«Το πρασινο αστερι» του Αυγουστου Κορτω «φωτισε» και την Κομοτηνη

Στην κατάμεστη Δημοτική Βιβλιοθήκη με πρωτοβουλία των Βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» και των Εκδόσεων «Πατάκη»

Πιστοί στο «καθιερωμένο» ραντεβού τους με τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ ήταν οι Ροδοπίτες και οι Ροδοπίτισσες που έδωσαν το παρών, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Σε μια συνάντηση, επίσης καθιερωμένη, υπό την έννοια ότι κάθε φορά ένα συγγραφικό δημιούργημα του Αύγουστου Κορτώ, αποτελεί και αφορμή συνάντησης του με το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης μας.

Διοργανωτές της συνάντησης αυτής ήταν τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και το εκδοτικό σπίτι του συγγραφέα οι εκδόσεις «Πατάκη» καθώς και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» με αφορμή αυτή τη φορά την κυκλοφορία του βιβλίου «Το Πράσινο Αστέρι» ένα βιβλίο πιο προσωπικό για τον ίδιο τον συγγραφέα, αλλά και διαφορετικό από τα έως τώρα γραφόμενά του.

Η Κομοτηνή έδωσε και αυτήν την φορά δυναμικό παρών, γεμίζοντας την Δημοτική Βιβλιοθήκη ώστε να ακούσει τον Αύγουστο Κορτώ να μιλά για το βιβλίο του, αλλά και για να συνομιλήσει μαζί του.

Ένα βιβλίο, το πιο αγαπημένο του, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος μίλησε και για το «ταξίδι» που τον οδήγησε στην συγγραφή του, αλλά και τις έννοιες που αυτό επιδιώκει να θίξει.

Μέσα από την ιστορία της μικρής Μοκοσάντα, η οποία με οδηγό το πράσινο, αστέρι, που σύμφωνα με τον μύθο αποτελεί, την «κατοικία» των ψυχών όλων των ανθρώπων, ξεκινά ένα ταξίδι σε έναν κόσμο, λίγο διαφορετικό από αυτόν που ζούμε. Για να βρει στον δρόμο της συνοδοιπόρους του το πεινασµένο, φοβισµένο λυκάκι Ίκο-Ίκο, τον µελαγχολικό γύπα Λίτολο, την Ζουζούτα, το µικρό βασανισµένο φίδι και όσους «συνθέτουν» το πράσινο αστέρι που τους καθοδηγεί.

Ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στην ελπίδα, την αγάπη και τη φιλία, τα «μαγικά συστατικά» που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, στο οποίο ο Αύγουστος Κορτώ πέραν των λέξεων που το αποτελούν, «φιλοτέχνησε» και την εικονογράφησή του, που κοσμεί τόσο το εξώφυλλο όσο και το εσωτερικό του.

Ένα βιβλίο συγκινητικό με νοήματα όπως η νοσταλγία, η αθωότητα κ.α. που «καταλήγουν» τελικά στο «ύψιστο» ήτοι την αγάπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.