Ο Δημητρης Σιμος για το νεο του αστυνομικο μυθιστορημα με τιτλο «Παρε Ανασα»

«Εμένα με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι»

Με αφορμή την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, στα πλαίσια της περιοδείας του για την προώθηση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Πάρε Ανάσα», ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων κ. Δημήτρης Σίμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει γράψει και το «Σώσε με», το οποίο διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής. Παρουσιάζοντας συνοπτικά την πλοκή του «Πάρε Ανάσα», ο κ. Σίμος επεσήμανε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην σκηνογραφία κάθε βιβλίου του, ενώ υποστηρίζει ότι η άποψη πως «η αστυνομική λογοτεχνία είναι εύκολη και εύπεπτη», ανήκει στο παρελθόν. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στην παγκόσμια τηλεοπτική πορεία που ήδη σημειώνει το «Σώσε με».   

Το «Πάρε Ανάσα» είναι μια αυτόνομη ιστορία

Αφού επεσήμανε αρχικά ότι ο στόχος του «Σώσε με», ήταν να αναδείξει την περιοχή της Ροδόπης και της Θράκης, ο κ. Σίμος αναφέρθηκε στην υπόθεση του καινούριου του βιβλίου με τίτλο «Πάρε Ανάσα». Ειδικότερα, ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι το «Πάρε Ανάσα» είναι «ένα αστυνομικό θρίλερ το οποίο διαδραματίζεται στο Δέλτα του Αξιού και στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών στην περιοχή της Χαλάστρας, όπου έχουμε την πρωταγωνίστρια μας, την Σίλβια Κώτσου, η οποία έχει επιστρέψει από την Αθήνα και καλείται να δημιουργήσει μια καινούρια ζωή. Το παρελθόν της όμως δεν την αφήνει, καθώς ο δικηγόρος της οικογένειάς της εντοπίζεται νεκρός στον χώρο της εργασίας της». Συν τοις άλλοις, ο κ. Σίμος διευκρίνισε ότι το εν λόγω μυθιστόρημα αποτελεί μια αυτόνομη ιστορία, δηλαδή δεν απαιτείται να έχει διαβάσει κανείς άλλο βιβλίο του, παλαιότερο ή νεότερο.

Τεράστια σημασία στην επιλογή του κατάλληλου σκηνικού για την παρουσίαση κάθε ιστορίας σύμφωνα με τον συγγραφέα

Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία της επιλογής του σωστού τόπου για να διαδραματιστεί η εκάστοτε ιστορία των βιβλίων του, ο κ. Σίμος τόνισε πως η σκηνογραφία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα έργα του, καθώς «η ελληνική επαρχία βγάζει όλο αυτό το μυστήριο και νουάρ σκηνικό, το οποίο εμένα μου αρέσει να αποτυπώνω. Για αυτό και όλα μου τα βιβλία είναι σκηνογραφικά δομημένα στην επαρχία». Εκτός αυτού όμως, για τον κ. Σίμο η έρευνα των τόπων κατέχει εξίσου σημαντικό ρόλο, ούτως ώστε να προκύψει ένα όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με την άποψη ορισμένων ανθρώπων ότι «η αστυνομική λογοτεχνία είναι εύκολη και εύπεπτη», ο κ. Σίμος υποστήριξε ότι αυτή η άποψη είναι παλιά και απευθυνόταν στα περιοδικά που κρέμονταν τότε στα περίπτερα και είχαν κάποιες αστυνομικές ιστορίες. «Νομίζω ότι έχει αλλάξει αυτό και είναι κάτι που το βλέπουμε και στα βραβεία τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά, όπου τα σημαντικότερα βραβεία τα κερδίζουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα ή ιστορίες εγκλημάτων», πρόσθεσε ο συγγραφέας.

Ασχολούμενος επαγγελματικά και με τον τομέα των οικονομικών, εκτός από εκείνον της συγγραφής, ο κ. Σίμος δείχνει να καταφέρνει να συνδυάζει αυτές τις δύο ιδιότητες, αναφέροντας ότι «εμένα με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι. Και στο επάγγελμα μου, αλλά και ως συγγραφέας, ασχολούμαι με ανθρώπους, οπότε θεωρώ ότι έτσι συνδέονται αυτοί οι δύο κόσμοι».   

«Ανάκριση» και αλληλεπίδραση με το κοινό τα βασικά χαρακτηριστικά μιας βιβλιοπαρουσίασης

Έχοντας πλέον ξεκινήσει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα και με αφορμή και την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη για την παρουσίαση του «Πάρε Ανάσα», ο κ. Σίμος περίμενε μια «ανάκριση» προς το πρόσωπο του σχετικά με το πώς γράφεται ένα αστυνομικό βιβλίο, αλλά και μια αλληλεπίδραση με το κοινό, καθώς «δεν χρειάζονται να είναι μονοπρόσωπες οι παρουσιάσεις και να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά να αφουγκραστούμε τους αναγνώστες και τις απορίες που έχουν και να δούμε τι θέλουν να συζητήσουμε γενικά για τη λογοτεχνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει συνταγή για να γράψει κανείς ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, ο κ. Σίμος απάντησε κάπως γαστρονομικά. «Υπάρχουν τα υλικά, αλλά έχει σημασία ποιος θα ψήσει αυτό το κέικ. Τα υλικά είναι γνωστά και τα ξέρουν όλοι, αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία ποιος θα το μαγειρέψει. Αυτό έχω καταλάβει τόσα χρόνια, όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και ως αναγνώστης», ανέφερε ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας.

Παγκόσμια η προβολή και η επιτυχία του «Σώσε με»

Τέλος, ο κ. Σίμος ρωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από την μεταφορά της ιστορίας του «Σώσε με» στη μικρή οθόνη, με τον ίδιο να εμφανίζεται απόλυτα ευχαριστημένος. «Δεν θα μπορούσα να απαντήσω κάτι άλλο πέρα από ναι, διότι ήμουν μέσα στο σενάριο και ως επικεφαλής του σεναρίου γνώριζα το αποτέλεσμα εκ των έσω. Πιστεύω ότι έγινε μια πολύ καλή μεταφορά και είναι σημαντικό ότι η σειρά ταξιδεύει ήδη και στο εξωτερικό, καθώς έχει ήδη προβληθεί σε 17 χώρες. Συνεπώς, τις ομορφιές του τόπου έχουν την ευκαιρία να τις δουν και άνθρωποι εκτός Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Σίμος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.