Συγκεντρωνοντας την Πολιτιστικη κληρονομια της ΑΜΘ σε ενα σημειο μεσα απο το εργο ICE

Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ «Αυτό που εν τέλει αποτυπώνουμε, είναι ένα πολιτιστικό απόθεμα με ένα νέο τρόπο, και συνδυάζει την ευρύτερη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην ποικιλία της»

Το καινοτόμο σύστημα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΑΜΘ φιλοδοξεί να αλλάξει την εμπειρία επίσκεψης σε μνημεία και θέασης των εκθεμάτων

Την πλούσια πολιτιστική και μακραίωνη κοινωνική και θρησκευτική συνύπαρξη ανθρώπων με ποικίλες γλωσσικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ταυτότητες στην ΑΜΘ, αναδεικνύει το έργο ICE (Innovative Cultural Experience), μέσα από το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα καινοτόμο σύστημα ανάδειξης αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα από το έργο δημιουργείται ένα μέσο για την ενεργητική και βιωματική ξενάγηση, καθώς επίσης για την ανάδειξη του πολιτιστικού ή εμπορικού προϊόντος, ενώ αναπτύχθηκε και ένας μηχανισμός content aggregator (συγκέντρωσης περιεχομένου) για τον εμπλουτισμό του υλικού Επαυξημένης Πραγματικότητας για το υπό ανάδειξη πολιτιστικό ή εμπορικό έκθεμα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, διοργανώθηκε η ημερίδα Eπαυξημένη πραγματικότητα (ICE) και αποτύπωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο Ιμαρέτ της Καβάλας την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, όπου παρουσιάστηκε από τους συνεργαζόμενους φορείς τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, και συζητήθηκαν τρόποι προβολής και παρουσίασης των εκθεμάτων σε μουσεία, σχολεία και τουριστικές επιχειρήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, με έμφαση στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των τόπων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ και των Τμημάτων Θεολογίας και Φυσικής (Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εργαστηρίου Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Κινητών Εφαρμογών(ΑΕΤΜΑ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και της εταιρείας ΠΡΙΣΜΑ Α.Β.Ε.Ε, που αποτελούσαν και τους εταίρους του προγράμματος.

Την στήριξή τους στην ημερίδα μετέφεραν οι Μητροπολίτες της περιοχής, ενώ το παρών έδωσαν και οι τρεις τοποτηρητές Μουφτήδες της Θράκης, Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή και Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν.

Αποτύπωση και κατανόηση των μνημείων στο σύγχρονο κόσμο

Η ιδέα για το ερευνητικό έργο ICE γεννήθηκε το 2019, στις επαφές καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Φυσικής, Τομέα Ηλεκτρονικής και Η/Υ του ΑΠΘ, σημείωσε η κ. Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας – ΑΠΘ και συντονίστρια του προγράμματος. «Είναι μεγάλη η χαρά και τιμή που είχαμε τη δυνατότητα αυτής της στενής συνεργασίας, που συνδυάζει τεχνολόγους, και μάλιστα υψηλής τεχνολογίας, με αντικείμενα των ανθρωπιστικών επιστημών και ειδικότερα του χώρου του πολιτισμού και της θρησκείας» σημείωσε.

Στις συζητήσεις για τρόπους συνεργειών μεταξύ των δύο τμημάτων, η ιδέα, με απαρχή τους τόπους, και συγκεκριμένα την Αν. Μακεδονία και Θράκη ήταν άμεση, λόγω του μεγάλου διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού πλούτου που διαθέτει, αλλά και λόγω του ότι το πολιτιστικό αυτό απόθεμα παραμένει εν πολλοίς, ακόμη, άγνωστο και δύσκολα προσβάσιμο.

Το τμήμα τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει σχέσεις επικοινωνίας με τις Μητροπόλεις και τις Μουφτείες, αλλά και ευρύτερα με τον πληθυσμό της περιοχής, κάνοντας διαπολιτισμικά και διαθρησκειακά προγράμματα, και εγκαινιάζοντας νέα προγράμματα σπουδών στο ΑΠΘ.

