«Ο βυθος ανω-κατω» εγινε στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Κάργα

Μια ασημένια αθερίνα, ένα σοφό χταπόδι, ένας ψηλομύτης γαύρος ένα στρουμπουλό δελφίνι, ένας ξιφίας-ξιφομάχος,  ένα παπαγαλόψαρο και η Γοργώ, η γοργόνα με την πράσινη ψαροουρά, εμφανίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουλίου στην αυλή της Τσανακλείου, ζωντανεύοντας τις σελίδες του νέου έμμετρου παραμυθιού του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα με τίτλο «Ο βυθός άνω-κάτω».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει»,  το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κομοτηνής, τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, τις Εκδόσεις Κομνηνός και το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο, παρουσία και της εικονογράφου του παραμυθιού, κ. Ελένη Πεχλιβάνη, ενώ η αφήγηση του παραμυθιού θα γίνει από την ηθοποιό Μαρία Παπαδοπούλου.

Ένα δροσερό βιβλίο για το ζεστό καλοκαίρι

Είναι ένα δροσερό βιβλίο, κατάλληλο για τον καύσωνα των ημερών, που όμως γράφτηκε εντελώς τυχαία, σημείωσε ο κ. Κάργας, με την αφορμή για την συγγραφή του να προέρχεται από ένα φίλο του που ασχολείται πολύ με το βυθό.

Είναι έμμετρο, με στιχάκια που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη γλώσσα, να το μάθουν, να το τραγουδήσουν, έχει πολύ χιούμορ και τα παιδιά μαθαίνουν για τα πιο δημοφιλή είδη που υπάρχουν, αλλά και για παράξενα πλάσματα που ζουν στο βυθό, όπως το ηλεκτροφόρο χέλι που χορεύει τσιφτετέλι, το καλαμάρι βαμπίρ που πίνει αχόρταγα κεφίρ, και άλλα.

Μάλιστα στο τέλος του βιβλίου, έχει πληροφορίες για τα ψάρια που παρουσιάζονται αλλά και για ανθρώπους στους οποίους γίνεται αναφορά μέσα στο βιβλίο, όπως ο Ιούλιος Βερν, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ζακ Υβ Κουστώ.

Όμως το βιβλίο δεν γράφτηκε για να περάσουν μόνο καλά τα παιδιά και να εξάψει την φαντασία τους, αλλά έχει και ένα πάντα επίκαιρο μήνυμα, τον φόβο που νιώθουν όλοι απέναντι στο ξένο.

Έτσι η ασημένια αθερίνα είδε ξαφνικά ένα καβούρι που είχε γουρουνίσια μούρη, και αυτό το διαφορετικό και ξένο τρόμαξε όλα τα ψαράκια.

Οι εικόνες ήρθαν από μόνες τους

Το κείμενο και οι στίχοι του κ. Κάργα, βοήθησαν ώστε οι εικόνες να δημιουργηθούν από μόνες τους, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Πεχλιβάνη. «Με το που δούλευα ένα ψαράκι, δημιουργούνταν η εικόνα για το δεύτερο, και έτσι υπήρχε μια ροή» ανέφερε, για αυτό και δούλεψε με πολύ διάθεση και κέφι.

«Από την πρώτη στιγμή που μου έστειλε το κείμενο το αγάπησα πολύ, και όλο αυτό νομίζω φαίνεται» σημείωσε, με το βιβλίο αυτό να είναι η τρίτη φορά που ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.