Ολοκληρωθηκε με επιτυχια το αφιερωμα στον Γεωργιο Βιζυηνο

Από τα Γραφεία των Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ

Με το εμπνευσμένο θεατρικό αναλόγιο του μυθιστορήματος του Μισέλ Φάις «Ελληνική Αϋπνία», οργανωμένο από τον Φιλοποίμενα Ανδρεάδη και σε μουσική επιμέλεια Χάρη Τίλιου, ενώπιον του συγκινημένου συντοπίτη συγγραφέα
 
Ολοκληρώθηκε προχθές το διμερές αφιέρωμα στον θρακιώτη λογοτέχνη Γεώργιο Βιζυηνό που ετοίμασαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων και η ΔΚΕΠΠΑΚ, και έλαβε χώρα στο κτίριο της Παλιάς Καπναποθήκης, στην περιοχή του Μεγάρου Στάλιου, αρχικά, την Τετάρτη 13, και ακολούθως την Τετάρτη, 20 Γενάρη.
 
Στο χθεσινό μέρος του αφιερώματος ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νίκος Μαυρέλος, αναφέρθηκε στην Αισθητική του Βιζυηνού με τον πλήρη τίτλο της εισήγησής του να είναι «Αισθητικά παίγνια: Η Αισθητική του Βιζυηνού», ενώ η υποψήφια Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Εύα Γανίδου, εισήγαγε στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος που επικεντρώθηκε στη σχέση του συμπολίτη συγγραφέα Μισέλ Φάις με τον μεγάλο θρακιώτη λογοτέχνη. Συγκεκριμένα, η κ. Γανίδου μίλησε για τον «Βιζυηνό του Μισέλ Φάις», και, περισσότερο συγκεκριμένα για το μυθιστόρημά του με τίτλο «Ελληνική Αϋπνία», εισάγοντας με τον καλύτερο τρόπο στο θεατρικό αναλόγιο του έργου που οργάνωσε με εκπληκτική μαεστρία ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης με τη συνδρομή των φιλολόγων Μαρίας Αλεξίου και Κωνσταντίνου Ρίζου, που μοιράστηκαν μαζί του την ανάγνωση.
 
Το αναλόγιο, που μας χάρισε μια πλήρη εικόνα της σχέσης του Μισέλ Φάις με το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού και τον βίο του, διανθίστηκε από την καλογραμμένη πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Χάρη Τίλιου, την απόλυτα τρυφερή και, συνάμα, σε απόλυτη αντιστικτική σχέση με το λόγο, αναδεικνύοντάς τον και επιτρέποντας σε αναγνώστες και ακροατές να παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι. 

Μισέλ Φάις, «O Γιωργής ήμην εγώ»

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο συγγραφέας Μισέλ Φάις που συνήθως αποφεύγει να μιλά για το έργο του, αφού θεωρεί ότι αυτό ακολουθεί δική του αυτόνομη πορεία, με κατάδηλη όμως την συγκίνησή του, αφού, όπως ανέφερε, την «Ελληνική Αϋπνία» την άκουσε μετά από πολύ καιρό, μια και συνήθειά του είναι να μην ξαναδιαβάζει τα βιβλία του όταν εκδοθούν, «εδώ στην Κομοτηνή, στον τόπο μου».
 
Ακολούθως τοποθέτησε την «Ελληνική Αϋπνία» στον άξονα των έργων του, ανάμεσα στο μυθιστόρημα «Το μέλι και η στάχτη του θεού», που είναι αφιερωμένο στον εβραίο ζωγράφο Τζούλιο Καΐμη και στο «Κίτρινο Σκυλί», το θεατρικό του στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ανάμεσα εξάλλου στο δίδυμο Καΐμη-Βιζυηνός κινούνται στοιχεία και της δικής του ταυτότητας, θρακιώτικης και εβραϊκής.
 
Στη συνέχεια ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε «πρακτικά πράγματα», στα υλικά που χρησιμοποίησε, για να συνομιλήσει λογοτεχνικά με τον Γεώργιο Βιζυηνό, που τον «κύκλωνε στα όνειρά του, στον ύπνο του».
 
Τα υλικά αυτά ήταν οι λέξεις του Βιζυηνού, τα θρακιώτικα και ό,τι του έδωσε η επίσκεψή του στο Δρομοκαΐτειο , όπου του δόθηκε το χαρτί εισόδου και εξόδου του συγγραφέα, κι ακόμη ένα βιβλίο με εγγραφές ψυχιάτρων για ασθενείς με συναφή προβλήματα, με τα οποία δόμησε τη στρατηγική της συγγραφής του, εμμένοντας στο θερμό κομμάτι του μυθιστορήματος, που προήλθε από τις «εντάσεις που του δημιουργούσε στα όνειρά του» με το έργο του ο μεγάλος διηγηματογράφος.
 
Ακολούθησε σύντομη συζήτηση και αναφορά από την κ. Σχοινά και στο εικαστικό έργο του Μισέλ Φάις, τις φωτογραφίες του, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική του στην Αθήνα σε αναδρομική έκθεση.
 
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ του μεγάλου αριθμού συμπολιτών που παρακολούθησαν το β΄ μέρος του αφιερώματος στον Γεώργιο Βιζυηνό ήταν η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσσα Λιβεριάδου, οι συγγραφείς Χρήστος Χαρτοματσίδης και Ιγνάτης Χουβαρδάς, ο πανεπιστημιακός Χάρης Μιχαλόπουλος, οι φιλόλογοι Σοφία Σουβατζόγλου, Κατερίνα Ράντου, Νίκος Χατζόπουλος και Μαρούλα Ισπιρίδου με τον σύζυγό της, η αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα, ο πατέρας του Χάρη, Ζαχαρίας Τίλιος, και πολλοί, πολλοί άλλοι. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.