Παραμυθι και μουσικη συνδυαστηκαν στο Αρχοντικο Ταβανιωτη

Παραμύθια από όλη την Ελλάδα, αλλά και ένα γραμμένο ειδικά για τη Μαρώνεια, από τα μέλη του Πολιτιστικού Σωματείου «Αέναος Πλεύσις»

Σε ένα καταφύγιο παραμυθιών και μουσικής μετατράπηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Αυγούστου το Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, μέσα από την εκδήλωση «Μια φορά κι ένα ζαμάνι στης Μαρώνειας το λιμάνι» που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «Αέναος Πλεύσις» και το Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών 2023.

Μικροί και μεγάλοι γέμισαν την αυλή του αρχοντικού και ταξίδεψαν μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών από την Σμαράγδα Καρασιμοπούλου με τη συνοδεία των μουσικών Κυριάκου Πετρά, Γιάννη Παγκοζίδη και Γιώργου Παγκοζίδη, που «έντυσαν» παραδοσιακά τα παραμύθια αυτά.

Μια χαρακτηριστική δράση για τη Μαρώνεια

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου Αέναος Πλεύσις κ. Γιώργος Παγκοζίδης, βρέθηκαν σε αυτό το υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής της περιοχής, το Αρχοντικό Ταβανιώτη, που επιλέχθηκε ως χώρος γιατί ήθελαν να κάνουν μια εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά, σε μια αφήγηση λαϊκών παραμυθιών που συνδυάζονται με τη μουσική κάλυψη.

Το Σωματείο τους στοχεύει από την ίδρυσή του στην παραγωγή Πολιτισμού, σε σχέση πάντα και με την παιδεία. Άλλωστε πολλά μέλη του σωματείου τους είναι καλλιτέχνες, και άνθρωποι της επιστήμης και των γραμμάτων.

«Επειδή η Μαρώνεια είναι ένας τόπος που αξίζει πάρα πολλά, επιλέξαμε να έχουμε εδώ την έδρα μας, και να κάνουμε πολλές δράσεις σε αυτή την περιοχή» ανέφερε ο κ. Παγκοζίδης.

Ανάγκη τα λαϊκά παραμύθια για τα παιδιά

Την χαρά της που πραγματοποίησαν αυτή την ωραία συνάντηση, με τους φίλους της μουσικούς, για την αφήγηση παραμυθιών μετά μουσικής, εξέφρασε  η κ. Σμαράγδα Καρασιμοπούλου, δασκάλα και «παραμυθού».

«Βρεθήκαμε σε αυτό το υπέροχο κτίριο του αρχοντικού Ταβανιώτη, για να δώσουμε το στίγμα μας σαν Αέναος Πλεύση στην έδρα μας, στη Μαρώνεια» σημείωσε, επισημαίνοντας πως θέλουν να δείξουν την αξία των λαϊκών παραμυθιών, προτρέποντας γονείς και παιδιά να μην μένουν στα ευπώλητα και τα μοντέρνα, που έχουν και αυτά την αξία τους, αλλά να κοιτάξουν τον θησαυρό που έχουν παραδώσει οι γιαγιάδες μας.

Θεωρεί δε πως η παραδοσιακή μουσική, μαζί με τα παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια, συγκλίνουν και μαζί χέρι χέρι στήνουν χορό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Καρασιμοπούλου είπε μια σειρά από παραμύθια από όλη την Ελλάδα, ένα παραμύθι με τον Χότζα και ένα δικό της που διαδραματίζεται στη Μαρώνεια.

Η ανταπόκριση από τα παιδιά στα λαϊκά παραμύθια άλλωστε είναι πολύ καλή, σημείωσε, παρατηρώντας πως χρόνο με το χρόνο βλέπει την ανάγκη τους να μεγαλώνει, γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη από επαφή, και τα παραμύθια τους δίνουν αυτό το βήμα, να πουν αυτά που τους απασχολούν, να ακούσουν αυτά που τους απασχολούν και να ανακουφιστούν γνωρίζοντας πως θα νικήσουν το δράκο.

Η μουσική που ακούστηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ήταν γνωστά παραδοσιακά μοτίβα, τα οποία ταίριαζαν με την ιστορία του κάθε παραμυθιού, σημείωσε κ. Γιάννης Παγκοζίδης συμπληρώνοντας πως ένα από τα επόμενα βήματά τους είναι να γράψουν μουσική, επάνω στο παραμύθι της κ. Καρασιμοπούλου που αφορά την Μαρώνεια.

Στήριξη ανάλογων δράσεων από την ΕΦΑ Ροδόπης

Τέλος εκ μέρους της ΕΦΑ Ροδόπης η αρχαιολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα σημείωσε πως συνηθίζουν να ενώνουν την ύλη με την άυλη κληρονομιά στις εκδηλώσεις τους, είναι όμως η πρώτη του δράση φέτος που απευθύνεται στα παιδιά, και είναι θετικό ότι λαμβάνει χώρα στο αρχοντικό Ταβανιώτη, ένα φιλόξενο χώρο που ζωντανεύει, ειδικά τα καλοκαίρια.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της από την μεγάλη προσέλευση για την εκδήλωση, η οποία, τόνισε, δείχνει πως οι συντοπίτες μας θέλουν τέτοιες δράσεις, ενώ αυτές θα συνεχιστούν στη Μαρώνεια, με μουσική συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας στην δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.