Στην επικοινωνία τους με τον κόσμο της Θράκης, τόνισε, ανακάλυπταν κάθε φορά ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο όμως δεν το έβρισκε κανείς στην σχετική βιβλιογραφία, με έλλειψη στην συστηματική αποτύπωσή του, ενώ τα πράγματα στην Ανατολική Μακεδονία ήταν λίγο καλύτερα.

«Οι τόποι οδηγούν στην ανάγκη της αποτύπωσης της σημερινής κατανόησης της παρουσίας αυτών των μνημείων στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε η κ. Ζιάκα, τόσο εντός της χώρας, όσο και ευρύτερα στα Βαλκάνια, και αυτό τους οδήγησε στην αναζήτηση της άλλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και στη συνεργασία με φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Αποτύπωση του πολιτιστικού αποθέματος με νέο τρόπο

«Αυτό που εν τέλει αποτυπώνουμε, είναι ένα πολιτιστικό απόθεμα με ένα νέο τρόπο, με νέο φωτογραφικό υλικό που συνδυάζει την παλιά και την νέα πληροφορία, τα 3D βίντεο, τα βίντεο 360ο, πολύ φιλικό προς τον χρήστη, και συνδυάζει την ευρύτερη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην ποικιλία της» σημείωσε.

Έτσι παρουσιάζει τα χριστιανικά μνημεία, τα χριστιανικά ιερά σκεύη και ιερά αντικείμενα, αντιστοίχως τα μουσουλμανικά και ό,τι απέμεινε από την εβραϊκή μνήμη στην ευρύτερη περιοχή, με τρόπο που δεν είναι αξιολογικός, αλλά κατ’ εξοχήν ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό εργαλείο.

Το τελικό προϊόν, τόνισε, απευθύνεται σε εκθεσιακούς, εκπαιδευτικούς και άλλους χώρους, με τη δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένης υπηρεσίας παρουσίασης εκθεμάτων, με δυναμικό περιεχόμενο που θα προσαρμόζεται στις προτιμήσεις, τις ανάγκες και το προφίλ των χρηστών, μέσω συστήματος διαχείρισης γνώσης.

Πρακτική εφαρμογή του συστήματος

Το αντικείμενο του ερευνητικού έργου ICE, επιμερίζεται στην Προτυποποίηση του ψηφιακού υλικού, τον συνδυασμό αισθητήρων καταγραφής και προβολής υλικού Επαυξημένης Πραγματικότητας, την κατασκευή θεματικά ουδέτερου προϊόντος για την ανάδειξη εκθεμάτων (ICE), την ανάπτυξη πλατφόρμας συλλογής και διαχείρισης υλικού και τη διασφάλιση διαλειτουργικότητας του ICE με την πλατφόρμα XENAGOS.

Επίσης έγινε πιλοτική εφαρμογή του ICE σε τρεις θεματικές περιοχές: Πολιτισμός (συλλογή, ανάδειξη και διάχυση της παλαιάς με σύγχρονο τρόπο πολιτιστικής κληρονομιάς σε αφηγηματικά σενάρια), Εκπαίδευση (άμεσα αξιοποιήσιμες καταγραφές για πλήθος φορέων, με συνθετική ανάπτυξης της πληροφορίας και κοινής ανάπτυξης κινησιο-αισθητικών εμπειριών) και Εμπορική Αξιοποίηση (νέοι τρόποι διάδοσης και διάδρασης πολιτισμού, ενίσχυση του “έξυπνου” μουσείου).

Το ΔΠΘ ανέλαβε τα βυζαντινά και κυρίως τα μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής της Θράκης, το ΜΟΗΑ τα μουσουλμανικά και εβραϊκά Μνημεία της Καβάλας, και το ΑΠΘ ασχολήθηκε με τη Δράμα και όλη τη Θράκη.

