Ο Μεσσουνιωτης Τασος Χ. Γιοβανουδης στην πρωτη του εκδοτικη προσπαθεια

Το βιβλίο του «Σελίδες Ιστορίας – 100 χρόνια πορείας στις μνήμες από το Σιναπλή και τη ζωή στη Μεσσούνη» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης

«Σελίδες Ιστορίας – 100 χρόνια πορείας στις μνήμες από το Σιναπλή και τη ζωή στη Μεσσούνη» τιτλοφορείται το βιβλίο του Τάσου Χ. Γιοβανούδη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης. Η έκδοση έρχεται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την εθελούσια ελληνοβουλγαρική ανταλλαγή πληθυσμών και συμβάλλει στην καταγραφή του υλικού και άυλου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας.

Περιγραφή βιβλίου

Ο συγγραφέας του βιβλίου Τάσος Γιοβανούδης γεννήθηκε στη Μεσσούνη, από προσφυγική οικογένεια, που είχε εγκατασταθεί εκεί με την εθελούσια ελληνοβουλγαρική ανταλλαγή πληθυσμών, προερχόμενη από το Σιναπλή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Από μικρό παιδί είχε την τύχη να γευτεί τις αφηγήσεις των προσφύγων συγχωριανών του για την ξακουστή τους πατρίδα και να μυηθεί στον θησαυρό των μνημών τους. Αλλά όχι μόνον, αφού αξιοποιώντας προφορικές μαρτυρίες, ιστορικά αρχεία και φωτογραφικά τεκμήρια, καταγράφει σύνολη την ιστορία των χρονικών ορίων που σημάδεψαν τη ζωή των Μεσσουνιωτών στη νέα τους πατρίδα.

Με πρώτο αυτό της αναγκαστικής εξόδου των 350 περίπου οικογενειών του Σιναπλή το 1924, το οποίο του δίνει την αφορμή, αφ’ ενός καταγράφοντας μνήμες και αφ’ ετέρου ταξιδεύοντας στο σημερινό Σινάποβο, να «φιλοτεχνήσει» με ακρίβεια το ιστορικό του αποτύπωμα: τις κατοικίες των συγχωριανών των γονιών του, το τοπίο με τα δάση και τα ρυάκια του, τις αγροτικές ασχολίες, τις εκκλησίες και το πανηγύρι «τ’ς Αντριάδας», την ενδυμασία, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα στις μεγάλες γιορτές, τους γάμους-χαρές και τις βαφτίσεις, σύνολη την εκεί καθημερινότητά τους.

Δεύτερο, αυτό της εγκατάστασης των προσφυγικών οικογενειών από το Σιναπλή στη Μεσσούνη, τη φιλοξενία και τη στήριξη που τους παρείχαν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του χωριού, τη δημιουργία των βασικών υποδομών του οικισμού τους, του δημοτικού σχολείου και της εκκλησίας τους, τις αγροτικές και επαγγελματικές τους ασχολίες, τα πανηγύρια, τους χορούς και τους γάμους, τις ώρες της σχόλης στα καφενεία για τους άντρες και στα νυχτέρια για τις γυναίκες του χωριού, τα μασάλια και τις ιστορίες τους.

Με τρίτο όριο αυτό της μετάβασης της Μεσσούνης και των κατοίκων της, τη δεκαετία του ΄60, από την εποχή της σκληρής και αγωνιώδους επιβίωσης στον νέο τους τόπο, στην ευημερία, τη μερική αστικοποίηση και τον εξευρωπαϊσμό, με εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, νεόκτιστα πλέον σπίτια με ύδρευση και αποχέτευση, ευρωπαϊκά ρούχα για όλους και μοντέρνους χορούς, «αγκαλιαστούς», κοινούς στο πανελλήνιο.

Εν κατακλείδι, ένα ακόμη βιβλίο πολύτιμος θησαυρός τοπικής ιστορίας.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Αναστάσιος (Τάσος) X. Γιοβανούδης γεννήθηκε στη Μεσσούνη Κομοτηνής το 1950, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1968 τελείωσε το Οικονομικό γυμνάσιο Κομοτηνής. Υπηρέτησε στο Κιλκίς ως υπενωμοτάρχης της Ελληνικής Χωροφυλακής, από το 1968 μέχρι το 1972, όταν και απολύθηκε. Αμέσως μετά εργάσθηκε ως οικονομικός υπάλληλος στη ΔΕΗ Κιλκίς. Την ίδια χρονιά πέτυχε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ’ όπου απεφοίτησε το 1976. Μένει μόνιμα στο Κιλκίς, είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Info

Εκδόσεις: Παρατηρητής της Θράκης

Έτος Έκδοσης: 2024

Αριθμός Σελίδων: 291

ISBN: 978-618-5709-31-0

Σχήμα Βιβλίου: 16×23

Tιμή: 15 ευρώ

Βρείτε το βιβλίο εδώ:

https://www.paratiritisbooks.gr/product/selides-istorias-100-chronia-poreias-stis-mnimes-apo-to-sinapli-kai-ti-zoi-sti-messouni/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.