο κι όλος ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος που έχουν φροντίσει μαθητές και δάσκαλοι να είναι πάντα εντυπωσιακός.

Εκεί όμως που τα τελευταία χρόνια δημιουργείται το αδιαχώρητο είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το αρχαιότερο εν λειτουργία σχολείο που διδάσκεται αδιάληπτα η ελληνική γλώσσα είναι ένα πετράδι στο στέμμα της ιστορικής χερσονήσου, στο Φανάρι. Η ανάπλαση που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή  την έχει μετατρέψει σε τουριστικό προορισμό και κέντρο διασκέδασης των νέων της Πόλης, που συρρέουν για μια φωτογραφία με φόντο το εντυπωσιακό κτίριο στα σοκάκια κάτω από αυτό. Καθώς η είσοδος στο «Kırmızı okul», όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι εξαιτίας των κόκκινων τούβλων του, είναι από δύσκολη έως αδύνατη τις άλλες μέρες, το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ που διοργανώνει ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι μία μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν να μπουν μέσα. Και πιστέψτε με, είναι χιλιάδες!

Αυτό όμως που φορτίζει όλους συναισθηματικά, είναι τα κάλαντα την παραμονή της γιορτής στους δρόμους του Πέρα. Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου απευθύνει κάθε χρόνο ανοιχτό κάλεσμα και η ομάδα που σχηματίζεται από Ρωμιούς, Ελλαδήτες, Τούρκους, Αρμένιους  και πολλούς άλλους διασχίζει τα σοκάκια του Πέρα και περνά από το Ελληνικό Προξενείο, το Κεντρικό Παρθεναγωγείο, σπίτια γνωστών Ρωμιών και καταλήγει στην αυλή της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ με τον κ. Δεμιρτζόγλου μπροστάρη με το ακορντεόν του και τους υπόλοιπους με τρίγωνα και αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια να τον ακολουθούν ψάλλοντας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Εδώ το ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο, η φάτνη και ο στολισμός του αυλόγυρου της λαμπρής αυτής εκκλησίας με τη φροντίδα της επιτροπής και κυρίως το αμέριστο ενδιαφέρον του προέδρου της κ. Γιώργου Παπαλιάρη δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης του πνεύματος των Χριστουγέννων. Η ομάδα των καλαντιστών δεν ξεχνά και τους γέροντες του Μπαλουκλή, του ιστορικού γηροκομείου, που περιμένουν κάθε χρόνο να ακούσουν τα κάλαντα και να νιώσουν πως ακόμα ανήκουν στην Ρωμαίικη Κοινότητα.

Φέτος για πρώτη χρονιά η νέα Εφοροεπιτροπή της Παναγίας Μπαλίνο, της μικρής και ξεχασμένης κοινότητας στην ακτή του Κεράτιου κόλπου, μετά από το μικρό «θαύμα» της Ανάστασης το περασμένο Πάσχα, αποφάσισε να αναγεννήσουν την Κοινότητά τους. Ο νεοεκλεγής Πρόεδρος κ. Συμεών Σολταρίδης αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή νυχτερινή Χριστουγεννιάτικη λειτουργία και να προσφέρει στους πιστούς την παραδοσιακή κοτόσουπα. Όσο για τα μικρά παιδιά φρόντισαν  να τους χαρίσουν ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο απόγευμα με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και κατασκευές.

Πέρα όμως από τις γιορτές και τις εκδηλώσεις οι μεγάλες ρωμαίικες κοινότητες διατηρούν τις Φιλόπτωχες Αδελφότητές τους, που τέτοιες μέρες φροντίζουν να μη λείψει τίποτε από τα σπίτια των συμπολιτών τους που έχουν ανάγκη.

Τα Χριστούγεννα στην Πόλη, σε μία χώρα που η πλειοψηφία των κατοίκων ακολουθεί μια άλλη θρησκεία, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και διαφορετικό χρώμα. Η Πόλη βέβαια στολίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη με λαμπιόνια, δώρα, μπάλες, αστέρια, ακόμα κι Αη-Βασίληδες στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης και του καταναλωτισμού. Οι Ρωμιοί όμως κρατούν ζωντανή την παράδοσή τους προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες ανάγκες και ζουν μέσα στις κοινότητές τους το πνεύμα των Χριστουγέννων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.