Στα χναρια της ιστοριας και του πολιτισμου του Ροδιτη

Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Ροδίτης νομού Ροδόπης: Στα χνάρια της ιστορίας και του πολιτισμού – Φωτογραφικό Λεύκωμα»

Με τη συμμετοχή των κ. Γιώργου Κεπελή, Βασιλικής Φίλιου, Τάνιας Μαργαρίτου και Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδου στον συντονισμό

Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Ροδίτης νομού Ροδόπης: Στα χνάρια της ιστορίας και του πολιτισμού – Φωτογραφικό Λεύκωμα» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη, τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», τον Δήμο Κομοτηνής, τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, καθώς και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράσει».

Ο λόγος για το φωτογραφικό ιστορικό λεύκωμα του οικισμού του Ροδίτη, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου και τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής και των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» το 2019, η πανδημία όμως του κορωνοϊού καθυστέρησε, μέχρι πρότινος, την επίσημη παρουσίασή του. Το λεύκωμα αυτό χαρακτηρίστηκε ως ένας πραγματικός θησαυρός, μιας και επιδιώκει να ανασύρει ψηφίδες της ιστορίας του Οικισμού από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αι.

Ένας τόμος, προϊόν της «άυλης» πολιτισμικής κληρονομίας του τόπου

Η παρουσίαση, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε η επιμελήτρια της έκδοσης κ. Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη κ. Γιώργου Κεπελή, εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει πως βασικός στόχος της προσπάθειάς τους ήταν η καταγραφή της ιστορίας του οικισμού και η μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές. Άλλωστε, όπως επεσήμανε, «όπως η πρώτη πνοή ενός μωρού έτσι και ο τόπος που γεννήθηκες και μεγάλωσες είναι εξίσου σημαντικός στη ζωή μας. Αυτός σε μαθαίνει να ζεις αυτός σε μαθαίνει ποιος είσαι. Όποιο μετερίζι και αν πάρεις, τα παιδικά σου χρόνια σε ακολουθούν. Έτσι είχα και εγώ αυτές τις μυρωδιές από τις γειτονιές του Ροδίτη, τις ανοιχτές αυλές που παίζαμε ανέμελα, τα πανηγύρια, την αλληλοβοήθεια, την ανεμελιά και ήθελα να τις μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά μας», για να εξηγήσει πως με τη συνεργασία της φιλολόγου κ. Τάνιας Μαργαρίτου, ξεκίνησαν το εγχείρημα αυτό πόρτα πόρτα, στα σπίτια του οικισμού με ένα κασετόφωνο και μια κάμερα στο χέρι.

Όπως έκανε γνωστό, μια σχετική προεργασία είχε ήδη γίνει από τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου και νυν Περιφερειακό Σύμβουλο Ροδόπης κ. Μανώλη Ταπατζά σε συνεργασία με τον αείμνηστο δήμαρχο Κομοτηνής κ. Τάσο Βαβατσικλή, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια, σε ό,τι αφορά το φωτογραφικό αρχείο του οικισμού, είχε κάνει και ο κ. Τέλης Κελεσίδης.

Ο κ. Κεπελής αναφέρθηκε στο «ταξίδι» της δημιουργίας του λευκώματος αλλά και σε όσους συμπορεύτηκαν σε αυτό, κάνοντας ειδική μνεία στον εκπαιδευτικό κ. Θανάση Παπατριανταφύλλου καθώς και στον αείμνηστο κ. Γιώργο Νεστοράκη στον οποίο και αφιερώθηκε ο τόμος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα, υποσχόμενος πως η «άυλη αυτή περιουσία που αφήνουμε στα παιδιά μας» θα συνεχιστεί και στο απώτερο μέλλον.

Ο κ. Κεπελής έδωσε ακολούθως τον λόγο στους βασικούς συντελεστές της έκδοσης,  ήτοι στις κ. Βασιλική Φίλου και Τάνια Μαργαρίτου, καθώς και στην επιμελήτρια της έκδοσης κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, οι οποίες εξιστόρησαν την πορεία της δημιουργίας του λευκώματος καθώς και την ιστορία του οικισμού που αποτυπώνεται στις σελίδες του.

Η ιστορία του οικισμού, απαραίτητη γνώση των νεότερων γενεών, ώστε να μη χάσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα

Λαμβάνοντας τον λόγο η κ. Βασιλική Φίλιου, η οποία επιμελήθηκε το ιστορικό υπόβαθρο της πρώτης κυρίως ενότητας του λευκώματος, αναφέρθηκε περιγραμματικά στην ιστορία της δημιουργίας του οικισμού, ως έναν από τους πρώτους δύο αποκλειστικά προσφυγικούς οικισμούς της Ροδόπης, επικεντρώνοντας στην ιστορία της μετεγκατάστασης των κατοίκων του.

Η κ. Τάνια Μαργαρίτου (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) περιέγραψε στη συνέχεια αναλυτικά τα περιεχόμενα του φωτογραφικού αυτού λευκώματος, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, εξιστορώντας επίσης και τη διαδικασία που ακολούθησαν, σε συνεργασία με τον κ. Κεπελή, για τη διεξαγωγή των 7 συνολικά προφορικών συνεντεύξεων-μαρτυριών από ηλικιωμένους κατοίκους του οικισμού, αλλά και τη διεξοδική έρευνα που ακολούθησε στα γενικά αρχεία του κράτους.

Όπως ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, «η  έκδοση ήταν μια προσπάθεια να αναδείξουμε και να διασώσουμε ένα κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», για να εξηγήσει πως βασική επιδίωξη των συντελεστών ήταν «να προσεγγίσουμε με νοσταλγία, ευαισθησία και σεβασμό τις βασικές πτυχές της συνολικής ζωής και της παράδοσης του χωριού μας, να αναμοχλεύσουμε την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά του και να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στη νέα γενιά που οφείλει να γνωρίζει τις ρίζες της ώστε να μη χάσει την πολιτισμική της ταυτότητα».

Το λεύκωμα αυτό, όπως τόνισε κλείνοντας, αποτελεί έναν «φόρο τιμής στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που ξεριζώθηκαν από τα χώματά τους και ίδρυσαν το χωριό μας κουβαλώντας τα ήθη και τις παραδόσεις τους».   

Να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο πατέρας Γεώργιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης κ. Γιώργος Μανανάς, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΔΥΝΑΤΑ» κ. Αντώνης Γραβάνης με τη σύζυγό του Μελίνα Σαββίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής κ. Ανέστης Στρατιάδης, ο συντ. εκπαιδευτικός κ. Θανάσης Παπατριανταφύλλου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου και πολλοί πολλοί ακόμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.