Οταν η ιστορια χρειαζεται να διασαφηνιστει

Συμεών Γεκτίδης, «1942-1945: Εθνικαί Ανταρτικαί Ομάδαι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο καπετάνιος Μάρκος Γεκτίδης», Ξάνθη 2024

Πόσα πράγματα άραγε γνωρίζουμε για τη βουλγαρική κατοχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο Πόλεμο στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Σχεδόν ελάχιστα, εντούτοις το θέμα αυτό επανέρχεται στη δημοσιότητα μέσα από το βιβλίο του Συμεών Γεκτίδη, με τίτλο: «1942-1945: Εθνικαί Ανταρτικαί Ομάδαι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο καπετάνιος Μάρκος Γεκτίδης», για να διασαφηνίσει και να διαφωτίσει στοιχεία από την ιστορία της περιοχής μας  και να προσθέσει το όνομα του καπετάν Μάρκου Γεκτίδη στη λίστα όσων αγωνίστηκαν κατά του κατακτητή.

Η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μαραντζίδη με τίτλο «Εμφύλια Πάθη» τον Ιανουάριο του 2018 στην Καπναποθήκη «Π» του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη και η μη συμπερίληψη του καπετάν Μάρκου Γεκτίδη στο βιβλίο του Μαραντζίδη «Οι άλλοι καπετάνιοι» που είχε ο ίδιος επιμεληθεί, στους εθνικιστές οπλαρχηγούς της βουλγαροκρατούμενης Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Εμφύλια Πάθη» αναγνώστηκε κι ένα κείμενο από το υποθηκοφυλακείο της Ξάνθης, τυπωμένο στην πίσω σελίδα ενός προσωπικού εγγράφου όπου αναφερόταν το όνομα του καπετάν Μάρκου, τυχαίο εύρημα που έδωσε την αφορμή στον γιο του Μάρκου Γεκτίδη, Συμεών και  συγγραφέα του βιβλίου για το οποίο γίνεται λόγος να ξεκινήσει μια επισταμένη έρευνα στην ιστορική βιβλιογραφία του εμφυλίου και την τοπική ιστοριογραφία, στη λογοτεχνία και τις εφημερίδες του περιφερειακού τύπου, αλλά και σε ιστορικά αρχεία στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να συνθέσει  την ιστορία του καπετάν Μάρκου Γεκτίδη, που έγραψε την προσωπική του ιστορία αντιστεκόμενος στη βία των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής.

Οι µικροϊστορίες των ανθρώπων έχουν τη δική τους ιστορική αξία, και η έρευνα και η αναζήτηση για την καταγραφή της ιστορίας του Μάρκου Γεκτίδη ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ήταν πλήρως διαφωτιστική για τον Εµφύλιο Πόλεµο και τις παραµέτρους του στην παρανέστια περιοχή και την Ανατολική Μακεδονία. Γιατί […] διαπιστώθηκε ότι οι αγώνες για την ελευθερία και τη δηµοκρατία δύνανται να είναι το σοβαρότερο διακύβευµα για έναν λαό, αρκεί να µην δηµιουργούν, ή να αφήνονται να δηµιουργήσουν, αντίπαλα εσωτερικά µέτωπα

Για το πορτραίτο του καπετάν Μάρκου Γεκτίδη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

«Ποιος ήταν  ο καπετάν Μάρκος ή Μερκούριος Γεκτίδης ή Γιακτίδης, για τον οποίο τα µέλη της ευρείας οικογένειας Γεκτίδη μετέφεραν ότι ήταν ένας γενναίος καπετάνιος της Εθνικής Αντίστασης που είχε το ληµέρι του στη Χαϊντού και, κυρίως, ένας καλός άνθρωπος; Ένας οικογενειάρχης που αποφάσισε να αντισταθεί στη βαρβαρότητα της βουλγαρικής κατοχής του Β΄ ΠαγκοσµίουΠολέµου, όταν συνελήφθη και µεταφέρθηκε στη Βουλγαρία ως ντουρντουβάκι, απ’ όπου και δραπέτευσε “βγαίνοντας στο κλαρί”, στην ελευθερία δηλαδή των βουνών και του αγώνα κατά του κατακτητή.

