Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης συμμετεχει και φετος στο Tale of X cities

Αιτήσεις συμμετοχής έως 15 Μαρτίου για τα φετινά δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συμμετέχει και φέτος στο Tale of X cities και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στα φετινά δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια.

Οι αιτήσεις συμμετοχής δίνονται δεκτές έως τις 15 Μαρτίου στο www.x-cities.net

Τα εργαστήρια τέχνης για την κοινωνική αλλαγή του tale of X cities ξεκινούν για 4η χρονιά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα καλούνται να συμμετάσχουν στην δημιουργία ενός συλλογικού έργου τέχνης με ακτιβιστικό χαρακτήρα στον δημόσιο χώρο. Το έργο θα συνδιαμορφωθεί από όλους τους συμμετέχοντες, μέσα από τα διαδικτυακά εργαστήρια του Tale of X Cities που φέτος θα επικεντρώσουν στην σχέση τέχνης και ακτιβισμού.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε από τους συμμετέχοντες της περασμένης χρονιάς, που εξέφρασαν την ανάγκη να ακουστεί η φωνή τους στον δημόσιο διάλογο, ως αντίδραση/αντίσταση σε επείγοντα ζητήματα. Εξάλλου, η σύγχρονη τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στο να περνάει μηνύματα. Διευρύνει το πεδίο της, θέτει κοινωνικά ερωτήματα, αφυπνίζει συνειδήσεις και κινητοποιεί. Τα εργαστήρια του Tale of X Cities έχουν σαν αντικείμενο ακριβώς αυτές τις καλλιτεχνικές πρακτικές που στοχεύουν σε μια πιο δίκαιη, συμπεριληπτική, βιώσιμη, δημοκρατική κοινωνία. Απευθύνονται σε όλους, δημιουργικούς ανθρώπους και ενεργούς πολίτες με θέληση να αλλάξουν την πραγματικότητα γύρω τους προς στο καλύτερο.

Γι’ αυτό το λόγο, ακόμη και η διαδικασία διαμόρφωσης του ίδιου του Tale of X Cities δεν είναι απόλυτα προ-αποφασισμένη από τους διοργανωτές. Αντιθέτως, πρόκειται για μια διαδικασία ευέλικτη και ανοιχτή, όπου οι διοργανωτές θέτουν το αρχικό πλαίσιο και δίνουν τα εργαλεία ώστε οι συμμετέχοντες να συν-διαμορφώσουν το τελικό περιεχόμενο. Τα εργαστήρια συντονίζει η επιμελητική και καλλιτεχνική ομάδα του προγράμματος (Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Έλλη Χρυσίδου), με την υποστήριξη καλεσμένων ειδικών.

Οι καλεσμένοι ειδικοί φέτος είναι οι: Άγγελος Βαρβαρούσης (Ερευνητής Ramon y Cajal, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Διευθυντής Μεταπτυχιακού προγράμματος Απο-Ανάπτυξη: Οικολογία, Οικονομία, Πολιτική), Χριστίνα Γραμματικοπούλου (ιστορικός-θεωρητικός της τέχνης), Αναστασία Διαβαστή (εικαστικός), Κωνσταντίνος Πίττας (αρχιτέκτονας, συγγραφέας και ερευνητής). Περισσότερα στοιχεία για τους ειδικούς θα βρείτε στο https://www.x-cities.net/opencall2024.html.

Σημαντικές ημερομηνίες

— Δηλώσεις συμμετοχής: Έως 15 Μαρτίου

— Εργαστήρια:20 Μαρτίου – τέλη Μαΐου

Πρόγραμμα εργαστηρίων

Εισαγωγικές συναντήσεις – γνωριμία συμμετεχόντων

Τετάρτη, 20 & 27 Μαρτίου, 18:00-19:30

Σεμινάριο “Τέχνη &Ακτιβισμός”

Σάββατο 30 &Κυριακή 31 Μαρτίου, 10:30-13:00

Εργαστήριο διαμόρφωσης του συλλογικού έργου

Απρίλιος-Μάιος

Στη φάση σχεδιασμού και παραγωγής του συλλογικού έργου, ο αριθμός και οι ώρες των συναντήσεων διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες, και με κοινή απόφαση των συμμετεχόντων.

Πρώτη παρουσίαση του συλλογικού έργου

25-26 Μαΐου στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα την πολιτιστική πολιτική που διοργανώνει το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του Tale of X Cities

Τελική παρουσίαση έργου

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024

Πληροφορίες συμμετοχής

—Το εργαστήριο υλοποιείται διαδικτυακά μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

—Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.

—Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλος περιορισμός.

—Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.