Να συμπληρωσει τα γενεαλογικα δεντρα των Ιασμιωτων θελει ο Πολιτιστικος Συλλογος Ιασμου

Παρουσίαση των γενεαλογικών δέντρων των Ιασμιωτών μέσα από διπλωματική εργασία που τα κατέγραψε πριν από σχεδόν 30 χρόνια

Στην παρουσίαση των γενεαλογικών δέντρων των Ιασμιωτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην διπλωματική εργασία φοιτήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ από το 1995, προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, ως εργαλείο για την αποτύπωση της ιστορίας του οικισμού, αλλά και ως έναυσμα για την έρευνα από τους νεότερους Ιασμιώτες.

Οι γενεαλογίες του Χριστιανικού πληθυσμού της κοινότητας του Ιάσμου αποτυπώθηκαν μέσα από την διπλωματική εργασία της τότε φοιτήτριας Βασιλικής Παπαγεωργίου, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Ν. Ξυροτύρη και του επίκουρου καθηγητή Α. Μπαρτσιώκα, το μακρινό 1995.

Αυτή η εργασία, για την οποία απαιτήθηκε επίπονη εργασία αλλά και η συνεργασία κατοίκων του οικισμού ώστε να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες, «δέθηκε» σε ένα βιβλίο, το οποίο διαθέτει ο Σύλλογος, και το οποίο εκτέθηκε στο κοινό με την ευκαιρία των εορτασμών του Προφήτη Ηλία, και την συμπλήρωση 40 ετών δραστηριοποίησης του Συλλόγου.

Ελπίδα των μελών του είναι πως οι παλαιότεροι θα βρουν τους εαυτούς τους στα γενεαλογικά δέντρα που παρατίθενται στο βιβλίο, αλλά και θα τα ενημερώσουν, μιας και στο μεσοδιάστημα οι γάμοι και οι γεννήσεις έχουν αλλάξει τη σύνθεση του πληθυσμού.

Πώς διαρθρώνεται η μελέτη

Όπως τονίζεται στον πρόλογο της διπλωματικής, αντικείμενό της είναι ο χριστιανικός πληθυσμός του οικισμού Ιάσμου, που εξετάζεται στην προοπτική δύο ερευνητικών πεδίων, και έτσι η εργασία διαρθρώνεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος, είναι και το μεγαλύτερο σε όγκο λόγω της φύσης του υλικού που περιλαμβάνει είναι η μελέτη της γενεαλογικής δομής του πληθυσμού. Αφού εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έγινε, και το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η όλη έρευνα, εκτίθενται στη συνέχεια τα αποτελέσματά της. Αυτό σημαίνει, για κάθε οικογένεια το κατασκευασμένο γενεαλογικό της δέντρο, που συνοδεύεται από μια μικρή περιγραφή του. Επιπλέον, για μερικές οικογένειες υπάρχει χάρτης, όπου, εντοπίζονται μέσα στο χώρο του Ιάσμου.

Το δεύτερο μέρος της εργασίας, ερευνά και εκτιμάει συνολικά τον πληθυσμό, ο οποίος μελετήθηκε και αναλύθηκε προηγουμένως γενεαλογικά, στο επίπεδο μιας δημογραφικής προσέγγισης. Και εδώ δίνεται μια συνοπτική περιγραφή του πλαισίου στο οποίο κινείται η δημογραφική διερεύνηση, πριν από τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης τα οποία σχολιάζονται ακολούθως.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο δεύτερο μέρος αποτυπώνεται η γήρανση του πληθυσμού, λόγω μετανάστευσης, ήδη από το 1995, μια τάση η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Επιτόπια έρευνα και η προθυμία των Ιασμιωτών

Να αναφερθεί πως στην εισαγωγή της για την μεθοδολογία, η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει μεταξύ άλλων, πως μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των γενεαλογιών έγινε με προσωπική επιτόπια έρευνα, δηλαδή με συνεντεύξεις, οι οποίες σαν βασικό πλάνο, είχαν σκοπό, να καλύψουν όλες τις ντόπιες οικογένειες του Ιάσμου, παρόλο που να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο το σύνολο των οικογενειών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο.

Τόνισε πάντως πως γενική διαπίστωση παραμένει για κάποιον που έρχεται σε επαφή με κατοίκους του Ιάσμου, ότι θυμούνται καλά, και με σχετική ευκολία μπορούν να αναπλάσουν το γενεαλογικό τους δέντρο, κυρίως τα άτομα προχωρημένης ηλικίας. Και το κυριότερο, οι άνθρωποι αυτοί, θέλουν και επιδιώκουν να γίνει η ανασύσταση των γενεαλογικών τους δέντρων, και μάλιστα να καταγραφεί επίσημα: είναι κάτι που θεωρούν πολύ σημαντικό, γι’ αυτό με προθυμία και ευχαρίστηση και με την ευγενική τους φιλοξενία, ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το εγχείρημα.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι, ότι συχνά, κατά τη διάρκεια της έρευνας, έσπευδαν να επικοινωνήσουν με κάποιο συγγενή τους, προκειμένου να βοηθηθούν, σε κάτι που δε θυμούνταν, επιθυμώντας να δώσουν περισσότερες και σωστές πληροφορίες για τη γενεαλογία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.