Το έργο, τόνισε η κ. Ζιάκα, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την άριστη και αγαστή συνεργασία των μητροπόλεων, των μουφτειών και των διαχειριστικών επιτροπών όλης της περιοχής, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, και το ΠΑΚΕΘΡΑ για τα εβραϊκά νεκροταφεία της Ξάνθης.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της καταγραφής και της ανάδειξης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον κ. Δημοσθένη Καραγεωργίου της PRISMA ELECTRONICS η διαδικασία ενοποίησης του συστήματος ICE με την πλατφόρμα XENAGOS, ένα καινοτόμο σύστημα Διαχείρισης και Παρουσίασης Πληροφορίας σχεδιασμένο για μουσεία, αρχαιολογικούς και εκθεσιακούς χώρους καθώς και για ξεναγήσεις σε πόλεις και περιοχές.

Η πλατφόρμα ανταλλάσσει πληροφορίες με το ICE, ενώ συνδέεται και με το Hyperbox, προβάλλοντας την πληροφορία στην οθόνη του, ενώ δημιούργησαν και ένα σύστημα αισθητήρων τεχνολογίας Internet-of-Things, το οποίο επιτρέπει τον ακριβή καθορισμό θέσης σε εσωτερικούς χώρους, που καταγράφει την κίνηση των επισκεπτών μέσα στον μουσειακό χώρο.

Παράλληλα δημιούργησαν και μια εφαρμογή για κινητά, που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει πρόσβαση σε πολυμεσικό περιεχόμενο, και άλλες δυνατότητες.

Για τις μεθόδους χαρτογράφησης των μνημείων μίλησαν οι επιμέρους εταίροι, οι κ.κ. Εριφύλη Σίσκου, Ιωάννης Μυλωνέλης, Ευστράτιος Καρακίτσος από το ΑΠΘ για την χαρτογράφηση των μουσουλμανικών και εβραϊκών μνημείων και την άυλη κληρονομιά σε Αν. Μακεδονία και Θράκη, οι κ.κ. Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Αικατερίνη Μάρκου, Καθηγητές Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ και Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Σεραφειμίδης για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, και οι κ.κ. Ισμήνη Μίχα και Γιώργος Κιούρτης από το Ερευνητικό Κέντρο MOHA για τα Οθωμανικά – Μουσουλμανικά μνημεία στο Νομό Καβάλας.

Επαυξημένη εμπειρία για τα εκθέματα μέσα από το HyperBox

Για το πιο τεχνολογικό κομμάτι της προσπάθειας αυτής μίλησαν ο κ. Αύγουστος Τσινάκος, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Κινητών Εφαρμογών (AETMALab) του Τμήματος Πληροφορικής – ΔΙΠΑΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Σιώζιος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής – ΑΠΘ, ενώ για το  ΙCE HyperBox, μέσα από το οποίο γίνεται διαδραστική παρουσίαση των εκθεμάτων, μίλησαν από το ΑΕΤΜΑ Lab ΔΙΠΑΕ ο Ιωάννης Καζανίδης, Επίκουρος Καθηγητής, και ο Δρ. Γεώργιος Τερζόπουλος, Καθηγητής Πληροφορικής Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης.

Το HyperBox αποτελεί ένα διαδραστικό κουτί, στο οποίο κάθε έκθεμα που θα εισέρχεται εντός του, θα μπορεί να εμφανίζει στον χρήστη/επισκέπτη πρόσθετες πληροφορίες μέσω Επαυξημένης Πραγματικότητας με την μορφή video (απλό ή 360) και ήχου.

Όπως τόνισε ο κ. Τσινάκος, σε αυτό παντρεύεται η πολιτιστική κληρονομιά με την τεχνολογία, δίνοντας ένα τρόπο να αναπαρίσταται πρόσθετη πληροφορία για τα εκθέματα, όπως πού βρέθηκαν, ή τη χρήση τους, για αυτό και ανέπτυξαν ολόκληρο λογισμικό για αυτό.

Πίσω από αυτό το μηχάνημα, αύξησαν τον χρόνο του επισκέπτη απέναντι από το έκθεμα, τη διαδραστική εμπειρία, και μια τεχνολογική λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για εκπαίδευση, είτε για τον πολιτισμό.

Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν εκθέματα, μέσα από μια συγκεκριμένη σελίδα, και να εγκριθούν σενάρια και σχόλια επιπλέον, καταγράφοντας την εμπειρία του κοινού και αυξάνοντας γνωσιακά την πληροφορία γύρω από τα αντικείμενα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.