           Η Εθνική Αντίσταση και ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν είναι βέβαια ζητήματα πολυσυζητημένα  στο πλαίσιο της δημόσιας ιστορίας στη Θράκη, η οποία, επειδή πολλά υπέφερε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη βουλγαρική κατοχή, και μαζί της οι διαφορετικές πληθυσμιακές της ομάδες  −κάποιες  προσφυγικής καταγωγής− εισερχόμενη, τύποις πλειοψηφικά, στην «κανονικότητα» του εθνικού βίου το 1949 είναι σαν να αποφάσισε ότι είναι καλύτερα να ζει και να συζητά νομιμοφρόνως.

Οι µικροϊστορίες των ανθρώπων έχουν τη δική τους ιστορική αξία, και η έρευνα και η αναζήτηση για την καταγραφή της ιστορίας του Μάρκου Γεκτίδη ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ήταν πλήρως διαφωτιστική για τον Εµφύλιο Πόλεµο και τις παραµέτρους του στην παρανέστια περιοχή και την Ανατολική Μακεδονία. Γιατί ανατρέχοντας στην τοπική ιστοριογραφία, τις βιογραφικές µαρτυρίες και τα αυτοβιογραφικά κείµενα, τη λογοτεχνία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς και τα Εθνικά Αρχεία του Λονδίνου απ’ όπου αντλήθηκαν οι Εκθέσεις των άγγλων αξιωµατούχων Μύλλερ, Κιτ-Κατ, ΜακΕλρόι και Κάµπελ που δηµοσιεύονται για πρώτη φορά, διαπιστώθηκε ότι οι αγώνες για την ελευθερία και τη δηµοκρατία δύνανται να είναι το σοβαρότερο διακύβευµα για έναν λαό, αρκεί να µην δηµιουργούν, ή να αφήνονται να δηµιουργήσουν, αντίπαλα εσωτερικά µέτωπα.

Ο καπετάν Μάρκος μέχρι να κλείσει τα μάτια του πίστευε σε ελευθερία, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια, τιμιότητα και ανθρωπιά. Σε αυτές τις αξίες βασίστηκε και το βιβλίο «1942-1945: Εθνικαί Ανταρτικαί Ομάδαι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο καπετάνιος Μάρκος Γεκτίδης»

Καλοτάξιδο!

Βιογραφικό συγγραφέα

Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1952. Δέκα χρόνια αργότερα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Λειβαδίτη, το χωριό των γονιών του, που ξανακτίστηκε μετά την καταστροφή του από τους Βούλγαρους το 1944. Εκεί τελείωσε και το Δημοτικό Σχολείο. Γυμνάσιο πήγε στη Σταυρούπολη και στην Ξάνθη. Σπούδασε Χημεία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Φραγκφούρτης στη Γερμανία. Στη Φραγκφούρτη έκανε και το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας. Εργάσθηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ζει στην Ξάνθη και είναι παντρεμένος με την Doris Gruissem-Gektidis, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Άννα Μακρίνα και τον Φίλιππα Μάρκο.

Πληροφορίες για το Βιβλίο

Έτος Έκδοσης: 2024

Αριθμός Σελίδων: 144

ISBN: 978-618-00-4978-7

Σχήμα Βιβλίου: 16×23

Επιμέλεια έκδοσης: Ξανθή Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη

Εμπορία − Διακίνηση: Τwo K Project EΠΕ. Ηλεκτρονικές πωλήσεις και περισσότερες πληροφορίες  στη διεύθυνση www.paratiritisbooks.gr

Tιμή: 15 €

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.