Στεφανος Αλεξιαδης: «Με αφορμη το εγκλημα μπορεις να αναφερθεις στα πιο κοινωνικα ζητηματα που υπαρχουν»

Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας επιστρέφει σήμερα στην πόλη των φοιτητικών του χρόνων για την παρουσίαση του βιβλίου του «Οιμωγή» γνωστοποιώντας πως η Κομοτηνή θα αποτελέσει πρωταγωνίστρια του επόμενου συγγραφικού του δημιουργήματος

Στην πόλη των φοιτητικών του χρόνων, αλλά και αυτήν που όπως για πρώτη φορά γνωστοποίησε θα πρωταγωνιστεί στο επόμενο συγγραφικό του δημιούργημα, επιστρέφει σήμερα ο φιλόλογος και συγγραφέας κ.Στέφανος Αλεξιάδης, για την παρουσίαση του μυθιστορήματός του με τίτλο «Οιμωγή».

Μια επιστροφή «φορτισμένη» και για τον ίδιο καθώς όπως πολλάκις έχει αναφέρει δια των social media του, αλλά επανέλαβε και το πρωί της Πέμπτης, 18 Απριλίου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τρέφει ιδιαίτερη αγάπη, σε βαθμό που όπως εξήγησε το τέλος των σπουδών του τον βρήκε να «φλερτάρει» με το γεγονός της μόνιμης παραμονής του.

Ο Στέφανος Αλεξιάδης θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στον χώρο του Βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Οιμωγή». Το πρώτο του crime μυθιστόρημα για ενηλίκους, μιας και η συγγραφική του πορεία ξεκίνησε με το «Τα φτερωτά σανδάλια», ένα εφηβικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2021 και έναν χρόνο μετά απέσπασε το Βραβείο Ελληνικής Εφηβικής Λογοτεχνίας 2022 από τα Public.

Ο συγγραφές με την αφορμή της παρουσίας του στην πόλη μας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την σχέση του με την πόλη, την συγγραφή αλλά και την επιτυχία του «Οιμωγή».

Στέφανος Αλεξιάδης όμως…

ΠτΘ: κ.Αλεξιάδη πώς είναι να επιστρέφετε, με μια διαφορετική της φοιτητικής σας ιδιότητας, πολύ δε περισσότερο αυτήν του συγγραφέα που και σε όρους βιοπορισμού είναι δύσκολη, στην πόλη των φοιτητικών σας χρόνων;

Σ.Α.: Η ιδιότητα ως ιδιότητα έχει αρκετά μεγάλο βάρος. Σπάνια θα αυτοχαρακτηριστώ ως συγγραφέας. Νομίζω άλλωστε ότι πρέπει να παραχθεί ένας συγκεκριμένος όγκος έργου, για να μπορέσει κάποιος να αποκαλέσει τον εαυτό του συγγραφέα. Όσον αφορά το βιβλίο, είναι κάτι το οποίο αγαπώ πάρα πολύ. Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό τα τελευταία χρόνια,  ξεκινώντας με μια εφηβική νουβέλα, «Τα Φτερωτά Σανδάλια» και λίγα χρόνια μετά αποφάσισα να επικεντρωθώ σε ένα άλλο είδος, διαφορετικό αυτή τη φορά, ένα συνδυασμό κοινωνικού και ψυχολογικού θρίλερ. 

Η λογοτεχνία είναι ένας αρκετά δύσκολος χώρος για να βιοποριστεί κανείς. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από όσους γράφουμε δεν το κάνουμε για βιοποριστικούς λόγους, αλλά  κυρίως επειδή θέλουμε να εξωτερικεύσουμε όλα όσα σκεφτόμαστε, όλα όσα έχουμε στον νου μας.

Όποιον συγγραφές και αν ρωτούσατε θα σας έλεγε ότι το πρώτο  του άγχος όταν βγάζει το βιβλίο του, είναι αν θα αγαπηθεί. Γιατί μπορεί να είναι μια ιστορία, δημιούργημα και έμπνευση του κάθε δημιουργού, το οποίο όμως για να το εκφράσεις και να το εξωτερικεύσεις θέλεις να επιλεγεί από τον κόσμο. Προσωπικά είμαι ευγνώμων, προς όλους τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες που τοποθετούν το βιβλίο αυτό στα ευπώλητα, γιατί είναι μια ώθηση στο να συνεχίσω να γράφω. Όχι μόνο εγώ, κι άλλοι συνάδελφοι με τους  οποίους έχω μιλήσει. Ως άλλο «μπουστάρισμα» που μας δίνουν οι αναγνώστες, ώστε να γράφουμε ξανά και ξανά.

