Στην πρωτευουσα της Σουηδιας εφτασε το Μεταξι Σουφλιου

Θερμή η υποδοχή της έκθεσης «Σουφλί και Μετάξι»στην Στοκχόλμη

Με πρωτοβουλία του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, μετά και από πολυετή κοινή δραστηριότητα με τον Σύλλογο Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλίδα», σε συνεργασία της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης και του Γυναικείου τμήματος της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 η έκθεση «Σουφλί & Μετάξι», στην Στοκχόλμη, στον χώρο του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική Στέγη. Το Σουφλί, ως περιοχή ορόσημο στον Δρόμο του μεταξιού και σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής μεταξιού από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα, ενέπνευσε τους διοργανωτές και αποτέλεσε την αφορμή να συναντηθούν οι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας και της Σουηδίας (Konstfack), στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «A commonthread. ArtisticexchangeSweden-Greece», χαρίζοντας στους επισκέπτες μοναδικές εικόνες πρωτότυπων προσωπικών τους έργων, τα οποία προέκυψαν μετά από τις επισκέψεις των φοιτητών στο Σουφλί κατά τα έτη 2019 και 2022 και τη συμμετοχή τους σε εργαστήριαμε θέμα την κλωστοϋφαντουργία, τη βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, τομακραμέ, τη σχεδίαση και το τύπωμα μεταξιού με τη χρήση παραδοσιακών αλλά καισύγχρονων τεχνικών.

Στην σημαντική αυτή εκδήλωση για την πόλη του Σουφλίουπαρεβρέθηκαν, παρουσιάζοντας την μοναδικότητα του Σουφλίου και της πλούσιας ιστορίας αυτού γύρω από το μετάξι, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος, η Διευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου κ. JennyWallensten, η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Αλεξάνδρα Ράπτη, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλίδα», αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών επιχειρήσεων, Οικοτεχνία Μπουρουλίτη, TsiakirisSilkHouse, SilkLineΜουχταρίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους, η Πρέσβειρα της Ελλάδος στην Σουηδία, κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη, εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Σουηδία, αλλά και η νέα Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Ερατώ Χατζησάββα, όπως επίσης και μεγάλος αριθμός επισκεπτών, οι οποίοι εξέφρασαν το  ενδιαφέρον τους για τον πλούσιο πολιτισμό του Σουφλίου.

Στα πλαίσια της συνάντησης που διοργανώθηκε άψογα από το Σουηδικό Ινστιτούτο, η ελληνική συμμετοχή επισκέφθηκε τους χώρους του Πανεπιστημίου KONSTFACK, όπου ξεναγήθηκε από τους καθηγητές της Σχολής.

Ιδιαιτέρως συγκινητική όμως ήταν και η υποδοχή, η φιλοξενία και συμμετοχή των ελλήνων μελών

του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική ΣτέγηStiftelsenGrekiskaKulturhuset, οι οποίοι κάνουν την ελληνική καρδιά να χτυπάει πιο δυνατά στην σκανδιναβική χερσόνησο και οι οποίοι αναγνωρίζουν τον τόπο μας ως ευλογημένο και επιβεβαιώνουν τους στίχους του τραγουδιού που θέλει το Σουφλί να είναι «ΤΡΑΝΟ ΧΟΥΡΙΟ». Τα μέλη της Πολιτιστικής Στέγης και το Γυναικείο τμήματης Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμηςχόρεψαν και τραγούδησαν σουφλιώτικους χορούς, προσέφεραν εδέσματα στα πλαίσια του εορτασμού παραδοσιακής πίτας, γλυκού και ψωμιού, εξύμνησαν το σουφλιώτικο μετάξι που γίνεται κλωστή και υφαίνεται για να χαρίζει υφαντά που σαν απαλό χνούδι ντύνουν τις γυναίκες και εμπλουτίζουν τον ανδρικό επίσημο διάκοσμο και υποσχέθηκαν να επισκεφθούν την περιοχή μας με σκοπό να θαυμάσουν και από κοντά όσα τους γνώρισαν οι εκπρόσωποί της.

Με την σκέψη ότι το μετάξι ενώνει πολιτισμούς, η έκθεση «Σουφλί & Μετάξι», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα έτος στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, θα συνεχιστείστην Σουηδία μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου 2023.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.