Αναβιωσαν το Μπαμπιντεν οι γυναικες της Ξυλαγανης

Πιστές στο έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Ρωμυλία, βγήκαν στους δρόμους… και άφησαν τους άντρες στα σπίτια τους

Πιστές στο έθιμο του Μπάμπιντεν, ή Μπάμπως, ή αλλιώς τη Γυναικοκρατία, ήταν και φέτος οι γυναίκες της Ξυλαγανής, τηρώντας το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία.

Το έθιμο αναβίωσε το πρωί της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου στον οικισμό με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, που κρατά το έθιμο και το περνά στις επόμενες γενιές, παρά τις αλλαγές που έφεραν τα χρόνια, αψηφώντας μάλιστα στο παρελθόν ακόμα και το επιτίμιο του αφορισμού.

Την ημέρα αυτή κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά, για αυτό και μεταγενέστερα ονομάστηκε “Ημέρα της Γυναικοκρατίας”.

Στο σπίτι της μπάμπως οι Γυναίκες

Έτσι το μεσημέρι της Δευτέρας, για ακόμα μια φορά οι γυναίκες του οικισμού συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς το σπίτι της Μπάμπως, όπου περίμενε η κ. Αναστασία Βαλαβάνάκη, που περιέγραψε το έθιμο όπως το έφεραν οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Ρωμυλία, και συγκεκριμένα από το Μικρό και το Μεγάλο Μπογιαλίκι.

Η γιορτή της μπάμπως, είναι στενά συνδεδεμένη με τη ζωή της γυναίκας αλλά και  ανατροπές στη συνήθη ζωή της κοινότητας, με τη γυναίκα ν’ αλλάζει ρόλους, τους άνδρες να μένουν στο σπίτι και τις γυναίκες να αναλαμβάνουν τους ανδρικούς ρόλους, από του αστυνόμου μέχρι του πολιτευτή.

«Η μαμή ήταν τιμώμενο πρόσωπο στο χωριό, γιατί ξεγεννούσε τις γυναίκες και μια φορά το χρόνο, καλούσε τις γυναίκες που είχε ξεγεννήσει, και έκανε ένα τραπέζι, με αυτές να της φέρνουν δώρα στην Μαμή» τόνισε.

Το έθιμο συνεχίζουν να το τηρούν, και προσπαθούν να το ανανεώσουν και να το κρατούν, τόνισε, δίνοντας παραίνεση στις νέες να κάνουν γρήγορα παιδιά.

Στη συνέχεια πήραν την Μπάμπω από το σπίτι της, επάνω στο κάρο με το γαϊδουράκι, και κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Σημαντικό να κρατάνε ζωντανή την παράδοση

Την αναβίωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής, με την πρόεδρο κ. Λαμπρινή Παπαδοπούλου να τονίζει πως η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής για την Μπάμπω, αλλά και τις γυναίκες, που γλεντούσαν μαζί της την ημέρα αυτή, και το κρατάνε ακόμα και σήμερα, κάνοντας μια γιορτή αποκλειστικά με γυναίκες το βράδυ της ημέρας.

Στο χορό που έστησαν, η Μπάμπω κρατάει το μπαϊράκι της γονιμότητας, τόνισε, στου οποίου την κορυφή έχει τοποθετηθεί ένα μήλο, το οποίο συμβολίζει την γονιμότητα, καθώς και την κόκκινη κορδέλα, που συμβολίζει την ζωή που θα έρθει σύντομα.

Δέσμευση για στήριξη από τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών

Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, ο οποίος τόνισε πως σε μια μέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, στη μάνα, στην γονιμότητα, ο πολιτιστικός σύλλογος Ξυλαγανής, ένας από τους υπερδραστήριους συλλόγους του Δήμου, τίμησε το έθιμο με την λαμπρότητα που του πρέπει.

«Με πολύ ωραίες εκδηλώσεις υμνεί τη μάνα, την γυναίκα, τη γονιμότητα, και εμείς ως δημοτική αρχή, δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους, όχι μόνο σε αυτή αλλά και όλες τις άλλες εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν» επισήμανε, τονίζοντας πως ως νέα Δημοτική Αρχή θα δώσουν τη σημασία που πρέπει στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου.

Για αυτό και έχουν θεσπίσει μια Αντιδημαρχία στο Δήμο, που θα ασχολείται με τα πολιτιστικά και τον τουρισμό. Ευχήθηκε τέλος καλή επιτυχία στο έργο όλων των συλλόγων, και διαβεβαίωσε πως θα σταθούν στο πλευρό τους και θα στηρίξουν τις δράσεις τους με κάθε τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.