Στο «σκοταδι» ακομα η επομενη μερα για τα πολιτιστικα στο Δημο Κομοτηνης

Άγνωστο πώς θα χρηματοδοτηθούν ακόμα και εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ίδιος ο Δήμος

Πρόταση για δημιουργία ενιαίου ή για επιμέρους εκδηλώσεις, συντονιστικού οργάνου των Συλλόγων

Τον γρίφο της συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, μετά το κλείσιμο της ΔΚΕΠΠΑΚ που αποτελούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια τον φορέα διεπαφής τους, καλούνται να επιλύσουν οι εμπλεκόμενοι, σε ένα πιο δύσκολο διαδικαστικό περιβάλλον.

Για αυτό και μέλη πάνω από 40 συλλόγων της πόλης συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, για να συζητήσουν το θέμα της συνέχισης της συνεργασίας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γιάννη Κυριαζή και τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των συλλόγων, καθώς και ο προγραμματισμός των ετήσιων δράσεων του Δήμου και των συλλόγων. Τέθηκαν απορίες που υπήρχαν σχετικά με την νέα κατάσταση, και επισημάνθηκε πως η αντιδημαρχία λειτουργεί στο κτίριο της ΔΚΕΠΠΑΚ, με τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές της διευθύνσεις, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση κατά την μετάβαση. Τονίστηκε δε πως σε αυτή θα απευθύνονται οι Σύλλογοι όχι μόνο για την χρηματοδότηση, αλλά και για την παροχή υλικού (καρέκλες, εξέδρες, ορχήστρες κτλ.) όπως γινόταν και πριν.

Προβλήματα από την κατάργηση της ΔΚΕΠΠΑΚ

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, η κατάργηση της ΔΚΕΠΠΑΚ δυσχεραίνει την διαδικασία με την οποία λειτουργούσε το σύστημα, μιας και η χρηματοδότηση δράσεων και εκδηλώσεων έχει γίνει πιο περίπλοκη μέσω του Δήμου.

«Η διαδικασία θα είναι πιο δύσκολη και πιο χρονοβόρα, για αυτό θα πρέπει όλοι μαζί να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται υπομονή και να γνωρίσουμε από πιο μπροστά τι θέλουμε να κάνουμε» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αιτήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουν καν ποια κομμάτια, και ποιες δράσεις, μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μιας και δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το νέο καθεστώς, με τον κ. Γκαράνη να μιλά για βήμα στο κενό.

Ωστόσο επεσήμανε πως «οι Πολιτιστικοί σύλλογοι είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην πόλη μας που θέλουμε να συντηρήσουμε και να κρατήσουμε, και θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων να το κάνουμε».

Περισσότερος προγραμματισμός και μεγαλύτερη συνεργασία

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριαζής τόνισε πως θέλησαν να κάνουν μια υπεύθυνη ενημέρωση για τις δυσκολίες που υπάρχουν και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν στο μέλλον.

Όπως εξήγησε, η ΔΚΕΠΠΑΚ διέθετε μια μεγαλύτερη ευελιξία από το Δήμο, όμως τώρα θα πρέπει η αίτηση να κατατίθεται, να περνά από την Δημοτική Επιτροπή και ίσως το Δημοτικό Συμβούλιο, και στη συνέχεια να χρηματοδοτείται, κάτι που παίρνει χρόνο.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή εντοπίζουν μια αδυναμία για να χρηματοδοτήσουν ακόμα και εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο ίδιος ο Δήμος, και περιμένουν τις εγκύκλιους των αρμόδιων υπουργείων ευελπιστώντας πως θα βρεθεί η λύση για χρηματοδότηση.

«Είμαι αισίοδοξος πως θα βρούμε τη λύση για να προχωρήσουμε, και επιθυμία της Δημοτικής αρχής είναι να γίνουν όλες οι κεντρικές μας εκδηλώσεις» τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι επιβεβλημένη η στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων από το Δήμο για να κάνουν τις εκδηλώσεις τους.

Ζήτησε πάντως από τους συλλόγους να υποβάλλουν προς την Αντιδημαρχία τον προγραμματισμό τους τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, αν όχι το έτος, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία το νωρίτερο δυνατόν. «Προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματά μας και να προσαρμοστούμε σε μια κατάσταση που δεν προέκυψε από εμάς, προσπαθούμε να σας στηρίξουμε από την πλευρά μας και να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας» ανέφερε.

Κατέθεσε δε προς τους συλλόγους και μια πρόταση, να έχουν ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα συντονιστικό όργανο, είτε συνολικά είτε για επιμέρους εκδηλώσεις, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν περισσότερο τόσο τα αιτήματα, όσο και ο προγραμματισμός μεταξύ των συλλόγων, και να αναδεικνύονται δρώμενα και η δημιουργική τους πλευρά.

Αρκετά μέλη συλλόγων φάνηκαν θετικά στη δημιουργία συντονιστικών, όχι τόσο ως μια κεντρική σταθερή δομή, αλλά περισσότερο για επιμέρους εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, αναφέροντας το μοντέλο που ακολουθείται στην Ξάνθη για τα καρναβάλια αλλά και τις γιορτές παλιάς πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.