ΠτΘ: Τι είναι λοιπόν η «οιμωγή» και πως «χρησιμοποιείται» στο βιβλίο σας;

Σ.Α.: Η οιμωγή αρχικά είναι μια λέξη που ίσως οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Αν δεν ήμουν φιλόλογος, πολύ πιθανόν να μην γνώριζα ούτε εγώ την  συγκεκριμένη λέξη. Η οιμωγή είναι η κραυγή. Βγαίνει από το αρχαιοελληνικό ρήμα οιμώζω, που σημαίνει θρηνώ γοερά, κραυγάζω δυνατά. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι το οποίο  ήθελα να πετύχω. Ήθελα δηλαδή ο τίτλος αυτός να μείνει στο μυαλό, γιατί η λέξη αυτή είναι πολλά περισσότερα απ’  ό,τι νομίζουμε διαβάζοντας την κεντρική ιστορία. Βασική πρωταγωνίστρια στην ιστορία είναι η Πετρία, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και κατηγορείται για τον φόνο του εξάχρονου γιου της. Το βιβλίο ξεκινάει με τη σύλληψη της γυναίκας, η οποία φαίνεται ως υπεύθυνη για τον θάνατο του παιδιού. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα σε ένα χωριό των  Τρικάλων, στο Νεραϊδοχώρι, το οποίο είναι υπαρκτό.

«Θέλω να γράφω ιστορίες στο περιεχόμενο των οποίων μπορώ να είμαι συνεπής»

ΠτΘ: Πρόκειται άρα για ένα βιβλίο που συνδυάζει την αγάπη σας για την συγγραφή με την αγάπη σας και την επαγγελματική σας ενασχόληση με την ειδική αγωγή και την αποδοχή του διαφορετικού. Ήταν κάτι που επιδιώξατε ή προέκυψε κατά την διάρκεια της συγγραφής;

Σ.Α.: Θέλω να γράφω ιστορίες που μπορώ εύκολα να είμαι συνεπής στο  περιεχόμενό τους. Δηλαδή η ειδική αγωγή είναι ένας κλάδος, επειδή έχω κάνει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές εκεί, στο οποίο μπορώ πιο εύκολα να εξερευνήσω και να δημιουργήσω ιστορίες που αφορούν τον συγκεκριμένο χώρο. Οπότε αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποίησα  την κοινωνικοσυναισθηματική αυτή διαταραχή, τον αυτισμό, το φάσμα του αυτισμού στο βιβλίο αυτό, ώστε να συνυπάρξουν η μία  μου αγάπη που είναι η φιλολογία και η ειδική  αγωγή και η άλλη μου αγάπη που είναι η λογοτεχνία.

«Η crime λογοτεχνία για εμένα είναι ένας χώρος που με βοηθά πολύ στο να φωτίσω διάφορες πλευρές»

ΠτΘ: Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα ως προς την κατάρριψη στερεοτύπων που σχετίζονται με τον αυτισμό και μέσα από την λογοτεχνία. Ωστόσο αν όχι η μοναδική είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε τον συνδυασμό μιας προσπάθειας που θίγει τέτοια ζητήματα με την αστυνομική λογοτεχνία. Σας προβλημάτισε αυτό ως γεγονός;

Σ.Α.: Θεωρώ πως τα αστυνομικά μυθιστορήματα, τα ψυχολογικά και κοινωνικά θρίλερ, είναι τα πιο κοινωνικά μυθιστορήματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν, γιατί με αφορμή  το έγκλημα, το εκάστοτε έγκλημα μπορείς να αναφερθείς στα πιο κοινωνικά ζητήματα που  υπάρχουν. Και επειδή ο αυτισμός είναι μια  διαταραχή η οποία θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή, δηλαδή να μάθουμε κάποια πράγματα περισσότερα για αυτήν, νομίζω  πως η λογοτεχνία είναι ένας χώρος που παρέχει την ελευθερία  στον  συγγραφέα να  φωτίσει διάφορα σημεία, τα οποία ίσως μέσα στη καθημερινότητά μας να μην τα βλέπουμε τόσο  συχνά ή δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία.  Οπότε νομίζω πως η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η crime λογοτεχνία για εμένα είναι ένας χώρος που με βοηθά πολύ στο να φωτίσω διάφορες πλευρές. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα η κεντρική  ηρωίδα να ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, χωρίς βέβαια  αυτό να σημαίνει ότι την ακολουθεί  σε όλο  το βιβλίο. Είναι απλά ένα ακόμη ένα χαρακτηριστικό της, όπως χαρακτηριστικά έχουμε όλοι μας. Δεν είναι όμως αυτό που την καθορίζει.

«Η Κομοτηνή πρωταγωνίστρια του επόμενου βιβλίου μου»

ΠτΘ: Κάθε  φορά αναφέρεστε και στη Θράκη και στο Δημοκρίτειο με τα θερμότερα λόγια.  Έχετε σκεφτεί η Θράκη ή ακόμα και  το Δημοκρίτειο, λογοτεχνικά πάντα, να αποτελέσει τόπο μιας μελλοντικής συγγραφικής σας δημιουργίας;

Σ.Α.: Το επόμενο βιβλίο έχει ως τόπο δράσης την Κομοτηνή και θα κυμαίνεται στην  ίδια κατηγορία. Θα είναι πάλι ένα crime μυθιστόρημα το οποίο θα έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι  το θέμα με  το οποίο  μου αρέσει αρκετά  να  ασχολούμαι. Οπότε η Κομοτηνή θα είναι η πρωταγωνίστρια του επόμενου βιβλίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.